De eerste stappen na aankoop van je huis
Als eerste is het natuurlijk belangrijk om te vieren dat er een huis is gekocht. Wat een mijlpaal, gefeliciteerd! Hier heeft natuurlijk veel tijd in gezeten en het was een spannende periode.
Maar, je hebt een huis gekocht, en nu? De eerste stap is het afsluiten van een hypotheek. Wil je dit helemaal zelf doen? Dan heet dit execution-only. Ga je liever met een gecertificeerde en onafhankelijke hypotheekadviseur aan de slag? Dan is het tijd om je te oriënteren op het gebied van een hypotheekadviseur. Een adviseur helpt je met het berekenen van je maximale hypotheek en welk scenario het beste bij jouw persoonlijke situatie past. De hypotheekadviseur checkt daarna alle documenten voordat ze naar de bank worden gestuurd.
Welke documenten heb je nodig bij het afsluiten van een hypotheek?
Het is handig om alvast een paar documenten paraat te hebben voordat je een gesprek hebt met een hypotheekadviseur. Deze documenten heb je in ieder geval nodig bij het afsluiten van een hypotheek:
- Kopie van paspoort of ID-kaart
- Werkgeversverklaring
- Recente salarisstrook
- Jaarcijfers van de afgelopen drie jaar (Dit geldt alleen voor ondernemers)
- Taxatierapport
- De (getekende) koopovereenkomst
- BKR overzicht
Heb jij net een huis gekocht en ben je op zoek naar een hypotheekadviseur? Maak een gratis afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.
Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify
Wil je weten wat je te wachten staat als je bod is geaccepteerd? In onze podcast 'Help, ik koop een huis', vertellen we je alles wat je moet weten om je hypotheek te regelen.
Huis gekocht, welke verzekeringen moet je regelen?
Er zijn een aantal verplichte verzekeringen die je moet regelen. Er zijn ook verzekeringen die niet verplicht zijn, maar die wel handig zijn om af te sluiten. Een van de verplichte verzekeringen is de opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade aan het huis zelf. Denk hierbij aan de muren, dak en fundering die veroorzaakt zijn door brand, storm of inbraak.
De overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht om af te sluiten bij het kopen van een nieuw huis. Maar het is verstandig om dat wel te doen. Zo worden je naasten niet opgezadeld met een schuld als jij of je partner komt te overlijden. Daarnaast zijn de inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering en woonlastenverzekering ook niet verplicht. Net als de overlijdensrisicoverzekering zijn ze handig, maar niet verplicht.
Duurzaam wonen, hoe moet dat?
Je huis verduurzamen is populair. En natuurlijk is het niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor jou en je portemonnee. Maar duurzaam wonen, hoe moet dat nu?
Er zijn allerlei manieren om duurzamer te wonen:
- Goede isolatie houdt de warmte binnen. Scheelt energie én geld.
- Slimme thermostaten zorgen dat je huis precies warm of koel genoeg is, zonder verspilling.
- Zonnepanelen helpen je om zelf stroom op te wekken. Zo ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Ook is dit op termijn goedkoper.
- Warmtepompen regelen de verwarming en koeling van je huis met energie uit de natuur. Super duurzaam dus!
Ga je verbouwen of heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Dan kun je voor duurzame opties kiezen, zoals bamboe, gerecycled hout of milieuvriendelijke verf. Ook kun je slim recyclen. Zo maak je duurzaam wonen helemaal makkelijk.
Bereken direct wat jij kunt lenen
Huis gekocht, en nu? Wij helpen je graag!
Met dit overzicht is de vraag 'huis gekocht, en nu?' hopelijk beantwoord. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Onze gecertificeerde hypotheekadviseurs helpen je met iedere stap. In je gratis eerste hypotheekgesprek bespreek je al 80%! Zo weet je precies waar je aan toe bent.