Hypotheek verhogen voor verbouwing

Ben je verbouwplannen aan het maken? Wordt het een nieuwe keuken, aanbouw of een nog groter project? Spannend! Grote kans dat je het geld hiervoor wilt lenen van de bank. Vaak kun je dan je hypotheek verhogen voor verbouwing. Hoe dat zit?
stopwatch

3 min

calendar
15 juni 2023
eye

46284

Bijgewerkt: 14 december 2024

Geschreven door: Karin de Jonge

Gecontroleerd door: Marco Palfenier

Geschreven door:
Karin de Jonge

Gecontroleerd door:
Marco Palfenier

hypotheek verhogen voor verbouwing

Kun je je hypotheek verhogen voor verbouwing?

Je hypotheek verhogen voor een verbouwing is mogelijk. Dit kan als je bij het afsluiten van je hypotheek extra financiële ruimte hebt ingebouwd. De voorwaarden zijn: de nieuwe hypotheek mag niet meer dan 100% van de woningwaarde zijn (106% bij energiebesparende verbouwingen), je toetsinkomen moet voldoen aan de normen, en je moet de verbouwingsplannen duidelijk kunnen onderbouwen. 

Bereken direct of je kunt verhogen

Hoeveel kan ik mijn hypotheek verhogen voor een verbouwing?

Een verbouwing kan flink duur zijn, grote kans dus dat je dit geld niet zomaar hebt liggen. Meestal kun je het lenen van de bank door jouw hypotheek te verhogen. Dit kan als je al overwaarde hebt of als de verbouwing ervoor zorgt dat je woning meer waard wordt. Sinds 1 januari 2018 mag je namelijk niet meer dan 100% van je woningwaarde lenen. En natuurlijk kijkt de bank ook naar je inkomen. Benieuwd of jij je hypotheek kunt verhogen?

Hypotheek verhoging berekenen

In deze video geeft Frits-adviseur Nick een overzicht van de mogelijkheden om je hypotheek te verhogen. Lees je liever? Onder de video gaat de tekst verder.

Hoe regel je een verbouwingshypotheek?

Onderhands verhogen

Toen je jouw huis kocht, ben je al een keer bij de notaris geweest. Als je er destijds voor hebt gekozen om je hypotheek hoger in te schrijven dan de hypotheek daadwerkelijk was, heb je de optie om een onderhandse verhoging hypotheek aan te vragen. Het woord 'onderhands' zegt eigenlijk al een beetje wat het is: een onderlinge afspraak tussen jou en de bank. Heb je afgelost op je hypotheek? Ook dan kun je misschien onderhands verhogen. Je hypotheekstand is dan namelijk gedaald, terwijl het ingeschreven bedrag bij de notaris hetzelfde is gebleven. Kies je voor een onderhandse verhoging? Dan hoef je niet naar de notaris. Zo bespaar je een hoop kosten. Het maximale bedrag wat je kunt verhogen is het verschil tussen je huidige hypotheekstand en het ingeschreven bedrag.

Tweede hypotheek

Is het bovenstaande voor jou niet van toepassing? Dan kun je een tweede hypotheek afsluiten. Dit is in principe een extra hypotheek bovenop je huidige hypotheek. Deze moet wel worden ingeschreven bij de notaris. Hier moet je dus ook voor betalen. Goed om te weten: een tweede hypotheek kun je alleen afsluiten bij je eigen bank.

In beide gevallen wordt je hele situatie opnieuw bekeken door de bank. Meestal heeft de bank een taxatierapport nodig, maar ook documenten zoals salarisstroken, werkgeversverklaringen en bankafschriften. Dit is ongeveer evenveel als bij de aankoop van je woning en het afsluiten van de hypotheek. Doe je dit samen met ons? Dan controleren onze adviseurs altijd of oversluiten naar een andere bank niet goedkoper voor je is, zodat je zeker weet dat je de beste hypotheek hebt voor jouw situatie.

Wat zijn de kosten van je hypotheek verhogen voor een verbouwing?

Kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling

Als je besluit jouw hypotheek te verhogen, moet je rekening houden met kosten zoals hypotheekadvies en bemiddeling. Bij ons kost dit 2.650 euro . Als je (zelfstandig) ondernemer bent, komt hier 400 euro bij.

Kosten notaris en taxatie

Notariskosten zijn ongeveer 740 euro . Je hebt dit alleen nodig bij het afsluiten van een tweede hypotheek. Als er een taxatie nodig is, kunnen wij dat voor je regelen voor 625 euro . De eenmalige kosten kun je vaak meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Dit kan alleen als je totale hypotheek onder de 100 % van de woningwaarde blijft.

