Wat is een sleutelverklaring?

Heb je een huis gekocht en wil je al eerder toegang tot de woning? Dan kan een sleutelverklaring van pas komen. In dit artikel leggen we aan je uit wat een sleutelverklaring is en wat hierin vaak wordt opgenomen.

stopwatch

3 min

calendar
25 mei 2023
eye

11647

Bijgewerkt: 12 november 2024

Gecontroleerd door: Eline van de Velde

Gecontroleerd door:
Eline van de Velde

Wat is een sleutelverklaring?

Een sleutelverklaring komt van pas als de koper al eerder toegang tot de woning wilt krijgen dan te wachten tot de officiële koopovereenkomst is getekend. Als je daarover  geen afspraken zou vastleggen, zou er voor de verkoper veel risico's aan vastzitten. De koop kan bijvoorbeeld uiteindelijk toch niet doorgaan, omdat de koper de financiering niet rond heeft. Een sleutelverklaring haalt zulke risico's weg. 

Wat staat er in een sleutelverklaring?

In een sleutelverklaring zijn vaak de volgende dingen opgenomen:

  1. Sleuteloverdracht. De koper krijgt van tevoren al toegang tot de woning en krijgt dus een sleutel.
  2. Toegestaan gebruik. In de sleutelverklaring wordt ook opgenomen welke dingen de koper al voor de officiële koopovereenkomst mag veranderen aan de woning. 
  3. Inspectie. Normaal gesproken vindt de inspectie pas plaats bij de eigendomsoverdracht, maar als de koper de sleutel van de woning eerder krijgt, moet de inspectie ook op dat moment al plaatsvinden.
  4. Lasten van de woning. Vanaf de sleutelverklaring komen ook gelijk de lasten van de woning voor de rekening van de koper. 
  5. Risico van de woning. Ook het risico van de woning komt vanaf de sleutelverklaring op de rekening van de koper. De koper moet dus vanaf dat moment ook de woning al verzekeren.
  6. Definitieve koopovereenkomst. Vanaf het moment dat de sleutelverklaring is getekend is ook gelijk de koop definitief, en vervallen alle voorbehouden (zoals het financieringsvoorbehoud).
  7. Vergoeding. Het kan zo zijn dat de verkoper een vergoeding vraagt voor het eerder gebruiken van de woning door de koper. Deze wordt dan ook meegenomen in de sleutelverklaring.

Overdrachtsbelasting

Maar hoe werkt het dan precies met de overdrachtsbelasting bij een sleutelverklaring? De Belastingdienst kan het eerder overhandigen van de sleutel al zien als een economische transactie. Als de Belastingdienst het daadwerkelijk al als overdracht ziet, dan zijn zowel verkoper én koper aansprakelijk voor het voldoen van de overdrachtsbelasting. 

Sleutelverklaring nieuwbouw

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning kan er geen sprake zijn van een sleutelverklaring. De koper kan namelijk pas de sleutel ontvangen op het moment van oplevering van de woning, eerder is de woning nog niet klaar. 

Bereken direct wat jij kunt lenen

Advies nodig?

Duizelt alle informatie je een beetje? De adviseurs van Frits staan voor je klaar. Ze kunnen helpen bij het overwegen van de mogelijkheden. Plan gelijk een gratis hypotheekgesprek in. 

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

10/10/2024

Samenlevingscontract ontbinden: hoe werkt het?

5/09/2024

Pensioen en hypotheek afsluiten, gaat dat samen?

20/08/2024

Waarom de Consumentenbond en Radar met Frits samenwerken

23/07/2024

Hoeveel is de afsluitprovisie voor een hypotheek?

1/07/2024

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.