WOZ-waarde 2025

Het is je vast al eens opgevallen, maar de WOZ-waarde van woningen stijgt bijna ieder jaar weer. Maar wat is de WOZ-waarde ook alweer precies en hoe wordt het vastgesteld? En wat betekent een hogere WOZ-waarde voor jou? Dat lees je in dit artikel. 

stopwatch

7 min

calendar
17 juli 2024
eye

1484

Bijgewerkt: 7 november 2024

Geschreven door: Marco Palfenier

Gecontroleerd door: Bertrick van der Steege

Geschreven door:
Marco Palfenier

Gecontroleerd door:
Bertrick van der Steege

In dit artikel

  1. Wat is de WOZ-waarde?

  2. Hoe wordt de WOZ-waarde van een huis vastgesteld?

  3. Hoe kan ik mijn WOZ-waarde berekenen?

  4. Waar vind ik de WOZ-waarde van mijn huis? 

  5. De voor- en nadelen van een hogere WOZ-waarde 

  6. Verschil tussen WOZ-waarde en marktwaarde

  7. WOZ-waarde en belasting betalen

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde staat voor Waardering Onroerende Zaken. Dit is de geschatte marktwaarde van een onroerend goed. De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente op basis van het waarderingskader dat door de Nederlandse overheid is opgesteld. De WOZ-waarde komt van de Wet WOZ: de wet waardering onroerende zaken. Sinds 1994 bepaalt de gemeente de waarde van je woning. Op die manier is het makkelijker om zo eerlijk mogelijk belastingen te heffen op basis van één woningwaarde dat door één partij (de gemeente) wordt vastgesteld. 

Hoe wordt de WOZ-waarde van een huis vastgesteld?

De WOZ-waarde wordt in verschillende stappen vastgesteld door de gemeente. Als eerste wordt de marktwaarde van het onroerend goed vastgesteld op basis van de staat van het pand op 1 januari van het voorgaande jaar. Dit wordt ook wel de peildatum genoemd. (1). De gemeente analyseert de verkoopprijzen van vergelijkbare panden die rond de peildatum zijn verkocht. De verkoopprijzen zijn het belangrijkste uitgangspunt voor het vaststellen van de WOZ-waarde.

Bij het vergelijken wordt rekening gehouden met verschillende kenmerken van het huis, zoals de grootte, locatie en de staat van het huis. Als het huis bijzondere kenmerken heeft die afwijken van andere huizen in de buurt, zoals een uitbouw, wordt dit meegenomen door de gemeente in de beoordeling. Een uitbouw kan namelijk invloed hebben op de waarde van de woning. Na alle beoordelingen en berekeningen stelt de gemeente de definitieve WOZ-waarde vast. Deze waarde is dan de basis voor verschillende belastingen en heffingen. 

Hoe kan ik mijn WOZ-waarde berekenen?

Het berekenen van de WOZ-waarde van jouw woning kun je niet zelf. Dit gaat op basis van een taxatie. Grote kans dat bij jou niemand is langs geweest. Er worden namelijk enkele huizen in jouw buurt getaxeerd die representatief zijn voor de huizenprijzen in de buurt. Op basis van deze waarde wordt de WOZ-waarde van jouw huis bepaald. Meer weten? Lees ons artikel over de WOZ-waarde berekenen.

Waar vind ik de WOZ-waarde van mijn huis?

De WOZ-waarde staat op de WOZ-beschikking van je gemeente. Deze krijg je thuisgestuurd of kun je bekijken via MijnOverheid.nl. Daarnaast kun je de WOZ-waarde van je woning gratis opvragen via het WOZ-waardeloket. Ook bieden veel gemeenten de mogelijkheid om via hun eigen website in te loggen en de waarde te bekijken. 

Zelf je WOZ-waarde opvragen

Er zijn verschillende opties hoe je zelf je WOZ-waarde van je huis kan opvragen. Het makkelijkst is om het direct bij het WOZ-waardeloket te doen. Dit is een online platform waar je gratis de WOZ-waarden van woningen kunt bekijken. Het enige wat je hoeft te doen, is je adres in te voeren. Daarnaast bieden veel gemeenten een online service waar je toegang kunt krijgen tot jouw persoonlijke belastinggegevens, inclusief de WOZ-waarde van je woning. Inloggen doe je gemakkelijk met je DigiD. Heb je specifieke vragen of geen toegang tot online diensten? Dan neem je eenvoudig contact op met je gemeente. Via klantenservice, e-mail of door het gemeentehuis te bezoeken. Ook ontvang je elk jaar een WOZ-beschikking waarin de WOZ-waarde van je huis staat vermeld. Deze wordt meestal in de eerste maanden van het jaar fysiek opgestuurd en is bedoeld voor het belastingjaar dat daaraan volgt.