Zijn de kosten voor een verbouwingshypotheek aftrekbaar?

Zeker! Bij het verhogen van je hypotheek voor een verbouwing kun je vaak de eenmalige kosten en hypotheekrente aftrekken. De verbouwing moet dan wel bedoeld zijn om je huis te verbeteren. Je hebt daarbij wel wat voorwaarden. Zo moet je nieuwe hypotheek ten minste in dertig jaar lineair of annuïtair worden afgelost en moet het totale bedrag van de verhoging worden ingezet voor de eigen woning. Om dit laatste te controleren wordt het bedrag vaak in een bouwdepot gestort. Daaruit kan je vervolgens alle rekeningen betalen.

Wil je een aflossingsvrije hypotheek voor je verbouwing? Dan kun je de eenmalige kosten en hypotheekrente niet aftrekken.

Nu een afspraak maken
adviesgesprek hypotheek verhogen

Hypotheek verhogen voor verbouwing? Frits fixt't

Of je nu kiest voor een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek, wij staan voor je klaar om het te regelen. Benieuwd naar de mogelijkheden om je hypotheek te verhogen voor verbouwing? Plan dan een gratis hypotheekgesprek in. Tijdens dit gesprek kun je alle berekeningen zien en aanpassen in je eigen dashboard. 24 uur per dag. En heb je nog vragen? Weet dan dat we onbeperkt voor je klaar staan. Er gaat geen meter lopen. 

Nu een afspraak maken

Veelgestelde vragen

Is het iets teveel informatie tegelijkertijd? Hier vind je je antwoord op de meest voorkomende veelgestelde vragen!

Wat kost het verhogen van een hypotheek?

Bij het verhogen van een hypotheek een aantal kosten kijken. Je krijgt natuurlijk sowieso te maken met kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling, dit kost bij ons 2.650 euro . Maar ook moet je rekening houden met kosten voor de notaris en de taxatie (mits dat nodig is). Let wel op: voor een zzp'er zijn deze kosten anders!

Hoe werkt een bouwdepot?

Wanneer je een huis gaat verbouwen of een nieuwbouwhuis gaat kopen, krijg je te maken met een bouwdepot. Je kunt het zien als een aparte rekening bij je hypotheek. Vanaf deze rekening doe je betalingen voor de verbouwing van jouw huis.

Met hoeveel kan ik mijn hypotheek verhogen?

Je hypotheek verhogen kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt verbouwen of een tweede huis wilt kopen. Met hoeveel je jouw hypotheek kunt verhogen is afhankelijk van een paar dingen.

Ten eerste de manier waarop. Je kunt je hypotheek bijvoorbeeld onderhands verhogen. Dit betekent dat je, toen je jouw hypotheek afsloot, een hoger bedrag hebt laten inschrijven dan je lening is. Als je dit niet hebt gedaan, kun je een tweede hypotheek nemen of je hypotheek oversluiten en verhogen.

Het bedrag is afhankelijk van jouw financiële ruimte. Heb je een verhoogde inschrijving en wil je je hypotheek onderhands verhogen? Dan is het eigenlijk al geregeld, je hoeft dan ook niet naar de notaris en het bedrag wat je hebt 'gereserveerd' kan vrij makkelijk worden vrijgegeven.

Bij andere manieren van verhogen wordt er, net als bij je oorspronkelijke hypotheekaanvraag, gekeken naar de maandlasten en hoe jij die kunt dragen. Ook krijg je hierbij te maken met extra kosten, bijvoorbeeld voor de notaris. Onze rekentool voor verhogers laat ongeveer zien met hoeveel jij je hypotheek kunt verhogen.

Waar mag je een verhoging van je hypotheek voor gebruiken?

De meeste mensen verhogen hun hypotheek om een verbouwing te financieren. Je mag je hypotheek natuurlijk ook om andere redenen verhogen. Maar let wel op: als je je hypotheek verhoogt voor iets anders dan om te investeren in je eigen woning is de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar.
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

30/08/2024

Geld besparen? Dat kan met deze 5 bespaartips

23/07/2024

Beleggingshypotheek oversluiten

23/07/2024

Boeterente meefinancieren of direct betalen bij oversluiten?

1/07/2024

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

10/01/2024

Aflossen als je huis onder water staat

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.