Wat gaat er de komende kwartalen gebeuren met de huizenprijzen? De verkoopprijs van een huis wordt bepaald door hoeveel een koper daarvoor kan en wil betalen. In beide gevallen belooft dat de komende kwartalen duidelijk minder te worden.
Aan de hand van financieringsruimte, de hypotheek renteverwachting, koopvertrouwen, nieuw aanbod, koopvertrouwen, financieringsruimte en het economisch vooruitzicht werpen we een blik in de toekomst. Bij een dergelijke voorspelling is een flinke slag om de arm op zijn plaats. Allerlei onverwachte ontwikkelingen zoals een oorlog aan de rand van Europa of een grote virusuitbraak kunnen ervoor zorgen dat de wereld er opeens heel anders uitziet.
Huizenmarkt verwachting oktober 2024 - hoger en hoger
Zonder er iets van te merken, is de gemiddelde woningbezitter dit jaar op papier ruim 40.000 euro rijker geworden. Afgezien van een lichte afkoeling op de arbeidsmarkt, zijn er weinig zaken die een verdere prijsstijging op de huizenmarkt in de weg staan.
Hypotheekrente: terug rond een niveau van 3,5%
Impact huizenprijzen komende kwartalen: positief
De hypotheekrente heeft na de zomer een behoorlijke glijvlucht ingezet. Dat heeft alles te maken met de daling van de kapitaalmarktrente, waaraan de hypotheekrente is gekoppeld. De rente op Nederlandse 10 jaars staatsobligaties is binnen enkele maanden met een half procent gedaald. Bij een leenbedrag van 400.000 euro, levert dat toch mooi een jaarlijks voordeeltje van 2000 euro op. Langzaam maar zeker komen de lage rentestanden eind 2023 weer in zicht. De huidige hypotheekrente voor een rentevaste periode van 10 jaar ligt op ongeveer 3,5%. Dat zal bijna geen enkele potentiële huizenkoper ervan weerhouden om op zoek te gaan naar een nieuwe woning.
Bron: Euronext
Inflatieverwachtingen: eindelijk onder belangrijke grens
Impact huizenprijzen komende kwartalen: positief
De tamme inflatievooruitzichten zijn een belangrijke reden voor de glijvlucht van de kapitaalmarktrente. De inflatie kwam binnen de eurozone vorige maand uit op 1,7%. Dat ligt onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB), die streeft naar een niveau van 2%. Diezelfde ECB verwacht dat de inflatie zowel dit jaar als in 2025 onder dat belangrijke doelniveau uitkomt op 1,9%. Een half jaar geleden rekende de ECB in beide gevallen nog op een inflatie van 2%. Een lage inflatie gaat vaak gepaard met een lage rente. De lichte daling van de inflatieverwachting is dan ook positief voor de huizenmarkt.
Bron: ECB
Vertrouwen: herstel zet door
Impact huizenmarkt komende kwartalen: positief
Het consumentenvertrouwen heeft tussen 2019 en 2023 twee stevige tikken gekregen: tijdens de pandemie en daarna door de heftige inflatiegolf. De afgelopen twee jaar tekende zich een herstel af, dat in het voorjaar even leek te stokken. De afgelopen maanden tekent zich weer een stijging af bij zowel het brede consumentenvertrouwen als het aantal Nederlanders volgens wie het een gunstige periode is voor grote aankopen. Beide indicatoren bereikten het hoogste niveau sinds februari 2022.
Bron: CBS
Spanning op de arbeidsmarkt wordt steeds kleiner
Impact huizenmarkt komende kwartalen: neutraal tot positief
Aan de flinke loonstijgingen in nieuwe CAO’s is te zien dat de Nederlandse arbeidsmarkt nog altijd behoorlijk krap is. Langzaam maar zeker neemt die krapte toch duidelijk af. De verhouding tussen het aantal werkzoekenden en de openstaande vacatures is al acht kwartalen op rij niet meer gestegen. Zolang deze indicator boven de 100 staat, is er meer dan voldoende werk te vinden. Maar door de daling van de afgelopen twee jaar is dit eigenlijk het enige smetje op de gunstige vooruitzichten voor de Nederlandse huizenmarkt.
Bron: CBS
Producentenvertrouwen Industrie: stabiel
Impact huizenprijzen komende kwartalen: neutraal
Als ergens problemen dreigen te ontstaan in de economie, laat dat zich vaak als eerste voelen in het bedrijfsleven. Het producentenvertrouwen geldt dan ook als een zogenaamde kanarie in de kolenmijn voor wat betreft de vooruitzichten van de Nederlandse economie en de arbeidsmarkt. De afgelopen jaren is dat producentenvertrouwen volgens het CBS steeds verder weggezakt. Inmiddels is die dalende lijn afgebroken. Van een echt herstel is voorlopig nog geen sprake, maar aan de economische horizon lijkt ook geen potentiële ellende zichtbaar.
In september lag de gemiddelde verkoopwaarde van een Nederlandse woning op 466.890 euro. Dat is maar liefst 25.000 meer dan in juni. Na een korte terugval in 2023, hebben huizenprijzen een nieuwe top bereikt. In de economie wordt de kracht van een prijsbeweging ook wel aangeduid als momentum. Het sterke opwaartse momentum kan ertoe leiden dat de gemiddelde verkoopwaarde snel nog verder oploopt, aangezien veel potentiële kopers willen toeslaan voordat een woning nog duurder wordt.
Nu een huis kopen of nog wachten?
Het vuurtje onder de huizenmarkt wordt opgestookt door een te laag aanbod, een gedaalde hypotheekrente en een arbeidsmarkt die ondanks enkele haarscheurtjes redelijk goed op stoom blijft. Voorlopig lijkt de recordjacht dan ook nog niet ten einde.
Michiel Pekelharing is financieel journalist met ruim twintig jaar ervaring in de beleggingswereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld al professioneel advies.
Bereken direct wat jij kunt lenen
Is het slim om nu een huis te kopen?
Een huis kopen is altijd een investering en kan, afhankelijk van jouw situatie, nog steeds een hele goede aankoop zijn in deze tijden. We hebben de rente al een beetje aangestipt, maar ook hiervoor schrijven wij uitgebreide verwachtingen, waardoor jij beter kunt bepalen wat voor jou de beste optie is.