Aftrekbare kosten eigen woning, wat krijg je terug?

Wanneer je een woning aankoopt of een aanpassing doet aan je hypotheek mag je bepaalde kosten aftrekken van je belastingaangifte. Op deze manier krijg je een deel van de gemaakte kosten een jaar later terug. Welke kosten dit zijn, leggen we aan je uit! 

stopwatch

3 min

calendar
10 juli 2023
eye

487

Bijgewerkt: 7 november 2024

Geschreven door: Thomas de Leeuw

Gecontroleerd door: Bertrick van der Steege

Geschreven door:
Thomas de Leeuw

Gecontroleerd door:
Bertrick van der Steege

Eenmalige aftrekbare kosten

Er zijn twee soorten kosten die je mag aftrekken; eenmalige en jaarlijkse kosten. De kosten die je eenmalig mag aftrekken heb je natuurlijk ook maar één keer gemaakt. Hieronder een overzicht per situatie: 

Een huis kopen

Of je nu als starter een nieuw huis koopt of doorgroeit als verhuizer naar een nieuwe plek, er zijn bepaalde kosten waar je rekening mee moet houden. De volgende kun je aftrekken van je belastingaangifte:

Hypotheek oversluiten

Als je rentevaste periode bijna afloopt of je wilt besparen op je maandlasten, kun je jouw hypotheek oversluiten. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld meteen een verbouwing mee te financieren. Extra opties zijn het verzilveren van je overwaarde of juist het verhogen van je hypotheek om een schenking te doen. De aftrekbare kosten zijn hetzelfde als bij het kopen van een huis (zie hierboven), maar er is een extra kostenpost om rekening mee te houden:

  • Boeterente; dit krijg je bij het vroegtijdig aflossen van je hypotheek

Een nieuwbouwhuis

Bij een nieuwbouwhuis komt meer om de hoek kijken. Je hebt in de basis dezelfde aftrekbare kosten bij een bestaand huis (zie hierboven), maar hier komen twee extra posten bij:

  • Bouwrente; dit is het bedrag wat je betaalt tussen het tekenen van de koop- aannemingsovereenkomst en het tekenen van de hypotheekakte
  • Kosten voor nieuwbouwdepot; dit bedrag is het verschil tussen de rente die je betaalt en ontvangt
Bereken direct of jij kunt oversluiten

Jaarlijkse aftrekbare kosten

Naast de eenmalige kosten heb je ook de jaarlijkse aftrekbare kosten, denk bijvoorbeeld aan je rente. Als je een hypotheek na 2013 hebt, eist de belastingdienst dat je de lening in 30 jaar terugbetaald en dit minimaal annuïtair aflost. De kosten die je jaarlijks kan aftrekken zijn als volgt:

Hypotheekrente

Je mag jaarlijks een deel van de betaalde hypotheekrente terug vragen bij de Belastingdienst. Van je hypotheekverstrekker ontvang je een jaaropgave. Daarop staat het totale bedrag aan hypotheekrente dat je hebt betaald over het afgelopen jaar. Je kunt er ook voor kiezen om dit bedrag maandelijks uit te laten keren. Daar moet je dan wel een voorlopige aanslag voor aanvragen.

Erfpachtcanon

Ook wanneer je erfpacht hebt op je huis, kun je deze kosten aftrekken bij de belastingaangifte. Erfpachtcanon houdt in dat je betaalt om gebruik te maken van de grond waar je op woont. Het huis dat erop staat is van jou, maar de grond niet. Het kan zijn dat je een lening hebt afgesloten om de erfpacht af te kopen. Ook deze rente, die je betaald over de lening, mag je (gedeeltelijk) aftrekken.

Afbouw voordeel hypotheekrenteaftrek

Net werd al genoemd dat de Belastingdienst eisen stelt voor hypotheken die na 2013 zijn afgesloten. Het percentage dat je terug krijgt van de Belastingdienst wordt ieder jaar minder. In 2025 is dit 37,48%. Het afbouwen van dit voordeel wordt gedaan om situaties als tijdens de financiële crisis te voorkomen en de woningmarkt stabieler te maken.

Kosten die niet aftrekbaar zijn

Goed om te weten, er zijn ook een aantal kosten niet aftrekbaar. Zorg dat je de volgende punten dus niet verwerkt in je aangifte:  

  • Kosten van een aankoopmakelaar
    Overdrachtsbelasting en omzetbelasting
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte
  • Kosten van onderhoud en verbouwing (soms wel bij een monumentaal pand)
  • Aflossing van de hypotheek
  • Rente en kosten die niet over de aflossing van de hypotheek staan
  • Kosten voor de bankgarantie

Heb je vragen?

Plan gerust een gratis gesprek in met één van onze adviseurs. Ze nemen de tijd om alle vragen te beantwoorden en denken mee met jouw persoonlijke situatie. We helpen je graag verder met het vinden en regelen van de best passende hypotheek. 

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Belastingen

17/07/2024

WOZ-waarde 2025

25/06/2024

Hypotheekrenteaftrek, hoe werkt dat precies en heb ik er recht op?

12/03/2024

Schenking op papier gebruiken voor hypotheek

31/01/2024

Hypotheek en belastingaangifte

10/01/2024

Belastingvrij schenken in 2025

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.