Wat is een hypotheekofferte en hoe vraag je deze aan?

Als je een hypotheek aanvraagt, krijg je eerst een offerte: een soort modelcontract waarin op een rij staat wat jou aangeboden wordt en onder welke voorwaarden. Als je akkoord gaat, stuur je deze hypotheekofferte ondertekend terug.
stopwatch

3 min

calendar
22 november 2023
eye

3882

Bijgewerkt: 25 oktober 2024

Geschreven door: Bertrick van der Steege

Gecontroleerd door: Ananda Jhinkoe-Rai

Geschreven door:
Bertrick van der Steege

Gecontroleerd door:
Ananda Jhinkoe-Rai

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoe vraag je een hypotheekofferte aan?

Dat doen onze adviseurs voor je. Eerst wordt er een renteaanbod aangevraagd bij een of meerdere banken. Hieruit kies jij (of natuurlijk in overleg met je adviseur) een hypotheek die het beste bij je past. De adviseur vraagt vervolgens deze hypotheek aan en dan komt er van de bank een hypotheekofferte terug. De hypotheekofferte wordt definitief als je 'm ondertekend retour naar de bank stuurt.

Hypotheekgesprek inplannen

Wat staat er in een hypotheekofferte?

Een hypotheekofferte bestaat uit verschillende onderdelen en ziet er bij elke bank anders uit. Er zijn echter wel bepaalde regels. Naast je persoonlijke gegevens, is het volgende in ieder geval altijd in een hypotheekofferte opgenomen:

  • Het product: welk soort hypotheek heb je? Sommige banken bieden één soort hypotheek aan, andere hebben meerdere producten met verschillende voorwaarden.

  • Hypotheeksom: hoeveel geld ga je lenen?

  • Ga je lineair of annuïtair aflossen?

  • Maandlasten: wat ga je maandelijks aflossen? Dit is afhankelijk van de aflosvorm en de looptijd.

  • Looptijd: na hoeveel jaar moet de hele som zijn terugbetaald? Meestal is de looptijd van een hypotheek 30 jaar.

  • Rente: hoeveel hypotheekrente ga je betalen?

  • Rentevaste periode: de afgesproken tijd waarin de rente in de offerte geldt. De hoogte van de rente hangt samen met de rentevaste periode. Dit is iets anders dan de looptijd van de hypotheek.

  • Eventueel NHG: een clausule over Nationale Hypotheek Garantie.

  • Geldigheidsduur: hoe lang is de offerte geldig?

Geldigheidsduur hypotheekofferte

Op de offerte van de geldverstrekker staan drie data vermeld: de aanvraagdatum, de tekentermijn en de geldigheidsdatum. Ben je benieuwd wat al deze data precies zeggen? Hier heb je een klein overzicht:

Aanvraagdatum

De aanvraagdatum is de datum waarop je de offerte bij de bank hebt aangevraagd.

Tekentermijn

De tekentermijn is de tijd die je hebt om de hypotheekofferte ondertekend terug te sturen. Deze termijn verschilt per bank, maar ligt meestal rond de drie maanden. Als je na deze termijn tekent, is de offerte niet meer geldig en vervallen de daarin opgestelde voorwaarden en rentes.

Geldigheidsdatum

De geldigheidsdatum van de hypotheekofferte is de uiterste datum waarop je bij de notaris moet zijn geweest om de hypotheek te laten passeren. Let bij het aanvragen van een offerte altijd goed op deze data; het is belangrijk dat de geldigheidsduur van de hypotheekofferte nog niet verstreken is als je naar de notaris gaat om de hypotheek te laten passeren. Is dat wel het geval, dan moet je bereidstellingsprovisie betalen. Dat is een verlenging van de geldigheidsduur van de hypotheekofferte. Het kan de moeite waard zijn als bijvoorbeeld de rente is gestegen ten opzichte van de rente in de aanvankelijke offerte. Na het tekenen van de hypotheekofferte volgt de officiële hypotheekakte. Daarna wordt het huis officieel aan jou geleverd met de leveringsakte. De afspraken daarin moeten overeenkomen met die in de koopakte.

Mogen wij je helpen met je hypotheekofferte?

Onze adviseurs weten alles op het gebied van hypotheken. Zij helpen je met het vinden van de beste hypotheek, en nemen je daarna stap voor stap door het proces. Eerst even bellen? Dat kan gratis. Je hoeft alleen je telefoonnummer achter te laten!

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

10/10/2024

Samenlevingscontract ontbinden: hoe werkt het?

5/09/2024

Pensioen en hypotheek afsluiten, gaat dat samen?

20/08/2024

Waarom de Consumentenbond en Radar met Frits samenwerken

23/07/2024

Hoeveel is de afsluitprovisie voor een hypotheek?

1/07/2024

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.