Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als je een huis wilt kopen met een prijs onder de 435.000 euro , kun je kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In dit artikel vind je alle informatie over een NHG hypotheek.
stopwatch

3 min

calendar
10 januari 2024
eye

62613

Bijgewerkt: 12 november 2024

Geschreven door: Bertrick van der Steege

Gecontroleerd door: Eline van de Velde

Geschreven door:
Bertrick van der Steege

Gecontroleerd door:
Eline van de Velde

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is NHG?

NHG is de afkorting voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een waarborg die de Nederlandse overheid biedt. Wanneer je niet in staat bent je (starters)hypotheek af te lossen en je huis moet worden verkocht, dan zal NHG de mogelijke restschuld aan de bank voldoen. Maar let op, je kunt NHG alleen gebruiken als zowel je hypotheek als de prijs van je huis onder de 435.000 euro blijven. Ben je van plan te investeren in energiebesparende maatregelen? Dan mag de kostengrens 6% hoger liggen. Je kunt eenvoudig de nieuwe hypotheek maandlasten berekenen in onze rekentool.

De bescherming die de Nationale Hypotheek Garantie biedt

Er zijn verschillende beschermingen die de NHG biedt. Het doel hiervan is het beschermen van de afsluiter(s) voor onvoorziene omstandigheden. Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn. Daarom hebben we een kort overzicht voor je gemaakt met de bescherming die de Nationale Hypotheek Garantie biedt. (1)

  • Kun je jouw woonlasten (tijdelijk) niet meer betalen door ontslag of scheiding? Dan kun je tijdelijk gebruikmaken van de Woonlastenfaciliteit (WLF). Hiermee worden je hypotheeklasten tijdelijk lager. Goed om te weten is dat je de extra schuld die hierdoor ontstaat wel terug moet betalen. 
  • NHG beschermt jou tegen een restschuld wanneer je noodgedwongen je huis moet verkopen. Hier zitten wel voorwaarden aan verbonden. Een hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen. 
  • Als je wil verhuizen en bij de verkoop van je huidige woning met een restschuld komt te zitten, kun je dit soms meefinancieren in een nieuwe hypotheek met NHG.

De voordelen van NHG

Er zitten veel voordelen aan het afsluiten van een hypotheek met NHG-garantie. Daarom is het afsluiten van een hypotheek met NHG vaak een aantrekkelijke optie. 

  • Je betaalt een lagere rente met NHG. Door de garantie van NHG lopen banken minder risico.
  • De kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Je kunt de kosten van 0,60% van de taxatiewaarde fiscaal aftrekken.
  • Je kunt meer lenen bij aankoop van een energiezuinig huis. Dat kan soms flink oplopen.
  • Je kunt energiebesparende maatregelen meefinancieren. Zo bespaar je op de lange termijn op je woonlasten.
  • NHG biedt bescherming voor onvoorziene situaties. Zoals bij echtscheiding, baanverlies of gedwongen verkoop van jouw huis. Zo kun je aanspraak maken op woonlastenfaciliteit (WLF) om tijdelijk jouw woonlasten te verlagen. In geval van gedwongen verkoop van jouw huis kan NHG jouw restschuld betalen.
  • Ben je ZZP'er? Dan kun je mogelijk door NHG al na 1 jaar een hypotheek aanvragen.

De nadelen van NHG

NHG afsluiten is niet altijd de beste optie. Zo zitten er ook enkele nadelen aan het afsluiten van NHG. Onze hypotheekadviseurs kunnen je hierover adviseren.

  • Soms zijn de kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG hoger dan het rentevoordeel. De kosten die je hiervoor betaalt zijn 6% van het totale hypotheekbedrag. Deze kosten mag je fiscaal aftrekken. Maar het kan door deze kosten nog steeds verstandiger zijn om een hypotheek af te sluiten zonder NHG.
  • NHG kun je alleen afsluiten voor woningen die getaxeerd worden onder de NHG-grens van 435.000 euro . Is de koopsom van de woning die je wilt kopen boven deze grens? Dan kun je alleen NHG aanvragen als de taxatiewaarde onder de NHG-grens valt. 

Onze hypotheekadviseurs kunnen je hierover adviseren.

Gratis afspraak maken

NHG voor energiebesparende maatregelen

Koop je een huis met een duurzaam energielabel (A+ of hoger?). Dan wordt je leenruimte verruimd als je een hypotheek met NHG afsluit. Dat kan oplopen tot €20.000. 

Je kunt ook NHG aanvragen voor woningverbetering. Hiermee kun je tot 6% van de woningwaarde extra lenen om je woning te verduurzamen. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moeten de woningverbeteringen erkend zijn. Voorbeelden van erkende woningverbeteringen zijn natuurlijk isolerende maatregelen, maar ook een warmtepomp, energiezuinige deuren en kozijnen, zonnepanelen en dubbel of zelfs driedubbel glas. Dit zijn structurele verbeteringen aan jouw huis waardoor je op de lange termijn meer geld gaat besparen. Ook stijgt jouw woning hiervan waarschijnlijk in waarde. (2

De kosten van NHG

Om een Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten betaal je eenmalig een bedrag van 0,60% van je hypotheeksom. Hiermee worden de kosten betaald van de garantie aan de banken. De kosten voor de aanvraag van NHG zijn fiscaal aftrekbaar.

