Maandlasten hypotheek €400.000

Er zijn verschillende hypotheekvormen en mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek. Bij iedere mogelijkheid horen andere maandlasten. Hieronder beschrijven we wat je per situatie kunt verwachten van de maandlasten van een hypotheek van €400.000.

stopwatch

6 min

calendar
25 september 2024
eye

165

Bijgewerkt: 25 september 2024

Geschreven door: Judie Liu

Gecontroleerd door: Bertrick van der Steege

Geschreven door:
Judie Liu

Gecontroleerd door:
Bertrick van der Steege

Verschil tussen bruto en netto maandlasten

De kosten van je hypotheek kunnen zowel bruto als netto worden gegeven. De bruto maandlasten bestaan uit alle kosten die je elke maand aan de bank betaalt. Hieronder valt bijvoorbeeld de rente en de aflossing van de hoofdsom, zonder belastingvoordelen mee te rekenen.

De netto maandlasten zijn de kosten die je daadwerkelijk draagt nadat je de belastingvoordelen hebt verrekend. Een van de belangrijkste belastingvoordelen is de hypotheekrenteaftrek. Dankzij deze regeling kun je een deel van de door jou betaalde hypotheekrente terugkrijgen van de Belastingdienst. Deze aftrek verlaagt je maandelijkse kosten, waardoor de netto maandlasten altijd lager uitvallen dan de bruto maandlasten. 

Wat zijn de maandlasten voor een hypotheek van €400.000?

De maandelijkse kosten van een hypotheek zijn opgebouwd uit twee componenten: de hoofdsom van de hypotheek, die je over een vastgestelde periode aflost, en de rente die je over het geleende bedrag betaalt. Maar ook de hypotheekvorm heeft invloed op de maandlasten van een hypotheek van €400.000. 

Invloed van de hypotheekvorm op maandlasten

De meest voorkomende hypotheekvormen zijn de annuïtaire en lineaire hypotheek. Bij een annuïtaire hypotheek blijven je totale maandlasten gelijk. Je betaalt iedere maand een even hoog bedrag. In het begin betaal je relatief meer rente dan aflossing. Naarmate de tijd vordert betaal je minder rente en los je juist meer af. 

Bij een lineaire hypotheek betaal je een constant bedrag aan aflossing. De rente betaal je over het nog af te lossen deel van de hoofdsom. Hierdoor dalen je maandlasten naarmate je meer hebt afgelost. 

De derde hypotheekvorm is de aflossingsvrije hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek houdt in dat je tijdens de looptijd alleen de rente betaalt en de hoofdsom aan het eind van de looptijd in één keer aflost. Dit verlaagt de maandlasten en biedt flexibiliteit. Het nadeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat je sinds 2013 geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek.

Hoe bereken je maandlasten voor een hypotheek van €400.000?

De maandlasten hangen dus af van twee dingen: hoeveel je wilt lenen en de actuele hypotheekrente. De rentes variëren en zijn afhankelijk van wanneer je de hypotheek afsluit. Vervolgens kies je hoelang je deze rente wilt vastzetten. Een langere rentevaste periode geeft meer zekerheid over je toekomstige rentelasten, maar je betaalt meestal een hogere rente in ruil voor deze zekerheid. Als de rentes stijgen of dalen, kan dit effect hebben op wat je betaalt bij een kortere rentevaste periode. Hieronder volgt een rekenvoorbeeld van hoe je maandelijkse kosten eruit kunnen zien.

Rekenvoorbeeld: maandlasten hypotheek €400.000 annuïtair 

Bij een annuïtaire hypotheek van €400.000 met 4% rente en een rentevaste periode van 30 jaar, betaal je ongeveer €1910 aan bruto maandlasten voor je hypotheek. Dat komt neer op ongeveer €1478 netto maandlasten.

Dit bruto bedrag blijft gelijk gedurende de hele looptijd van je hypotheek. Het netto bedrag stijgt door de hypotheekrenteaftrek: je betaalt meer aflossing en minder rente. 

Bij dit rekenvoorbeeld wegen meerdere factoren mee. Daarom kunnen de maandlasten in de praktijk verschillen van het rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld: maandlasten hypotheek €400.000 lineair 

Bij een lineaire hypotheek van €400.000 met 4% rente en een rentevaste periode van 30 jaar, betaal je in het begin ongeveer €2424 aan bruto maandlasten voor je hypotheek. Dat komt neer op ongeveer €1990 aan netto maandlasten.

Dit maandbedrag neemt in de toekomst af.

Bij dit rekenvoorbeeld wegen meerdere factoren mee. Daarom kunnen de maandlasten in de praktijk verschillen van het rekenvoorbeeld.

Ben je benieuwd naar wat jouw maandelijkse lasten zijn? Dat bereken je eenvoudig met onze handige rekentools. Heb je vragen? Onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar. Geen zorgen, er gaat geen meter lopen.

Bereken je maandlasten
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Veelgestelde vragen over maandlasten bij een hypotheek van €400.000

Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina

Hoeveel moet je verdienen om een hypotheek van €400.000 te kunnen betalen?

Volgens onze rekentools moet je ongeveer €85.000 verdienen om alleen een hypotheek van €400.000 te kunnen lenen bij de bank. Maar om een hypotheek van €400.000 maandelijks te kunnen betalen, moet je inkomen hoog genoeg blijven om zowel de maandlasten als je levensstandaard te blijven betalen. Banken hanteren regels die stellen dat je maandlasten een bepaald percentage van je bruto inkomen niet mogen overschrijden. Hiervoor kun je de woonquote gebruiken. 

Welke andere kosten komen kijken bij de hypotheek naast de maandlasten?

Naast de maandlasten zijn er meer kosten verbonden aan het afsluiten van een hypotheek. Je betaalt eenmalige kosten zoals notariskosten, taxatiekosten en advieskosten voor het afsluiten van de hypotheek. Totaal zijn deze kosten ongeveer 6% van de totale kosten van jouw nieuwe woning. Daarnaast zijn er doorlopende kosten zoals het onderhoud van de woning, verzekeringen, en onroerendezaakbelasting, die allemaal bijdragen aan de totale kosten van het bezit van een woning. 

Heeft de keuze voor een vaste of variabele rente invloed op mijn maandlasten?

Ja, de keuze tussen een vaste rente en een variabele rente kan je maandlasten beïnvloeden. Bij een vaste rente blijven je rentekosten gedurende de afgesproken periode gelijk. Een variabele rente kan meebewegen met de markt. Dit betekent dat je maandlasten kunnen stijgen of dalen, afhankelijk van de hypotheekrente. Dit kan voordeliger uitpakken, maar geeft wel meer onzekerheid.

Hoe beïnvloedt de looptijd van de hypotheek de maandlasten?

De looptijd van de hypotheek speelt een grote rol in de hoogte van je maandlasten. Een langere looptijd verspreidt de betalingen voor aflossing en de rente over meerdere jaren. Maandlasten vallen daarom lager uit. Een kortere looptijd betekent hogere maandlasten, maar minder totale rentekosten over je hypotheek.
Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

18/10/2024

Huurhuis kopen

25/09/2024

Maandlasten hypotheek €400.000

5/09/2024

Huis kopen en eigen huis verkopen

28/08/2024

9 Kijktips voor Open Huizen Dag 2024

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.