Bereken direct wat jij kunt lenen
Verhuis je aflossingsvrije hypotheek mee
Je hebt een aflossingsvrije hypotheek maar je gaat verhuizen naar een nieuw huis. Dan kan je ook je nieuwe hypotheek voor een deel aflossingsvrij afsluiten én je hypotheekrenteaftrek houden. Zoals altijd zijn daar wel wat regels voor.
Regel 1: Wat je hebt mag je houden
Als je verhuist, mag je aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan wat je nu hebt. Naast je aflossingsvrije hypotheek mag je bijvoorbeeld ook je beleggingshypotheek omzetten naar aflossingsvrij. Aflossingsvrij mag als dus je een hypotheek hebt van voor 2013. Ook mag dit als je nu nog een aflossingsvrije hypotheek hebt. Je (bank)spaar hypotheek mag je daarbovenop gewoon door laten lopen.
Regel 2: Zolang dit maar minder is dan 50% van je huis waarde
Het aflossingsvrije deel van je nieuwe hypotheek mag maximaal 50% van de waarde van je nieuwe huis zijn. Het kan zijn dat je op dit moment een veel groter deel van je hypotheek aflossingsvrij hebt afgesloten. Het deel van de hypotheek dat hoger is dan 50% van de woningwaarde, moet je in maximaal 30 jaar aflossen. Dat kan met een annuiteiten- of lineaire hypotheek.
Aflossingsvrije hypotheek verhuizen:
Een rekenvoorbeeld
Stel, je hebt nu een hypotheek die er zo uitziet:
Je nieuwe hypotheek kan dan worden:
Je zit niet vast aan je eigen bank
Wat de beste hypotheek is voor je nieuwe huis? Dat hangt af van de rentes en mogelijkheden bij verschillende banken. Het goede nieuws is dat je niet vast zit aan je eigen bank. Ook niet als je een aflossingsvrije hypotheek wilt. Onze adviseurs kunnen je helpen door verschillende scenario's voor je uit te rekenen. Dan weet je precies wat jouw opties zijn en wat ze kosten. Laat je weten wanneer ze je kunnen bellen?