Wat zijn de voorwaarden van NHG?

Je kunt niet voor iedere hypotheek NHG afsluiten. Daar zitten een aantal voorwaarden aan. Onze hypotheekadviseurs kennen deze voorwaarden door en door en vertellen je graag meer hierover. 

  • Het te lenen hypotheekbedrag en de woningwaarde van het huis dat je wil kopen, mogen maximaal 435.000 euro bedragen. Als je energiebesparende maatregelen neemt, kan dit bedrag oplopen tot 461.100 euro , inclusief bijkomende kosten. Deze NHG-grens wordt ieder jaar opnieuw onder de loep genomen.
  • Je mag alleen NHG afsluiten voor een woning waar je zelf hoofdbewoner van bent. Koop je een huis dat je wil verhuren? Dan mag je geen gebruik maken van NHG. (3)
  • Ook moet de woning een woonhuis zijn. Voor een vakantiewoning kun je geen hypotheek met NHG afsluiten.

Een bestaande hypotheek oversluiten naar NHG

Wil je jouw hypotheek oversluiten naar een hypotheek met NHG? Dan is het handig om met de volgende dingen rekening te houden of te overwegen: 

  • Je hypotheeksom mag maximaal 435.000 euro zijn, inclusief bijkomende kosten. Als je energiebesparende maatregelen neemt, kan dit oplopen tot 461.100 euro , inclusief bijkomende kosten. 
  • Gebruik een deel van de hypotheek om je huis te verbeteren of energiebesparende maatregelen te nemen. Je moet de kosten hiervoor specificeren, en soms is er een minimumbedrag dat je moet investeren.
  • Voor hypotheken afgesloten vóór 1 januari 2013 geldt dat hooguit 50% van de oorspronkelijke hypotheek aflossingsvrij mag zijn.
  • Als je leenvoorwaarden verbeteren, bijvoorbeeld door een lager rentepercentage, kun je ook oversluiten. 

Bespreek met één van onze adviseurs of het een slimme zet is om jouw hypotheek over te sluiten naar een NHG hypotheek. 

Wat gebeurt er als je de hypotheek niet meer kunt betalen?

Als je je hypotheek niet meer kunt betalen, is de laatste optie een gedwongen verkoop. Dat gaat meestal via de bank. Een gedwongen verkoop is niet fijn. Jij moet alle kosten betalen die de bank maakt om jouw huis te verkopen. Als jouw huis onder de marktwaarde verkocht wordt, kan je met een restschuld blijven zitten. Als je een hypotheek met NHG hebt afgesloten kan dit worden kwijtgescholden. Dit gebeurt niet zomaar, hier zitten voorwaarden aan verbonden. Die kun je lezen op de website van NHG.

Hoe regel je een NHG hypotheek?

Kom je in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan checken de adviseurs of dit wel echt de beste keuze voor jou is. Als dat inderdaad zo is, dan kunnen zij een hypotheek met NHG voor je regelen. Jij hoeft daar zelf niets voor te doen. De meeste banken in Nederland bieden dit aan. Ben je nieuwsgierig naar wat er mogelijk is? In een eerste gratis gesprek nemen de adviseurs van Frits je erdoorheen. Zo krijg je al een goed beeld van jouw situatie.

Nu een afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Veelgestelde vragen over de NHG hypotheek

Wij hebben de meest voorkomende veelgestelde vragen over de NHG hypotheek voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina

Wat is NHG?

NHG is een initiatief van de overheid. Het is een garantie aan de bank dat hun verlies wordt gedekt, mocht je onverhoopt de hypotheek niet meer kunnen betalen en het huis moeten verkopen met verlies. Hierdoor is er voor de bank veel minder risico.

Wie komt in aanmerking voor NHG?

Iedereen die in Nederland een woning koopt of zijn of haar bestaande hypotheek oversluit, kan in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. Eén van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat het hypotheekbedrag en je woningwaarde maximaal 405.000 euro bedraagt.

Wat is de NHG grens in 2024?

In 2024 is de grens voor een NHG-hypotheek € 435.000 euro . Met Energie Besparende Voorzieningen is de kostengrens in 2024 461.100 euro .

Is het verstandig om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten?

Het kan verstandig zijn om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Door de garantie van NHG lopen banken minder risico, waardoor je bij een NHG hypotheek een lagere rente krijgt. Bespreek jouw situatie altijd met één van onze adviseurs. Zij kunnen je advies geven of een NHG hypotheek verstandig is in jouw situatie. 

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij een NHG hypotheek?

Nee, een overlijdensrisicoverzekering is niet meer verplicht bij een NHG hypotheek. Vroeger was dit wel zo, maar per 1 januari 2018 is dit niet meer verplicht. Dat komt omdat het voor ernstig zieke mensen moeilijker is om een betaalbare overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. 

Zijn NHG-kosten fiscaal aftrekbaar?

Ja. De kosten die je maakt ( 0,60% van de taxatiewaarde van je woning ) kun je fiscaal aftrekken. Dit fiscale voordeel zorgt ervoor dat de terugverdientijd van de investering korter is.
Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

1/11/2024

Maandlasten hypotheek €300.000

18/10/2024

Maandlasten hypotheek €200.000

18/10/2024

Huurhuis kopen

25/09/2024

Maandlasten hypotheek €400.000

5/09/2024

Huis kopen en eigen huis verkopen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.