Wat is burgerlijke staat?
Je burgerlijke staat is jouw formele positie voor de wet. Het draait er vaak om of je getrouwd of ongetrouwd bent, omdat er bij een getrouwde status meer rechten en plichten komen kijken. Maar ook omdat er twee inkomens zijn. Instanties (zoals banken) willen in dit geval graag weten hoeveel dat inkomen is van jouw partner, zeker wanneer je een hypotheek aanvraagt.
Welke burgerlijke staat opties zijn er?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft zeven verschillende officiële categorieën voor de burgerlijke staat gemaakt. Dit zijn ze:
- Ongehuwd
- Wettig ongehuwd
- Partnerschap
- Verweduwd na wettig huwelijk
- Verweduwd na partnerschap
- Gescheiden na wettig huwelijk
- Gescheiden na partnerschap
Het valt je vast op dat er geen categorieën zijn voor samenwonenden of mensen met een relatie. Dit valt namelijk onder de burgerlijke staat ongetrouwd. Wel kom je steeds vaker de (onofficiële) vakjes met 'relatie' of 'samenwonend' op documenten tegen, puur omdat dit meestal informatiever is dan alleen de ongetrouwde status.
Maakt een burgerlijke staat uit wanneer je een hypotheek aanvraagt?
Wanneer je een hypotheek aanvraagt of oversluit, willen ze weten wat je burgerlijke staat is. Banken willen in dit geval weten of je getrouwd bent, een samenlevingscontract hebt of een geregistreerd partnerschap. In dit geval komt de hypotheek namelijk op beide namen te staan. Hier zijn trouwens ook weer uitzonderingen voor (natuurlijk), want als je getrouwd bent is het in sommige gevallen wel mogelijk om de hypotheek op één naam te zetten. Dit kan als het inkomen van een partner genoeg is, er huwelijkse voorwaarden zijn of wanneer de woning op de naam van de aanvrager staat.
Bereken direct wat jij kunt lenen
Ook Frits is benieuwd
Als je je hypotheek berekent met onze tool, zijn wij benieuwd of je zelf een huis gaat kopen of met een partner. Iets minder officieel dan je burgerlijke staat, maar wel belangrijke informatie om te delen. Wanneer je samen met een partner koopt, wordt er namelijk gevraagd naar het dienstverband en het salaris van je partner. Dit heeft uiteindelijk effect op de hoogte van je hypotheek. Kom je er nog niet helemaal uit? Dan kun je altijd terecht bij onze hypotheekadviseurs. Zij rekenen maar al te graag jouw hypotheek uit. Hebben ze alleen even een telefoonnummer nodig.