Maandlasten hypotheek €200.000

Als je een hypotheek wil afsluiten, moeten er een aantal knopen doorgehakt worden. De keuzes die je aan het begin maakt, bepalen de hoogte van je maandlasten. Wil je weten welke maandelijkse netto en bruto lasten horen bij een hypotheek van €200.000? Lees dan even mee.

stopwatch

6 min

calendar
18 oktober 2024
eye

165

Bijgewerkt: 18 oktober 2024

Geschreven door: Bertrick van der Steege

Gecontroleerd door: Marco Palfenier

Geschreven door:
Bertrick van der Steege

Gecontroleerd door:
Marco Palfenier

Wat zijn de maandlasten voor een hypotheek van €200.000?

De hoogte van je maandlasten bij een hypotheek van €200.000 hangt af van de keuzes die je aan het begin gemaakt hebt. Denk dan aan de hypotheekvorm, de actuele hypotheekrente, je inkomen, en de duur van de rentevaste periode. Hieronder hebben we twee rekenvoorbeelden voor de bruto maandlasten bij een annuïteiten- en lineaire hypotheek. 

Rekenvoorbeeld: maandlasten hypotheek €200.000 annuïtair 

Hypotheekrente: 4%
Hypotheekvorm: Annuïtair
Rentevaste periode: 30 jaar


Bij deze voorwaarden komen de maandlasten neer op ongeveer €950 bruto per maand. Dit blijft over de gehele looptijd hetzelfde.
Let op: dit rekenvoorbeeld is gebaseerd op gegevens van 1 september 2024 en kan afwijken van de huidige rentestanden.


Let op: bij dit rekenvoorbeeld wegen meerdere factoren mee.
Daarom kunnen de maandlasten in de praktijk verschillen van het rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld: maandlasten hypotheek €200.000 lineair 

Hypotheekrente: 4%
Hypotheekvorm: Lineair
Rentevaste periode: 30 jaar

Bij deze voorwaarden komen de maandlasten neer op ongeveer €1200 bruto per maand. Dit bedrag neemt in de toekomst af.

Let op: bij dit rekenvoorbeeld wegen meerdere factoren mee.
Daarom kunnen de maandlasten in de praktijk verschillen van het rekenvoorbeeld.

Ben je benieuwd naar wat jouw maandelijkse lasten zijn? Dat bereken je eenvoudig met onze handige rekentools. Heb je vragen? Onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar. Geen zorgen, er gaat geen meter lopen.

Bereken je maandlasten

Verschil tussen bruto en netto maandlasten

Bij een hypotheek wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen bruto en netto maandlasten. Bruto maandlasten zijn het totale bedrag dat je maandelijks aan de bank betaalt. Dit bedrag is inclusief rente en aflossing van de hoofdsom. In de bruto maandlasten wordt geen rekening gehouden met belastingvoordelen waar je misschien wel recht op hebt.

De netto maandlasten zijn de kosten die je daadwerkelijk draagt nadat je gebruik hebt gemaakt van fiscale voordelen van een hypotheek: namelijk de hypotheekrenteaftrek. Deze aftrek zorgt ervoor dat je een deel van de betaalde rente kunt terugkrijgen van de Belastingdienst. Hierdoor krijg je dus eigenlijk lagere maandlasten.

Invloed van de hypotheekvorm op de maandlasten

De keuze van de hypotheekvorm heeft een grote invloed op je maandlasten. De meest gebruikelijke hypotheekvormen zijn de annuïtaire en lineaire hypotheek.

Annuïtaire hypotheek

Bij een annuïtaire hypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag. Aan het begin bestaat dit bedrag voornamelijk uit rente, maar naarmate de looptijd vordert, verschuift dit naar meer aflossing van de hoofdsom.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af op de hoofdsom, terwijl je rente betaalt over het resterende bedrag. Hierdoor dalen je maandlasten na verloop van tijd, omdat je steeds minder rente betaalt.

Aflossingsvrije hypotheek

Een andere optie is de aflossingsvrije hypotheek. Hierbij betaal je alleen rente tijdens de looptijd en los je de hoofdsom aan het einde van de looptijd in één keer af. Dit resulteert in lagere maandlasten, maar je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek. Daarom is deze hypotheekvorm over de laatste jaren een stuk minder populair geworden.

Hoe bereken je de maandlasten voor een hypotheek van €200.000?

De maandlasten van je hypotheek hangen af van het bedrag dat je leent en de actuele hypotheekrente. De rentes variëren afhankelijk van het moment waarop je de hypotheek afsluit en de periode waarvoor je de rente vastzet. Wil je een langere rentevaste periode? Dan biedt dit meer zekerheid over toekomstige maandlasten. Maar meestal wel tegen een hogere rente. Bij een kortere rentevaste periode, kunnen renteveranderingen in de toekomst invloed hebben op je maandlasten. Ben je benieuwd naar jouw maandlasten? Plan dan een gesprek in met een van onze hypotheekadviseurs.

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Hypotheek van €200.000. Hier vind je de meest gestelde vragen.

Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina

Hoeveel moet je verdienen om een hypotheek van €200.000 te kunnen betalen?

Wil je een hypotheek van €200.000 krijgen? Dan moet je in je eentje ongeveer €47.000 bruto jaarloon moeten hebben. Ook is het verstandig rekening te houden met je uitgavenpatroon. Als je maandelijks veel terugkerende kosten hebt, kan het verstandig zijn om niet je maximale leencapaciteit te willen lenen om niet in de problemen te komen. Geldverstrekkers hebben hier richtlijnen voor. Zo mogen je maandlasten niet meer zijn dan een bepaald percentage van je bruto inkomen. 

Welke andere kosten komen kijken bij de hypotheek naast de maandlasten?

Naast de maandlasten zijn er meer kosten verbonden aan het afsluiten van een hypotheek. Je betaalt eenmalige kosten zoals notariskosten, taxatiekosten en advieskosten voor het afsluiten van de hypotheek. Totaal zijn deze kosten ongeveer 6% van de totale kosten van jouw nieuwe woning. Daarnaast zijn er doorlopende kosten zoals het onderhoud van de woning, verzekeringen, en onroerendezaakbelasting, die allemaal bijdragen aan de totale kosten van het bezit van een woning. 

Heeft de keuze voor een vaste of variabele rente invloed op mijn maandlasten?

Ja, de keuze tussen een vaste rente en een variabele rente kan je maandlasten beïnvloeden. Bij een vaste rente blijven je rentekosten gedurende de afgesproken periode gelijk. Een variabele rente kan meebewegen met de markt. Dit betekent dat je maandlasten kunnen stijgen of dalen, afhankelijk van de hypotheekrente. Dit kan voordeliger uitpakken, maar geeft wel meer onzekerheid.

Hoe beïnvloedt de looptijd van de hypotheek de maandlasten?

De looptijd van de hypotheek speelt een grote rol in de hoogte van je maandlasten. Een langere looptijd verspreidt de betalingen voor aflossing en de rente over meerdere jaren. Maandlasten vallen daarom lager uit. Een kortere looptijd betekent hogere maandlasten, maar minder totale rentekosten over je hypotheek.
Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

18/10/2024

Maandlasten hypotheek €200.000

18/10/2024

Huurhuis kopen

25/09/2024

Maandlasten hypotheek €400.000

5/09/2024

Huis kopen en eigen huis verkopen

28/08/2024

9 Kijktips voor Open Huizen Dag 2024

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.