Het zal je niet ontgaan zijn dat de prijzen van gas de afgelopen tijd omhoog zijn geschoten. Voor meer dan de helft van de huishoudens in Nederland betekent dit minder geld om te besteden aan andere dingen. Een duurzaam huis betekent minder gasverbruik, en dat zie je meteen terug op je rekening!
Naast je portemonnee profiteert ook de planeet van je duurzame huis. Isolatie, zelf stroom opwekken, van het gas af of je huis op een andere manier verbeteren: het heeft allemaal invloed op je CO2 uitstoot. Door zo min mogelijk te verbruiken, zorg jij voor een kleinere voetafdruk en draag je jouw steentje bij aan een leefbare wereld voor in de toekomst.
Vanuit de overheid wordt dat steentje bijdragen flink aangemoedigd. Met subsidiepotjes en leningen met aantrekkelijke voorwaarden krijgen ook mensen met een wat krapper budget meer kans om een duurzamer huis te maken. Nederland heeft, net als veel andere landen, het klimaatverdrag van Parijs ondertekend. Duurzame huizen helpen deze doelen te halen.
Een duurzaam huis is een comfortabel huis. Op koude dagen blijft de warmte goed binnen en in de zomer de hitte buiten. Isolatie zorgt naast de temperatuur ook voor een betere demping van het geluid. Zo heb je meteen minder last van een drukke weg, buitenspelende kinderen in de buurt of de lievelingsmuziek van je buren.
Tot slot wordt je huis meer waard. Wat voor maatregelen je ook neemt; op de huizenmarkt betekent duurzamer eigenlijk altijd duurder, je kunt je huis dus voor een hoger bedrag verkopen als deze duurzaam is. Hierdoor hoef je niet de rest van je leven te blijven wonen in je huis om je investering terug te verdienen, vaak heb je het geld er na een paar jaar alweer uit!
Zelf een formuliertje invullen is natuurlijk niet de meest accurate manier, en sinds 2021 is het dan ook verplicht om een definitief energielabel te hebben. Een definitief label wordt opgemaakt door een energieadviseur, die bij je langskomt en alles goed bekijkt en meet. Op basis hiervan maakt de adviseur een label voor je huis op. Ongeveer de helft van de huizen in Nederland heeft een definitief label. Je energielabel is tien jaar geldig, ook als je nog een niet-definitief energielabel hebt van voor 2021.
Je kunt jouw energielabel aanvragen via een energieadviseur. Op de website van de Rijksoverheid vind je hier meer informatie over. Voor de inspectie, het rapport en het energielabel zelf ben je meestal tussen de 300 en 500 euro kwijt.
Een energielabel is niet verplicht als je wilt verduurzamen, maar het kan wel handig zijn! Naast het label zelf vind je in het rapport namelijk ook opgesomd welke maatregelen je het beste kunt nemen om je huis zo duurzaam mogelijk te maken.
Wel is het verstandig om te bedenken wat voor effect verduurzamen heeft op je energielabel, omdat dit invloed heeft op de waarde van je huis. Vaak is het een goed idee om na het verbouwen of verduurzamen een nieuw definitief label aan te vragen. Zo heb je meer inzicht in de staat van je huis. De komende tien jaar hoef je dan niet meer om te kijken naar je energielabel.
Een huis dat minder energie verbruikt, krijg je door te isoleren. Isolatie houdt warmte binnen (of buiten), waardoor je minder stookkosten kwijt bent in de winter, en in de zomer niet aangewezen bent op ventilatoren of een airconditioner. De populairste maatregelen voor een beter geïsoleerd huis zijn:
Met zonnepanelen of een warmtepomp kun je zelf stroom opwekken, waardoor je energierekening lager kan uitvallen. Een warmtepomp verwarmt je huis met de buitenlucht, en sommige warmtepompen kunnen ook je water verwarmen. De energie die je opwekt kun je in sommige gevallen ook terug verkopen aan het net, waardoor je zelfs geld overhoudt!
Een nul op de meter woning wekt elk jaar net zoveel energie op als het verbruikt. Hierdoor leef je dus energieneutraal. Sinds 2020 zijn alle nieuwbouwhuizen nul op de meter woningen.
Ben je geïnspireerd geraakt door deze maatregelen, maar weet je niet goed wat voor jouw huis mogelijk is? Geen zorgen, Frits werkt samen met De Energiebespaarders. Zij zijn gespecialiseerd in het verduurzamen van jouw huis en regelen alles van A tot Z. Je kunt gratis een afspraak maken met een energieadviseur, die bij jou thuis langskomt om de mogelijkheden te checken. Je krijgt onafhankelijk en persoonlijk advies met scherpe offertes. Passen de besparingen niet in jouw plan, geen probleem. Even goede vrienden!
Deze optie is niet voor iedereen weggelegd, maar met genoeg geld op de bank kun je jouw verduurzaming uit eigen zak betalen. Misschien heb je hiervoor gespaard of heb je een financiële meevaller gehad. In principe is dit de gemakkelijkste optie: je hoeft geen lening af te sluiten en kunt waarschijnlijk wel gebruik maken van één van de subsidiepotjes die de overheid beschikbaar heeft gesteld voor huiseigenaren.
Als je genoeg leenruimte hebt, kun je jouw hypotheek verhogen voor een verduurzaming. Je lening wordt hiermee opgehoogd en dat geld kun je gebruiken voor de verbouwing. Heb je toen je jouw huis kocht gekozen voor een verhoogde inschrijving? Dan hoef je voor een verhoging niet meer naar de notaris.
De overheid ziet graag dat jij je huis duurzamer maakt. Je draagt zo jouw steentje bij aan de klimaatafspraken die Nederland heeft gemaakt, en daarom komen ze je financieel tegemoet. Zo heb je de ISDE regeling, leningen en subsidies vanuit het Warmtefonds en verschillende gemeentelijke en provinciale subsidies. Meer info op: www.rvo.nl en www.warmtefonds.nl
Als je een hypotheek bij Triodos hebt, kun je een extra lening aanvragen tot maximaal 25.000 euro. Deze lening heet een energiebespaarlening en je betaalt hier 0% rente over wanneer je het afsluit vóór 31 december 2022.
Een andere optie is een persoonlijke lening afsluiten. Let wel op: een persoonlijke lening heeft invloed op je maximale hypotheek, als je van plan bent om in de toekomst te verhuizen is het goed om dat mee te nemen in je keuze. Ook heeft een persoonlijke lening vaak een flink hogere rente dan wanneer je jouw hypotheek verhoogt of gebruik maakt van een overheidslening. Een persoonlijke lening is dus zeker een optie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan.
In een gratis gesprek met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs kun je al jouw vragen en ideeën bespreken. Het gesprek gebeurt online en vindt plaats wanneer dat jou uitkomt. Laat je weten wanneer we je mogen bellen? In het eerste gesprek bespreek je al 80% van het advies.
Als je een koophuis hebt, is duurzaamheid belangrijk om over na te denken. Van
woongemak tot het klimaat en van een lagere energierekening tot meer waarde in je huis:
er zitten ontzettend veel voordelen aan!
Maar wat is een duurzaam huis precies, en hoe zorg je ervoor dat jouw huis ook
duurzaam wordt? In dit e-book vertellen we je er alles over.
Van de allereerste stap tot
het rondkrijgen van de financiering. Dit e-book legt je alles uit. Zo weet je precies hoe je jouw verduurzaming kunt
aanpakken!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.