Bereken direct wat jij kunt lenen
Waarom is de woningwaarde bepalen belangrijk?
De woningwaarde bepaalt hoeveel je maximaal kunt lenen en of je eventueel een hypotheek kan afsluiten met NHG. Tegenwoordig mag je maximaal 100% van de waarde van het huis lenen, ook als de maximale hypotheek op basis van je inkomen veel hoger is. Als je een huis gaat kopen, is het daarom handig om de koopprijs zo dicht mogelijk bij de werkelijke woningwaarde te houden. Ligt de aankoopprijs hoger dan de taxatie van het huis? Dan heb je voor dit verschil eigen geld nodig. Ook betaal je naast de aankoopprijs bijkomende kosten. Ook voor het oversluiten en verhogen van de hypotheek is de woningwaarde belangrijk. De woningwaarde wordt bepaald met een online taxatie of fysieke taxatie, maar je kunt ook zelf tot een goede inschatting komen.
Hoe bepaal je de woningwaarde?
Er zijn een aantal manieren om de waarde van een huis te bepalen:
1. Buurtonderzoek
Je kunt beginnen met rondkijken op huizensites zoals Funda. Hier kun je gemakkelijk bekijken voor welke prijs andere huizen in de buurt worden aangeboden. Een extra tip: kijk ook hoe lang de huizen erop staan. Als een huis al een tijd online staat, is de vraagprijs misschien te hoog.
2. Rapport van Calcasa
Ook kun je de woningwaarde opvragen bij Calcasa. Binnen enkele minuten kun je hier de woning laten taxeren. Je vult je gegevens in en krijgt direct een rapport. De kosten hangen af van de soort taxatie. In het rapport staan de modelwaarde van de woning en de meest recente verkoopprijs. De woningwaarde wordt bepaald op basis van 25 verkopen van huizen in de buurt.
3. De woningwaarde opvragen bij Kadaster
Ook op Kadaster.nl kun je de woningwaarde online opvragen. Ze bieden diverse rapporten aan. Bij een koopsommenoverzicht krijg je bijvoorbeeld de prijzen waarvoor huizen met een bepaalde postcode zijn verkocht. Dit overzicht bevat alle verkoopprijzen van dit jaar en de vijf jaar daarvoor. Zo’n koopsommenoverzicht kost 3,35 euro per postcode.
4. Aankoopmakelaar inschakelen
Wanneer je geen zin hebt om zelf op onderzoek uit te gaan, kun je een makelaar inschakelen. Dit kost meer geld, maar hij neemt je ook behoorlijk wat werk uit handen. Ook kan de makelaar een scherpe deal voor je uitonderhandelen omdat hij de markt kent. Dit geldt natuurlijk alleen als je een huis gaat kopen, niet bij het oversluiten of verhogen van de hypotheek.
5. Desktop Taxatie®
Vanaf 1 juli 2021 is het mogelijk om de waarde van een woning te bepalen met behulp van een een Desktop Taxatie®. Als je een hypotheek met NHG neemt, kun je maximaal 90% van de woningwaarde lenen. Bij een lening zonder NHG zijn de voorwaarden afhankelijk van de geldverstrekker. In dit geval bepaalt een taxateur op basis van een model de waarde van je huis. De kosten hiervan verschillen, maar zijn in ieder geval aanzienlijk goedkoper dan een fysieke taxatie. Het is belangrijk om te weten dat welke geldverstrekker verschillende voorwaarden hanteert en dat er voldoende vergelijkbare woningen in de buurt verkocht moeten zijn om de waarde te kunnen bepalen. Het is daarom verstandig om dit samen met je adviseur te bespreken voordat je een aanvraag voor een online taxatie indient, vooral omdat die voor iedere bank weer anders is.
6. Fysieke taxatie
Wanneer je een huis koopt en hiervoor 100% van de waarde bij de bank wilt lenen, heb je een fysieke taxatie nodig. Dit kost natuurlijk geld. Goede taxateurs zijn Fitrex en maatwerk.nl. De kosten bedragen ongeveer 625 euro , wij kunnen de taxatie voor je regelen. Ook wanneer je een verbouwing wilt meefinancieren kom je meestal uit op een fysieke taxatie.
Wanneer doe je een taxatie?
Een online taxatie of een fysieke taxatie doe je normaal gesproken pas wanneer je bod is geaccepteerd. Dit doe je niet voordat je een bod heb uitgebracht.
Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify
In drie afleveringen vertellen we je wat je alles kunt doen om de woningwaarde te bepalen en vertellen we wat alle stappen die komen kijken bij het kopen van een huis.
De waarde bepaald, wat nu?
Nu ben je bijna klaar om een openingsbod te doen of om je hypotheek over te sluiten! Meer tips over het bieden op een huis vind je hier. Daarnaast helpen wij je natuurlijk met het vinden van de beste hypotheek, maar ook met een Biedcertificaat. In deze krappe huizenmarkt is het namelijk maar wat lastig om een huis te kopen. Met ons gratis Biedcertificaat verklaart een hypotheekadviseur tot welk bedrag je kunt bieden. Dit geeft de verkopende partij zekerheid dat je in staat bent om het huis te betalen en versterkt dus je positie. Je kunt naar een Biedcertificaat vragen tijdens jouw hypotheekgesprek. Dit gesprek is trouwens helemaal gratis!