Vraag 't Marieke: hoeveel kosten heb je bij het kopen van een huis?

In een terugkerende column beantwoordt Marieke Henselmans vragen van onze klanten. Hypotheek gerelateerd natuurlijk. Of over de huizenmarkt, dat kan ook.

stopwatch

4 min

calendar
8 februari 2022
eye

377

Bijgewerkt: 7 december 2023

Geschreven door: Marieke Henselmans

Gecontroleerd door:

Geschreven door:
Marieke Henselmans

Geschreven door: Marieke Henselmans

Huis kopen eigen geld Feature Image Shape

Hoeveel eigen geld hebben we nodig voor een huis?

Wij zijn een stel van eind twintig en hebben beide best een goede start gemaakt op de arbeidsmarkt. We huren nu best gunstig maar willen op termijn een huis kopen en ons goed voorbereiden. We zijn al begonnen te sparen om straks eigen geld mee te kunnen brengen. Hoeveel hebben we ongeveer nodig? En komen die kosten er zeker?

 

Marieke:

Eerst complimenten: een goed begin is het halve werk! Er staan een heleboel bedragen op het lijstje ‘kosten koper en andere bijkomende kosten.’ Sommige kosten krijg je zeker, andere afhankelijk van je keuzes. Juist als je op tijd begint te sparen en je goed inleest kun je die ‘keuze-kosten’ mogelijk beperken. Om te beginnen kun je alleen de getaxeerde waarde van de woning lenen. Dus als je flink hebt overboden moet je dat meerdere alvast zelf meebrengen.

Over de bijkomende kosten en kosten koper

  • Veel bijkomende kosten zijn een percentage van de koopsom. Een lagere koopsom zorgt dus voor lagere bijkomende kosten.
  • In de huidige markt, waar je standaard met andere aspirant-kopers moet concurreren, vergroot je je kansen als je een makelaar meeneemt. Die rekent soms een vast bedrag, en soms een percentage. Dat laatste is dan meestal 1% plus 21% BTW.
  • Hypotheekadviseurs vragen tussen de 80 tot 175 euro per uur, (inclusief BTW) en hebben gemiddeld 20 uur nodig, voor zzp'ers meer. Dat wordt dus tussen de 1.600 en 3.500 euro. Frits rekent 2.400 euro  voor starters en 2.800 euro  voor verhuizers en oversluiter. Voor ondernemers wordt daar wat bijgerekend, namelijk 400 euro . Ook voor ingewikkelde zaken, bijvoorbeeld bij een scheiding, kan er 700 euro bijkomen.
  • NHG (Nederlandse Hypotheekgarantie) is een soort verzekering waarmee je jezelf onder voorwaarden beschermt tegen een restschuld als je je huis met verlies moet verkopen.
    NHG is in 2022 alleen verkrijgbaar voor huizen tot 355.000 euro, en kost 0,6% van de koopprijs.
  • Overlijdensrisicoverzekering is vanaf dit jaar niet meer verplicht bij NHG, overleg met je adviseur.
  • Overdrachtsbelasting is 2% voor mensen die er zelf gaan wonen. Starters tussen 18 en 35 jaar krijgen eenmalig een vrijstelling voor de aankoop van een woning tot 400.000 euro.
  • Taxatie: een taxateur die langs komt en een taxatierapport opstelt kost ongeveer 625 euro .
  • Notariskosten hangen af van wat je wilt vastleggen. Er zullen een eigendomsakte en een hypotheekakte gemaakt moeten worden, dat kost gemiddeld ongeveer 1.539 euro . Misschien wil je ook een samenlevingscontract en twee testamenten laten opstellen.
  • Een verhuizing kost al snel 1.500 euro.
  • Een huis inrichten kost volgens het Nibud ongeveer 7.000 euro voor een alleenstaande en 10.000 euro voor een stel of gezin.
Voor de kosten koper berekening en andere bijkomende kosten kun je gemiddeld rekening houden met een percentage tussen 6% en 10% van de verkoopprijs van het huis.

 

Kosten koper en bijkomende kosten beperken

  • Door er voor te kiezen dat de aankoopprijs onder de vier ton blijft, voor je eerste huis, bespaar je tot 8000 euro aan overdrachtsbelasting.
  • Zoek uit of je kunt volstaan met een ‘desktop-taxatie’, die zijn er al vanaf 69 euro.
  • Je kunt met de makelaar proberen te onderhandelen over zijn/haar prijs.
  • Je kunt mogelijk honderden euro’s besparen door Ikbenfrits.nl het hypotheekadvies te laten regelen.
  • Bij een hevige biedingsstrijd kun je in overleg met de makelaar overwegen de bouwkundige keuring achterwege te laten. Je bespaart geld en maakt meer kans te mogen kopen, maar je loopt ook risico.
  • Als je als stel ieder voor zich de hypotheeklasten zou kunnen dragen omdat je bijvoorbeeld beide een goed inkomen hebt, is een overlijdensrisicoverzekering misschien niet nodig.
  • Je kunt offertes vragen bij verschillende notarissen. Ikbenfrits.nl werkt samen met de Nationale Notaris, die goedkoper uitpakt dan wat je bij een gemiddeld kantoor vaak betaalt.
  • Verhuizen kan goedkoop via studentverhuisservice.nl. Je betaalt per uur en kan de prijs flink drukken (mogelijk halveren) door zelf en met een paar vrienden mee te helpen.
  • Een huis inrichten kan véél goedkoper dan het Nibud zegt. Maak een lijst met wat je nodig hebt en deel die in je vriendenkring. Je krijgt dan veel aangeboden. Kijk op gratisoptehalen.nl en gratisaftehalen.nl. Kijk op Marktplaats, rangschik op prijs, en zie: ook daar zijn de mooiste dingen gratis. Het is duurzamer, en nieuw kopen kan altijd nog.
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Marieke Henselmans

Marieke Henselmans publiceert al jaren over geldzaken voor bijvoorbeeld Financieel dagblad, AD, Volkskrant, Plus- en Zin Magazine. Ook twittert ze regelmatig op @Mariekebespaart. Lees verder

Meer lezen over Vraag 't Marieke

24/05/2022

Vraag 't Marieke: verduurzamen of extra aflossen, wat is wijsheid?

26/04/2022

Vraag 't Marieke: is een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek slim?

8/02/2022

Vraag 't Marieke: hoeveel kosten heb je bij het kopen van een huis?

3/01/2022

Vraag 't Marieke: wij verliezen de moed. Dan maar niet kopen?

2/01/2022

Vraag 't Marieke: Kunnen we spaarbelasting terug krijgen?

19/09/2024

Prinsjesdag 2024: het kabinet stookt het vuurtje onder de huizenprijzen verder op

5/09/2024

Pas op: de ene hypotheekrente is de andere niet!

22/02/2024

Je huis als pinautomaat: Nederlanders zijn rijker dan ze denken

10/07/2023

Kunstmatige intelligentie: een loeigroot gevaar voor de woningmarkt?

12/04/2023

Een griezelig voorteken uit de rentewereld

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.