Verschillen per wijk en buurt

Misschien voelt het oneerlijk, maar de WOZ-waarde van huizen kan heel erg verschillen tussen verschillende wijken en gemeenten. Locatie is een van de meest bepalende factoren voor de waarde van een huis. Populaire plaatsen, zoals Amsterdam en Utrecht, hebben vaker een hogere WOZ-waarde dan woningen in minder populaire plaatsen. Ook kan de WOZ-waarde variëren tussen wijken die, bijvoorbeeld dichter bij scholen, winkelcentra en openbaar vervoer liggen.

Daarnaast zijn woningen die goed zijn onderhouden of recentelijk zijn gerenoveerd vatbaar voor een hogere WOZ-waarde dan woningen die dat niet zijn. Dit leidt tot verschillen tussen woningen in dezelfde wijk, waarvan het in eerste instantie vergelijkbare woningen lijken. Het type woning en de grootte spelen een grote rol voor het bepalen van de WOZ-waarde. Ook economische factoren, zoals de werkgelegenheidskansen en het gemiddelde inkomen in een gemeente beïnvloeden de WOZ-waarden.

De voor- en nadelen van een hogere WOZ-waarde

Je zou denken dat er alleen maar voordelen zitten aan een hogere WOZ-waarde, omdat je huis meer waard lijkt. Dat is helaas niet zo. Er zitten ook nadelen aan een hogere WOZ-waarde. 

Voordelen van een hoge WOZ-waarde

Een voordeel van de hoge WOZ-waarde is bijvoorbeeld dat je voor een lagere rente in aanmerking komt als je jouw hypotheek wilt oversluiten. Dat komt omdat de bank minder risico loopt op jouw hypotheek. Een ander voordeel is vooral als je je huis wilt verkopen. Een hogere WOZ-waarde kan door potentiële kopers worden gezien als een schatting van de marktwaarde. Het openingsbod van deze kopers kan hoger uitpakken wanneer zij rekening houden met een hogere WOZ-waarde van je woning.

Nadelen van een hoge WOZ-waarde

Helaas brengt een hogere WOZ-waarde ook nadelen met zich mee. Als eerste zorgt het ervoor dat de gemeentebelasting stijgt. Als huiseigenaar betaal je namelijk onroerendezaakbelasting aan de gemeente. Dit is een percentage van je WOZ-waarde. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting die je moet betalen. Daarnaast stijgt je eigenwoningforfait. Dit bedrag is namelijk ook gebaseerd op de WOZ-waarde en wordt opgeteld bij je inkomen tijdens de belastingaangifte. Een meevaller is wel dat je in veel gevallen de hypotheekrente mag aftrekken van het eigenwoningforfait.

Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde

Ben je huiseigenaar? Dan heb je het recht om bezwaar te maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Dit kan je bijvoorbeeld doen als je het niet eens bent met de vastgestelde waarde, en je denkt dat de waarde niet overeenkomt met de werkelijke marktwaarde op de peildatum. Let wel op dat je dit doet binnen een bepaalde termijn na ontvangst van de WOZ-beschikking. 

Verschil tussen WOZ-waarde en marktwaarde

De WOZ-waarde is een waardebepaling uitgevoerd door de gemeente en de verkoopprijs is de prijs die een koper bereid is te betalen voor een woning op een specifiek moment. De verkoopprijs wordt bepaald door vraag en aanbod op de markt en kan beïnvloed worden door factoren zoals de marktomstandigheden en onderhandelingen tussen koper en verkoper. Wil je een realistische schatting van de marktwaarde van jouw woning? Dan biedt een taxatierapport de recente en echte marktwaarde van je woning. De WOZ-waarde is een schatting van je woning op de peildatum. Omdat de woningmarkt snel verandert, kan de WOZ-waarde en marktwaarde soms ver uit elkaar liggen. 

WOZ-waarde en belasting betalen

Naast de belastingen die een negatieve invloed hebben op het moment dat je een hogere WOZ-waarde hebt, zijn er ook nog andere belastingen. Als je een woning erft, betaal je daar erfbelasting over. De belasting wordt geheven over de totale WOZ-waarde van de woning. Het gaat om de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar van het overlijden. Of de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar na overlijden (2). Daarnaast is er waterschapsbelasting. Waterschappen heffen belasting voor het beheer van het waterpeil en de kwaliteit van het water in hun gebied. Deze belasting wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde van het onroerend goed. Mocht je aan het denken zijn om een tweede woning te kopen, dan heeft dat invloed op de vermogensbelasting. Hoewel de eigen woning in box 1 van de inkomstenbelasting valt, worden andere onroerende goederen, zoals een tweede woning, belast in box 3. Hierbij wordt de WOZ-waarde gebruikt om de waarde van deze bezittingen te bepalen voor de vermogensrendementsheffing.

Ben je benieuwd wat voor invloed de WOZ-waarde heeft op je hypotheek? Maak dan snel een gratis afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Belastingen

17/07/2024

WOZ-waarde 2025

25/06/2024

Hypotheekrenteaftrek, hoe werkt dat precies en heb ik er recht op?

12/03/2024

Schenking op papier gebruiken voor hypotheek

31/01/2024

Hypotheek en belastingaangifte

10/01/2024

Belastingvrij schenken in 2025

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.