De verhuurhypotheek
Er zijn zat redenen om een huis te verhuren. Bijvoorbeeld als je gaat samenwonen en jouw koophuis vrijkomt. Of als je flinke overwaarde hebt op je eerste huis en hiermee nog een huis wilt kopen. De hypotheekrente is immers vrij laag, waardoor je met het verhuren van je huis een leuk zakcentje kunt verdienen. Maar hoe zit het dan met je hypotheek? Een normale hypotheek heeft als eis dat je zelf ook in het huis moet wonen, bij een verhuurhypotheek is dit juist andersom. Je mag in dat geval niet in het huis wonen maar het alleen verhuren.
Inkomenstoets
Net als bij een normale hypotheek, wordt je inkomen getoetst voor een verhuurhypotheek. Daarnaast wordt er gekeken naar de waarde van het huis dat je koopt en de huurinkomsten die binnenkomen. Deze regels gelden als jij je huis verhuurt als consument. Ben je een professional? Dan wordt je hypotheek anders berekend. Met deze tool van Woonfonds kun je berekenen hoeveel je kunt lenen als consument voor je verhuurhypotheek.
Eigen middelen
Als je een verhuurhypotheek afsluit, zul je altijd eigen geld moeten inbrengen. De bank verstrekt namelijk niet voor de volle 100% van de woningwaarde een hypotheek, je kunt eerder rekenen op 70-80% van de marktwaarde in verhuurde staat. De rest van het bedrag leg je dan zelf in. Daar komen de kosten voor taxatie, een eventuele makelaar, notariskosten en de overdrachtsbelasting (wat 8% is voor een tweede huis!) bij.
Wij sluiten geen verhuurhypotheken af
Wij sluiten geen verhuurhypotheken af. We kunnen je wel helpen als je overwaarde hebt op je hypotheek, in dit geval kun je namelijk je hypotheek verhogen. Toch liever een verhuurhypotheek? Hiervoor kun je terecht bij partijen als NIBC, Lloyds, ING, Woonfonds, NN, Rabobank en Dynamic Credit. Voor vragen over het verhogen van je hypotheek kun je altijd terecht bij één van onze experts.