Hoe werkt een bankspaarhypotheek?
Bij de bankspaarhypotheek betaal je elke maand hypotheekrente, ook stort je een bedrag op een gekoppelde spaarrekening. Dit is de Spaarrekening Eigen Woning (SEW) en deze rekening is geblokkeerd. Zo kun je er gedurende de looptijd geen geld vanaf halen. Het gespaarde geld op de rekening is een onderpand voor de bank in ruil voor je hypotheeklening. De hypotheekrente is gelijk aan de rente die je ontvangt over je spaargeld. Aan het einde van de looptijd los je je gehele hypotheek af met het geld dat je hebt gespaard op je bankspaarrekening. De hypotheekrente is aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Ook geldt er een vrijstelling voor de rente die je ontvangt voor je spaargeld. Om deze redenen is de spaarhypotheek fiscaal erg aantrekkelijk.
Waarom kun je geen bankspaarhypotheek meer afsluiten?
Vanaf 1 januari 2013 is het fiscale voordeel van de bankspaarhypotheek afgeschaft. Dit voordeel zat 'm erin dat het gespaarde geld en de rente die je hiervoor ontving niet in Box 3 als vermogen werden belast. Hier is verandering ingekomen en je kunt geen nieuwe bankspaarhypotheek meer afsluiten. Als je deze hypotheekvorm al had vóór 1 januari 2013, loopt deze gewoon door.
Bereken direct wat jij kunt lenen
Kun je de hypotheek oversluiten?
Het oversluiten van een bankspaarhypotheek kan wel, maar is meestal niet voordelig. Misschien betaal je nu een relatief hoge hypotheekrente, maar dat betekent dat je ook een relatief hoge spaarrente krijgt op het bedrag dat je maandelijks spaart. Bij oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker verlies je ook het voordeel van die hoge spaarrente. Lees hier meer over in het artikel over bankspaarhypotheek oversluiten. Als je toch even zelf aan de slag wilt, kun je een berekening maken met onze rekentool. Zo weet je zéker of oversluiten wel of geen zin heeft.