Wat is een VvE?
VvE staat voor Vereniging van Eigenaren. Een groot deel van de woningen heeft zo'n vereniging. Vooral appartementencomplexen hebben meestal een Vereniging van Eigenaren. Waarom? Omdat je de grond waarop je woning staat als het ware deelt. Met de anderen in het pand. Jij en je buren zijn allemaal deels eigenaar van het pand. Wanneer jij een appartement koopt, dan krijg je de zogeheten appartementsrechten. Benieuwd hoe de structuur van een VvE eruitziet?
Wat doet een VvE?
De VvE gaat over de gemeenschappelijke belangen van de eigenaars met appartementsrechten. Met name het onderhoud van het gehele pand is hierbij belangrijk. Neem bijvoorbeeld de trap die je elke dag een paar keer op en af gaat naar je appartement, dit wordt onderhouden door de VvE. Maar bijvoorbeeld ook de lift als die er is. Daarnaast zorgt een goede VvE voor vergaderingen, een reservefonds en een opstalverzekering. Is dit niet het geval? Dan heb je te maken met een slapende VvE.
Je bijdrage
Je betaalt maandelijks servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren. Vaak varieert dit tussen 150 en 300 euro. Het hangt natuurlijk af van hoe luxe de gemeenschappelijke ruimtes zijn. Misschien is er wel een gezamenlijke tuin. Dan betaal je maandelijks ook meer.
Bereken direct wat jij kunt lenen
Wat heeft een VvE te maken met mijn hypotheek?
In principe krijg je pas te maken met de Vereniging van Eigenaren als je je appartement al hebt gekocht. Toch kan het voorkomen dat je al tijdens het afsluiten van de hypotheek al te maken krijgt met de Vereniging van Eigenaren. Hoe dan? Wanneer je een appartement koopt dan kan het namelijk zijn dat de bank garanties wilt hebben over hoe het onderhouden wordt door je VvE. Waarom? Omdat je nieuwe woning als onderpand geldt voor je hypotheek. Dit betekent dat de bank eigenaar wordt van de woning als je de hypotheek niet meer kunt betalen. De bank wil daarom zwart op wit dat hun onderpand niet in waarde daalt door achterstallig onderhoud. Ze kunnen je voor de zekerheid vragen om het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van je nieuwe Vereniging van Eigenaren.