Nieuw rentepercentage studieschuld bekend: dit betekent het voor jouw hypotheek

calendar
11 oktober 2024

Bijgewerkt: 15 oktober 2024

Geschreven door: Thomas de Leeuw

Gecontroleerd door:

Geschreven door:
Thomas de Leeuw

Geschreven door: Thomas de Leeuw

Heb jij een studieschuld en wil je binnenkort een huis kopen? Deze week bevestigde DUO dat het rentepercentage op studieschuld vrijwel gelijk blijft. Maar wat betekent dit precies voor jouw maximale hypotheek? In dit artikel leggen we uit hoe het nieuwe rentepercentage jouw maximale hypotheek beïnvloedt.

Wat is het nieuwe rentepercentage op studieschulden?

Studenten die na 2015 zijn gaan studeren, vallen onder het nieuwe leenstelsel en hebben 35 jaar om hun studieschuld terug te betalen. Voor deze groep is het rentepercentage voor 2025 vastgesteld op 2,57 procent per jaar. Vorig jaar was dit 2,56 procent. Dit lijkt weinig, maar zelfs kleine wijzigingen in rente kunnen invloed hebben op je maandlasten en daarmee op je maximale hypotheek.

Voor studenten die onder het oude stelsel vallen (voor 2015) en een aantal mbo-studenten, geldt een kortere aflostermijn van 15 jaar. Voor hen is de rente van 2,95 procent gedaald naar 2,21 procent vanaf 2025. Deze rentepercentages staan telkens 5 jaar vast, zoals vastgesteld door het Ministerie van Financiën.

Hoe beïnvloedt een studieschuld jouw maximale hypotheek?

De hoogte van je studieschuld heeft direct invloed op het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek. Vroeger werd gerekend met de totale schuld bij de berekening van je maximale hypotheek, maar sinds 1 januari 2024 wordt er gekeken naar je daadwerkelijke maandlasten. Dit betekent dat als je extra aflost op je studieschuld, dit nu automatisch wordt meegenomen in de berekening van je hypotheek.

In het Algemeen Dagblad legt Thomas de Leeuw dit uit: “De impact van een studieschuld op je hypotheek is - wanneer je in 15 jaar aflost - groter dan de schuld die je hebt. Veel mensen kozen er daarom voor om hun schuld af te lossen voordat ze een hypotheekaanvraag deden.”

De wijziging naar maandlasten in plaats van de totale schuld is gunstig voor veel mensen, omdat het zorgt voor een eerlijkere beoordeling van je financiële situatie.

3. Rekenvoorbeelden: Hoeveel hypotheek kun je krijgen?

Laten we eens kijken naar enkele rekenvoorbeelden om het effect van de renteverandering inzichtelijk te maken.

  • Voor iemand onder het oude stelsel (15 jaar aflostermijn):

    • Bij een studieschuld van €17.800 met 0,0 procent rente betaalde je €98,89 per maand aan DUO en was je maximale hypotheek €178.962. Met de nieuwe rente van 2,21 procent stijgt je maandlast naar €116,27, en daalt je maximale hypotheek naar €174.339. Dat is een verschil van €4.623.
  • Voor iemand onder het nieuwe stelsel (35 jaar aflostermijn):

    • Bij dezelfde schuld van €17.800 en een rente van 0,0 procent waren je maandlasten €42,38, en was je maximale hypotheek €194.463. Met de nieuwe rente van 2,57 procent stijgen je maandlasten naar €64,30, wat je maximale hypotheek verlaagt naar €188.480, een verschil van €5.983.

Moet ik mijn studieschuld melden bij een hypotheekaanvraag?

Het antwoord is simpel: ja. Hoewel je studieschuld niet bij het BKR wordt geregistreerd, ben je verplicht om deze te vermelden bij een hypotheekaanvraag. De bank wil namelijk een volledig overzicht van je financiële situatie hebben. En sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie en moet je later onverhoopt je huis verkopen met een restschuld? Dan heb je geen recht meer op vergoeding als blijkt dat je je studieschuld verzwegen hebt. Je moet dan je restschuld zelf afbetalen.

Wil je weten wat de impact op je maximale hypotheek is en hoeveel je precies kunt lenen? Plan een gratis gesprek met één van onze adviseurs.



Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheeknieuws

11/10/2024

Nieuw rentepercentage studieschuld bekend: dit betekent het voor jouw hypotheek

21/07/2023

Update labelstapelaars: Kifid keurt omzeilen eensporig rentebeleid goed

17/03/2023

Dalende huizenprijzen: 1 op 3 nieuwbouwkopers in problemen

21/01/2023

DUO trapt na: tijdelijk minder hypotheek voor pechgeneratie

5/12/2022

Kwart huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen met nieuwe taxatie

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.