Voor veel mensen is dit de belangrijkste reden om te kopen. Een eigen huis, helemaal van jou, waar je alles kunt veranderen wat je wil. Daarbij stop je het geld dat je elke maand betaalt in je eigen huis. Het is dus een investering, wat natuurlijk anders is dan huren.
Wanneer je een hypotheek hebt, los je elke maand een vast bedrag af met rente. Je weet dus waar je aan toe bent als het aankomt op je maandlasten. Heb je een rentevaste periode van tien jaar? Dan weet je voor de komende tien jaar precies hoeveel jij moet betalen. Als je huurt weet je dit nooit zeker, jouw huur mag elk jaar worden verhoogd. Je hebt dus geen zekerheid over je maandlasten.
Minder flexibel
Een huurhuis kun je op elk moment opzeggen, bij een koophuis zit je vast aan je hypotheek. Je kunt je huis natuurlijk verkopen, maar dit kost een hoop meer moeite dan je huur opzeggen. Wil je voorlopig nog even nergens aan vastzitten? Dan is het misschien verstandiger om te blijven huren totdat je zeker weet wat je wilt.
Een huis kopen is niet zonder risico. Nu zijn de huizenprijzen torenhoog, maar als ze dalen kan je huis onder water komen te staan. Dat betekent dat je hypotheek hoger is dan dat je huis waard is. Ook moet je alles zelf regelen als er iets mis is aan je huis. Heb je bijvoorbeeld last van een lekkage of is er iets kapot? Dan moet je er zelf voor zorgen dat dit wordt gemaakt. Bij een huurhuis is dit de verantwoordelijkheid van je huisbaas of woonvereniging.
Waarschijnlijk betaal je jouw huis door een hypotheek af te sluiten. Voordat je naar een huis op zoek gaat, is het handig om te weten in welke prijsklasse je gaat zoeken. Dit geeft je richting. En zorgt ervoor dat je niet compleet verliefd wordt op een huis dat je niet kunt betalen. Met onze tool weet je binnen vijf minuten wat je kunt lenen.
Het is handig om je goed in te lezen, zo weet je beter waar je op kunt letten bij het kopen van huis. Wil je meer weten over een specifiek onderwerp? Neem dan eens een kijkje in de kennisbank. Daar vind je honderden artikelen met uitleg over huizen, belasting en hypotheken.
Wil je een nieuwbouwhuis? Of ga je toch liever voor een huis met nostalgie? Tussen het kopen van nieuwbouw en bestaande bouw zitten een paar flinke verschillen. Bezichtigen, bieden en de hypotheek afsluiten; alles gaat net even anders. De voor- en nadelen van nieuwbouw zijn in dit artikel op een rijtje gezet. Benieuwd hoe het afsluiten van een hypotheek voor nieuwbouw werkt? Lees dan de complete gids voor hypotheek nieuwbouw.
Een goed begin is het halve werk. Zorg dan ook altijd dat je goed voorbereid naar een bezichtiging gaat. Bedenk van tevoren wat je wilt vragen en schrijf je vragen eventueel op. Zorg ook dat je pen en papier meeneemt om dingen ter plekke op te kunnen schrijven. Speciaal voor bezichtigingen hebben we een handige checklist opgesteld. Zo weet je zeker dat je niks vergeet!
Als je op zoek bent naar een huis kun je ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij helpt je bezichtigen, onderhandelen, bieden en een hoop andere dingen. Een makelaar is niet verplicht, je kan het ook helemaal zelf doen. Wel kan het erg handig zijn en bespaart het je vaak tijd en misschien wel geld. Weet je niet zeker of je een makelaar wilt inschakelen? Lees dan dit artikel: een aankoopmakelaar, nodig of niet? Daarna kun je zelf beslissen of jij een makelaar in wil schakelen.
Kapotte deuren, vochtplekken of een barst in een raam zijn allemaal gebreken die je tijdens een bezichtiging kunt zien. Sommige huizen hebben echter ook verborgen gebreken: je raadt het al, gebreken die je niet op het eerste gezicht ziet. Dit kan bijvoorbeeld een lekkage zijn, maar ook houtrot of asbest. Benieuwd wat je het beste kunt doen met verborgen gebreken?
Een openingsbod bepalen is niet altijd even makkelijk. Al helemaal niet in een krappe markt, waar we in Nederland al een poosje mee te maken hebben. Overbieden is aan de orde van de dag. Je wil niet te veel betalen, maar als je te laag biedt heb je risico dat iemand anders het huis krijgt. Het bepalen van je openingsbod heeft, zoals je ziet, nog best wel wat voeten in de aarde. Om het je makkelijker te maken hebben we een handig stappenplan voor je gemaakt.
In een krappe markt is de vraag te groot voor het aanbod. Tijdens bezichtigingen zul je niet de enige zijn, houdt er ook rekening mee dat er meer kapers op de kust zijn. Dit artikel gaat speciaal over bieden in een krappe markt. Klik hier om het artikel te lezen.
Het bod dat je hebt uitgebracht is geaccepteerd. Gefeliciteerd! Misschien ben je in gedachten al bezig met de nieuwe inrichting, maar eerst moet er nog een hoop gebeuren om je hypotheek helemaal rond te krijgen. In dit hoofdstuk lees je precies welke stappen jij moet nemen als je bod is geaccepteerd.
De eerste stap die je zet nadat je bod is geaccepteerd, is het tekenen van het voorlopig koopcontract. Dit is een overeenkomst waarbij jij en de verkoper vastleggen dat jij het huis koopt. “Voorlopig koopcontract” klinkt misschien alsof je eronder uit kunt, maar na een wettelijke bedenktijd staat het wel degelijk vast. Als je na die bedenktijd terugkrabbelt, betaal je10% van de koopsom. Het is slim om daarom ontbindende voorwaarden in je voorlopig koopcontract op te nemen. Hiermee kan je ook na de wettelijke bedenktijd de koop ontbinden zonder te betalen, als blijkt dat er iets mis is of als jij de financiering niet snel genoeg rond krijgt.
Voor het afsluiten van je hypotheek, kun je ons inschakelen. Je begint met een gratis hypotheekgesprek, hier wordt 80% al besproken wat het gelijk lekker concreet maakt. Ook neemt jouw adviseur je tijdens dat gesprek mee door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met het dashboard als handige spiekbrief.
Als je hypotheek en financiering geregeld zijn, ga je naar de notaris om wat officiële documenten te tekenen. Je zet je handtekening en daarna is de deal rond: het huis is van jou en je nieuwe woonavontuur kan officieel beginnen!
Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!
In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.