Een houten huis?
Nee, het is geen boomhut, maar een huis met houtskeletbouw wordt voor een gedeelte wel van hout gemaakt. Het ‘skelet’ waar het huis op rust is namelijk van hout. De woning wordt als het ware gedragen door dit houten frame. De keuze voor een houten skelet wordt vaak gemaakt omdat het energiezuinig en goedkoper is. Ook het bouwen is sneller gepiept dus ben je minder tijd kwijt aan de bouw.
Waarom kies je voor houtskeletbouw?
Ten eerste bespaar je tijd en kosten tijdens de bouw met deze methode. Daarnaast zit je in een huis met een houten skelet lekker warm tijdens de winterdagen, want het hout werkt goed als isolatie van het huis. Door deze isolatie is de woning vaak ook energiezuinig, want je verbruikt minder. Maar er zitten ook nadelen aan het hebben van een huis met een houten skelet.
De nadelen van houtskeletbouw
Het materiaal is op lange termijn niet erg duurzaam. Hout is nou eenmaal een natuurlijk materiaal en vraagt om veel onderhoud. Het hout kan gaan schimmelen of rotten als het niet goed onderhouden wordt en er kan ongedierte op af komen. Ook is het hout niet zo veilig als het gebruiken van beton of steen vanwege de brandbaarheid. Een vuurtje kan sneller escaleren dan bij een traditioneel gebouwd huis.
De bank...
Vindt een huis met houtskeletbouw ook een groot risico. Daarom is het krijgen van een hypotheek voor zo’n huis niet altijd even makkelijk. Dit heeft vooral te maken met de duurzaamheid van het hout. De kwaliteit gaat achteruit wanneer het niet goed onderhouden wordt en daardoor verliest het huis snel zijn waarde. Daarom kun je niet bij elke bank terecht voor een houtskeletbouw-hypotheek.