Checklist huis bezichtigen
Heb je geen hulp nodig bij je vragen, maar wil je wel een handige checklist voor tijdens de bezichtiging? Hieronder download je 'm direct. Als je jouw maximale hypotheek nog niet hebt berekend, raden we je aan om dat in ieder geval vóór de bezichtiging te doen. Zo kun je snel een bod uitbrengen, mocht je verliefd worden op het huis!
Welke vragen stel je tijdens de bezichtiging aan de verkoper?
1. Waarom ben je hier ooit gaan wonen?
Ooit was de bewoner ook een kijker, net als jij. Het is goed om te weten wat toen de eisen en wensen waren. En waarom deze woning daaraan heeft voldaan. Of op welke punten de verwachtingen juist niet zijn waargemaakt.
2. Hoe was het om hier te wonen?
Je weet nu waarom de verkoper ooit dit huis kocht. Was de realiteit net zo goed als de verwachtingen? Vooral specifieke herinneringen aan het huis zijn goed om naar te vragen, zowel goede als slechte.
3. Wat is voor jou de fijnste plek in het huis?
Elk huis heeft wel iets unieks. Een plek waar precies de zon op staat als je uit je werk komt of een raam met een prachtig uitzicht in de winter. Misschien klinkt het je als muziek in de oren, misschien vind je het wel niets. In beide gevallen is het goed om te weten.
4. Wat zoek je in een nieuw huis wat dit huis niet biedt?
Net als alle andere huizen, is ook dit huis niet perfect. Want er is een reden om het huis nu te verkopen. Vraag tijdens de bezichtiging wat de verkoper zoekt op een nieuwe plek. Is het de ruimte, meer rust of is er een andere reden?
5. Hoeveel kijkers heb je al op de bezichtiging gehad?
Een inkoppertje, want meer kijkers betekent meer concurrentie. Dat zorgt voor een andere verhouding tussen jou en de verkoper. Goed om te weten!
6. Waarover had je voor het laatst een akkefietje met de buren?
Vraag vooral naar een specifieke gebeurtenis uit het verleden. Is er veel contact in de buurt, of juist helemaal niet? Verdwijnen er weleens pakketjes van Zalando? Zijn er buurtborrels of barbecues? Als je een huis koopt krijg je de buren er gratis bij, het is dus fijn om te weten
7. Welk groot onderhoud heb je voor het laatst aan het huis gedaan?
Een huis brengt onderhoud met zich mee. Het is dus belangrijk om ook daarnaar te vragen. Misschien is er ook wel veel achterstallig onderhoud, tijdens de bezichtiging kun je hier actief op scannen. Dat is goed voor eventuele onderhandelingen. Bij oudere huizen is een bouwkundige keuring ook slim om te overwegen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
8. Heb je al een nieuw huis gekocht, en wanneer ga je verhuizen?
Je wilt graag weten of er tijdsdruk is voor de verkoper. Dat is een belangrijk aspect in de strategie van het bieden. Als de verkoper het huis liever gisteren verkocht heeft, kun je daar natuurlijk je voordeel mee doen.
Extra tips bij een bezichtiging
Nog een paar extra tips die zeker handig zijn wanneer je een huis gaat bezichtigen.
- Weet wat je kunt lenen. Dit doe je door van tevoren je maximale hypotheek te berekenen. Zo kun je snel tot een openingsbod komen. Handig, want in deze krappe huizenmarkt zijn er veel kapers op de kust.
- Met onze checklist huis bezichtigen weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet tijdens je bezichtiging.
- Het is altijd slim om een tweede keer naar het huis te kijken voordat je een bod doet. Vaak zie je de eerste keer wat dingen over het hoofd. Je kunt aan de verkoper vragen of dit mogelijk is.
- Ben je enthousiast over het huis? In een gratis hypotheekgesprek met één van onze hypotheekadviseurs bepaal je wat de volgende stappen zijn. Samen kijken jullie onder andere naar hoe hoog jouw bod maximaal mag zijn. Dit kan je onderhandelingspositie behoorlijk versterken.