Huis verhuren met een hypotheek
Je hebt een huis, met hypotheek, dat je wilt verhuren. Hiervoor heb je toestemming nodig bij jouw bank. Die vlieger gaat op wanneer je het gehele huis wilt verhuren, maar ook als het om een gedeelte gaat terwijl je er zelf woont. Het kan zijn dat er een zelfbewoningsplicht is opgenomen in het koopcontract van de nieuwe woning. Spoiler alert: in de meeste gevallen zal jouw bank hier dan geen akkoord op geven. Reden? Huurders zijn in Nederland goed beschermd en kunnen niet zomaar uit een huis gezet worden. Verder kan verhuur ook leiden tot schade aan het pand. Als het aankomt op een gedwongen verkoop, zijn er dus meer complicaties met een huurder erbij. Máár: er zijn uitzonderingen waarbij je wel toestemming krijgt van de bank.
De Leegstandswet
Er is een uitzondering waarbij banken soms toestemming geven om jouw huis met hypotheek te verhuren. Dat is wanneer je huis een tijd leegstaat, bijvoorbeeld wanneer het in de verkoop is. Als je dan via de Leegstandswet verhuurt, hoef je niet met alle huurbeschermingsbepalingen rekening te houden. In dat geval heb je de mogelijkheid de huurovereenkomst op te zeggen. Je hebt wel een vergunning van de gemeente nodig. Goed om te weten: wanneer je je huis verhuurt onder de Leegstandswet, is de hypotheekrente niet aftrekbaar.
Ook zijn er criteria voor de Leegstandswet. Zo moet jouw huis voor de verkoop bestemd zijn en moet het bij een van de volgende typen behoren:
- Nieuwbouw. Het huis mag nog niet eerder bewoond zijn.
- Een huis dat voor de leegstand tenminste 12 maanden geheel of gedeeltelijk bewoond is geweest.
- Een huis dat voor leegstand in 10 jaar slechts 3 jaar als woonruimte verhuurd is geweest.
- Een huis dat bestemd is voor de sloop of renovatie.
Welke hypotheekverstrekker staat het verhuren toe?
Bijna alle hypotheekverstrekkers staan niet toe dat de woning verhuurd wordt. Enkele banken zijn bereid hierin mee te denken, maar dit betekent niet automatisch dat ze ook hun goedkeuring geven.
Huis verhuren door emigratie
Wanneer je besluit te emigreren, kun je overwegen om je huis met een hypotheek tijdelijk te verhuren. Maar ook hiervoor is de goedkeuring van de bank vereist. In je hypotheekakte heb je namelijk verklaard dat je het huis niet zou verkopen of verhuren zonder de toestemming van de bank. Als je dit wel doet zonder toestemming, loop je het risico om als fraudeur te worden bestempeld. Dit kan als gevolg hebben dat je voor een langere periode, meestal vijf jaar, geen nieuwe hypotheek kunt afsluiten.
Kunnen wij je helpen?
Kunnen we iets voor je doen? Je helpen met je hypotheek? Onze adviseurs zijn er voor je. Laat hieronder weten wanneer we je kunnen bellen en je hebt ons binnen no-time aan de telefoon.