Hoe bereid je je voor op een bezichtiging?
Natuurlijk ben je tijdens de bezichtiging gefocust op het huis, maar ook de buurt is belangrijk. Daarom is het slim om van tevoren vast wat dingen uit te zoeken. Plan de route, zowel met de auto als met het OV. Op die manier heb je al snel een beeld van de bereikbaarheid. Wandel voordat je naar de bezichtiging gaat vast een stukje door de buurt. Zie jij jezelf hier al wonen? Bedenk dan wat jij belangrijk vindt. Wil je graag dichtbij een winkelcentrum wonen? Zijn er parken in de buurt? Ook de minder leuke dingen, zoals een drukke weg of een spoorwegovergang vlak naast het huis zijn goed om rekening mee te houden. Voor een algemeen beeld van de buurt kun je voor de bezichtiging vast de leefbaarheidsscore checken.
Bereken direct wat jij kunt lenen
Wat vraag je aan de verkoper?
Niemand kent het huis zo goed als degene die het verkoopt en in korte tijd wil jij van diegene zoveel mogelijk te weten komen. Stel dus veel vragen tijdens de bezichtiging en schrijf mee met de antwoorden. Als je zeker wilt weten dat je niks vergeet, kun je de checklist uit ons e-book meenemen. Daarin staan de belangrijkste vragen al voor je opgeschreven. Let goed op de lichaamstaal en de reactie van de verkoper als hij antwoordt. Wissel daarnaast altijd contactgegevens uit met de makelaar of de verkoper. Als je thuis nieuwe vragen bedenkt, kun je zo altijd nog even bellen.
De details
De verkoper heeft ervoor gezorgd dat het huis er tip top uitziet wanneer je komt kijken. Probeer je dus te focussen op de kleine details die misschien niet meteen in het oog springen. Zeker als je niet van plan bent om te gaan verbouwen is dit belangrijk. Het is verder belangrijk dat je je goed concentreert op de dingen die jíj wilt weten. Wil je ongestoord en alleen een rondje lopen? Zeg dat gerust tegen de verkoper of makelaar. Zijn er veel andere kijkers bij de bezichtiging? Dan kun je blijven tot het wat rustiger wordt.
Wat neem je mee naar een bezichtiging?
Ook hier is goede voorbereiding het halve werk. Twee paar ogen zien meer dan één, probeer dus altijd met iemand samen te gaan. Verdeel van tevoren zoveel mogelijk taken: wie gaat waar op letten? Na de bezichtiging wil je waarschijnlijk nog even terugkijken, foto's maken is dus zeker geen overbodige luxe. Ook een meetlint is handig. Niet alleen is het slim om de ruimtes op te meten, maar bijvoorbeeld ook de ramen en deuren. Meer weten? Met ons e-book over bezichtigen ga je goed voorbereid op pad. Je hebt dan meteen een superhandige checklist waardoor de bezichtiging voor jou een eitje wordt!