Wanneer laat je je huis taxeren en wat zijn de kosten?

Wil je een huis kopen of je hypotheek oversluiten? In beide gevallen is het handig (en nodig) om te weten hoeveel het huis waard is, je laat het dan taxeren. Hier lees je meer over de taxatie en de kosten die daarbij komen kijken.
stopwatch

3 min

calendar
18 juni 2023
eye

13675

Bijgewerkt: 26 juli 2024

Geschreven door: Thomas de Leeuw

Gecontroleerd door:

Geschreven door:
Thomas de Leeuw

Bereken direct wat jij kunt lenen

Waarom je huis taxeren?

Het is bijna altijd verplicht om een taxatie uit te laten voeren als je een huis koopt, behalve bij een nieuwbouwhuis. Een bank wil graag weten of de investering die je gaat doen verstandig is, zodat ze zonder zorgen geld aan je kunnen lenen. Ook voor jezelf is het handig. Bij het kopen van een huis kan door een taxatie het onderhandelen makkelijker zijn. Dit komt omdat je precies op de hoogte bent van de plus- en minpunten van het huis. Bij het verkopen van een huis weet je wat een redelijke prijs is om te vragen.

Is een taxatie verplicht?

Ja, bijna altijd. Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, wil de bank weten of de koopprijs matcht met de waarde van je woning. Hier komt de taxateur om de hoek kijken. In Nederland mag je sinds 2018 maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Doe je een bod hoger dan de woningwaarde? Bereid je er dan op voor dat je het bedrag boven de getaxeerde waarde zelf moet betalen, je kunt dit bedrag dus niet lenen bij de bank. Maar er zijn uitzonderingen. Zo is een taxatie niet verplicht als je een nieuwbouwhuis koopt. Als het huis meteen na de oplevering van jou is, hoef je deze niet te laten taxeren. Als het langer duurt, dan vraagt de bank soms alsnog een taxatierapport. Ook als je in eigen beheer een woning laat bouwen (zelfbouw), is een taxatie verplicht.

Wat doet een taxateur en wanneer heb je een taxatie nodig?

In deze video wordt uitgelegd wat een taxateur doet en wanneer je er een nodig hebt. Tekst over een taxateur gaat onder de video verder.

 

Waar kijkt een taxateur naar?

Er zijn verschillende punten waar de taxateur aandacht aan besteedt. Door op de kwaliteit en aanwezigheid van deze punten te letten, kan de waarde van het huis bepaald worden.

Basisinformatie over het huis

Om te beginnen wordt het bouwjaar opgezocht. Daarnaast is het het natuurlijk belangrijk om te weten om welk type huis het gaat. Is het een appartement, eengezinswoning of villa? Hoeveel zonlicht komt er in het huis en waar staan de muren? Er wordt grondig gecheckt hoe goed het huis onderhouden is. Misschien lekken er wel kranen of zit er veel verf los. Zit er asbest in het huis? En wat is de staat van de grond waar het huis op staat? De inhoud en oppervlakte van het huis worden opgemeten. Zo weet de taxateur precies hoe groot het huis is.

Extraatjes

Heeft het huis zonnepanelen, dubbel glas of een groen energielabel? Er kan verschillend materiaal gebruikt zijn tijdens de bouw van de woning, zoals kunststof kozijnen of juist van hout. Een balkon, tuin, garage of parkeerplaats verhoogt de waarde van het huis. En de taxateur onderzoekt de rechten en plichten rondom het huis. Is het geërfd of geldt het recht van overpad?

De omgeving

Het is interessant om te weten hoeveel de huizen opbrachten die de laatste tijd zijn verkocht in de omgeving van het huis. Deze bedragen worden meegenomen in de schatting van hoeveel het huis waard is. Het kan zijn dat er in de toekomst een snelweg of spoor naast het huis wordt geplaatst, dit wordt opgeschreven in het taxatierapport. Ook kijkt de taxateur naar de bereikbaarheid en voorzieningen.

Wat staat er in een taxatierapport?

De taxateur bepaalt de waarde van het huis aan de hand van een paar punten. In het rapport staan daarom ook dingen als de ligging van het huis, de omgeving, de grootte, de indeling etc. Heeft je huis een balkon of kelder? Ook dat wordt meegenomen in het taxatierapport van je huis.

Wat kost een taxatierapport?

Je hebt verschillende soorten taxaties. Als je van plan bent om tot 90% van de woningwaarde te lenen, kun je ervoor kiezen om een Desktop Taxatie® uit te laten voeren. Dit is flink goedkoper dan een fysieke taxatie. Wil je meer dan 90% van de woningwaarde lenen van de bank? Dan is het helaas wel nodig om een fysieke taxatie te doen. Hiervoor betaal je vaak enkele honderden euro's. Als je je hypotheek afsluit via ons, kan er ook een taxateur voor je worden geregeld. Je betaalt hiervoor 625 euro . Trouwens, je taxatiekosten zijn fiscaal aftrekbaar. Scheelt weer! Schakel pas een taxateur in op het moment dat je zeker van je zaak bent. Dit is nadat er een bouwkundige keuring is uitgevoerd. Wanneer je een taxateur langs laat komen vóór de bouwkundige keuring, is er een kans dat de koop niet door gaat. Dat is weggegooid geld.

Taxeren bij oversluiten

Als je wilt oversluiten van hypotheek is het ook nodig om de waarde van het huis te weten. Dit kan in sommige gevallen door een berekening van de WOZ-waarde. Het verschilt per bank of dit mag. In veel gevallen is een berekening op basis van de WOZ-waarde genoeg als je hypotheek lager is dan 60% van die WOZ-waarde. Wanneer je hypotheek hoger is of de bank geen WOZ-aanslag accepteert, moet je je huis laten taxeren.

Hypotheek oversluiten berekenen

Taxeren via Frits

Een taxateur werkt meestal in een gebied van maximaal twintig kilometer rondom zijn/haar kantoor en heeft op die manier verstand van de lokale woningmarkt. Daarnaast kost een taxateur ook geld. De kosten kunnen een percentage van de waarde van de woning zijn, maar taxateurs gebruiken steeds vaker een vaste prijs. Als je via ons een hypotheek afsluit, kun je ook gelijk een taxateur regelen voor 625 euro . En heb je nog vragen over je hypotheek? Of wil je eerst jouw maximale hypotheek berekenen? Weet dat we dan altijd voor je klaar staan. Onbeperkt. Hieronder kun je een gratis hypotheekgesprek inplannen.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

10/10/2024

Samenlevingscontract ontbinden: hoe werkt het?

5/09/2024

Pensioen en hypotheek afsluiten, gaat dat samen?

20/08/2024

Waarom de Consumentenbond en Radar met Frits samenwerken

23/07/2024

Hoeveel is de afsluitprovisie voor een hypotheek?

1/07/2024

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.