Het openingsbod
Wanneer er veel anderen zijn die jouw huis willen hebben, wil je je openingsbod eigenlijk in één keer goed bepalen. Zo wil je van tevoren weten hoeveel je maximaal kunt lenen, wil je achtergrondinformatie verzamelen over het huis en de verkoper en gegevens opvragen over de buurt. Check bijvoorbeeld eens bij het Kadaster voor hoeveel huizen in de omgeving zijn verkocht. Wil je écht een streepje voor op je concurrentie? Dan zou je met de Biedverzekering van Frits kunnen bieden zonder de ontbindende voorwaarde 'onder voorbehoud van financiering'.
Overbieden op een huis
Als je flink boven de vraagprijs gaat bieden, heeft dit gevolgen voor jouw hypotheek. Sinds 2018 kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen in je hypotheek. Overbieden op een huis is daarom niet geheel zonder risico. De waarde van de woning wordt vastgesteld door een taxateur, het bedrag dat uit de taxatie komt is wat je maximaal kunt lenen bij de bank. Ga je een bod doen boven deze taxatiewaarde? Dan zul je het verschil uit eigen zak moeten betalen. Houd er ook rekening mee dat je, wanneer je een huis koopt, te maken krijgt met aankoopkosten, gemiddeld zo'n zes procent van de woningwaarde. Meestal (dus niet altijd) is de taxatie gelijk aan de koopprijs. Je hebt dus altijd eigen middelen nodig om een huis te kopen.
Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify.
In drie afleveringen vertellen we je alles wat je moet weten over het kopen van een huis.
Voorbeeld
Stel: je hebt een bod gedaan op een huis van 250.000 euro. De taxateur heeft de woningwaarde vastgesteld op 240.000 euro. Dit betekent dat je maar 240.000 euro kunt lenen en dat je 10.000 euro zelf moet betalen uit eigen middelen.
Maar stel dat de woning wordt getaxeerd op 260.000 euro, dan kun je 260.000 euro lenen. Hierdoor zou je nog 10.000 euro over hebben voor bijvoorbeeld de aankoopkosten. Het kan dus ook positief voor je uitpakken.