Gasloos wonen: alles wat je wilt weten over wonen zonder gas

Vanaf 2050 wil de Nederlandse overheid geen aardgas meer gebruiken voor de verwarming van huizen. Maar wat pas je allemaal als je gasloos wilt wonen? En wat zijn de voor- en nadelen?
stopwatch

3 min

calendar
25 april 2023
eye

406

Bijgewerkt: 8 november 2024

Geschreven door: Thomas de Leeuw

Gecontroleerd door: Eduard Knape

Geschreven door:
Thomas de Leeuw

Gecontroleerd door:
Eduard Knape

Klimaatakkoord

In 2015 werd in Parijs het Klimaatakkoord ondertekend. Hierin staan afspraken tussen allemaal verschillende landen om de CO2-uitstoot naar beneden te brengen. De Nederlandse overheid heeft daarom bepaald dat Nederland per 2050 van het aardgas afgaat, omdat dit een grote bron is van CO2. Gasloos wonen is dus stukken beter voor het milieu, en wordt op termijn de norm. Maar hoe krijg jij tegen die tijd je badwater warm?

Gasloos wonen: wat moet je allemaal veranderen?

Wanneer je een koophuis hebt, zal je waarschijnlijk wat dingen aan gaan passen. Zo is een eerste belangrijke stap wanneer je gasloos gaat wonen het goed isoleren van je huis. Zo gaat er tenminste geen kostbare warmte verloren. Vervolgens bedenk je welk alternatief jij wilt voor je trouwe CV-ketel. Er zijn verschillende opties. Je hebt bijvoorbeeld zonnepanelen, stadsverwarming, of je kunt ervoor kiezen om je huis elektrisch te verwarmen met een warmtepomp. Ook zul je afscheid moeten nemen van je gasplaatje, deze kun je vervolgens omruilen voor een inductieplaat. Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, heb je hier vaak geen last van. Dit komt omdat je dan in de meeste gevallen al automatisch gasloos woont. Ongeveer 90% van de nieuwbouwhuizen is niet aangesloten op het gas.

Voordelen van gasloos wonen

Er is een aantal voordelen wanneer je geen gas meer gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld veiliger, omdat je geen gaslekken meer kunt hebben. Daarnaast is gasloos wonen stukken beter voor het milieu en zie je het ook gelijk terug op je rekening. Gas is namelijk duur. Stukken duurder dan elektriciteit, waardoor je maandelijks bespaart op je energielasten. Wist je trouwens al dat er een energiebespaarlening bestaat? Deze lening is speciaal in het leven geroepen voor mensen die hun huis energiezuiniger willen maken.

Nadelen

Omschakelen naar gasloos wonen kost in eerste instantie geld. Wanneer je een slecht geïsoleerd huis hebt, zul je dit bijvoorbeeld beter willen isoleren. Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan het kopen van een inductiekookplaat, zonnepanelen of een warmtepomp. De overheid subsidieert wel veel initiatieven om energiezuiniger te wonen. Ben je van plan om een huis te kopen en wil je dit huis ook energiezuiniger maken? Dan kun je ervoor kiezen om je hypotheek op te hogen voor de verbouwing.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Onze adviseurs helpen je

Gasloos wonen is de toekomst, dat snappen onze adviseurs ook. Zij kunnen je daarom goed op weg helpen met alle financiële mogelijkheden om je huis energiezuinig te maken, dat kan namelijk een behoorlijk doolhof zijn! Laat je ze weten wanneer ze je kunnen bellen? In een gratis gesprek bespreek je al 80%.

Gratis afspraak maken
E-book een duurzaam huis

E-book: een duurzaam huis

Als je een koophuis hebt, is duurzaamheid belangrijk om over na te denken. Van
woongemak tot het klimaat en van een lagere energierekening tot meer waarde in je huis:
er zitten ontzettend veel voordelen aan!

Maar wat is een duurzaam huis precies, en hoe zorg je ervoor dat jouw huis ook
duurzaam wordt? In dit e-book vertellen we je er alles over.

E-book een duurzaam huis

Download het gratis E-book “Een duurzaam huis”.

Van de allereerste stap tot
het rondkrijgen van de financiering. Dit e-book legt je alles uit. Zo weet je precies hoe je jouw verduurzaming kunt
aanpakken! 

E-book huis verduurzamen

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Duurzaamheid

5/01/2024

Het verduurzamen van je woning: waar begin je?

5/01/2024

Verduurzamen met ISDE-subsidie

17/11/2023

Wat is een energiebespaarlening?

5/07/2023

Duurzaamheidskorting: welke banken geven deze korting?

5/07/2023

Wat is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.