Bouwrente nieuwbouw, wat is het en waarom moet je het betalen?

Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, betaal je naast hypotheekrente ook bouwrente. Maar wat is bouwrente eigenlijk? En wanneer krijg je te maken met renteverlies? Hier vind je de antwoorden.
stopwatch

3 min

calendar
27 juni 2023
eye

49204

Bijgewerkt: 7 november 2024

Geschreven door: Marco Palfenier

Gecontroleerd door: Bertrick van der Steege

Geschreven door:
Marco Palfenier

Gecontroleerd door:
Bertrick van der Steege

Bereken direct wat jij kunt lenen

Oké, wat is bouwrente?

Je wist vast al dat je voor een hypotheek ook hypotheekrente betaalt. Bij nieuwbouw betaal je in de periode voordat je hypotheekrente betaalt, ook soms bouwrente. Dit betaal je aan de aannemer, omdat hij (of zij) kosten voorschiet voor het nieuwbouwhuis.

Bouwrente berekenen

De hoogte van je rente hangt helemaal af van je aannemer, omdat hij zelf een percentage voor de bouwrente mag berekenen. Meestal schommelt het ergens tussen de 4 en 8%, met een maximum van 15%. Let op: zorg ervoor dat je precies weet hoe hoog de rente is die je aannemer rekent. Pas dan kun je bekijken of je genoeg inkomen hebt om ook de hypotheek rond te krijgen. Je kunt het percentage bouwrente opvragen bij je makelaar of projectontwikkelaar.

Maximale hypotheek berekenen

De bouwrente

De bouwrente bestaat uit twee onderdelen: de financieringsvergoeding en de uitstelrente.

  • Financieringsvergoeding -> de periode voor de koop-/aannemingsovereenkomst. Voordat je een koop-/aannemingsovereenkomst tekent, heeft een aannemer ook al kosten gemaakt. Zo heeft hij bijvoorbeeld de grond gekocht en misschien is hij al gestart met de werkzaamheden. De kosten hiervoor plus de rente over dit bedrag maken samen de financieringsvergoeding. Deze kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar en zijn onderdeel van je koopprijs.
  • Uitstelrente -> na de aankoop, maar voor de hypotheek. Dan is er de periode tussen het aankopen van het huis en het regelen van de hypotheek. De aannemer maakt ook in deze periode kosten, omdat hij doorgaat met bouwen. Jij hebt alleen nog geen beschikking over jouw hypotheek om het te kunnen betalen. De aannemer rekent voor deze periode ook bouwrente, alleen heet het nu uitstelrente. Deze is wél fiscaal aftrekbaar. Als een hypotheekadviseur je vraagt om het percentage bouwrente, dan gaat het dus hierom. Wanneer de bouw pas begint na het tekenen van het koopcontract is er vaak geen bouwrente.

Nadat je de hypotheek hebt afgesloten

Wanneer de hypotheek in kannen en kruiken is, hoef je geen bouwrente meer te betalen aan de aannemer. Het geld van de hypotheek gaat in een bouwdepot. Vanuit dit bouwdepot worden de kosten voor de bouw van je huis betaald in termijnen. Je ontvangt over het geld in het bouwdepot rente, want het is een spaarpot waarin geld gereserveerd is. Dit heet de depotrente. Tegelijkertijd betaal je hypotheekrente aan de bank. Het geld in het bouwdepot wordt steeds minder naarmate de bouw vordert. De depotrente wordt dus ook lager. De hypotheekrente blijft gelijk. Naar verhouding ga je dus steeds meer rente betalen. In dit geval heb je dus renteverlies tijdens de bouw.

Voorbeeld renteverlies

  • Juli 2024
  • December 2024
  • Hypotheek: 200.000 euro
  • Hypotheek: 200.000 euro
  • Hypotheekrente van 2%: 4.000 euro te betalen
  • Hypotheekrente van 2%: 4.000 euro te betalen
  • Geld in bouwdepot: 150.000 euro
  • Geld in bouwdepot: 100.000 euro
  • Depotrente van 2%: 3.000 euro te ontvangen
  • Depotrente van 2%: 2.000 euro te ontvangen
  • Saldo: 1.000 euro betaald
  • Saldo: 2.000 euro betaald

Kun je renteverlies meenemen in je hypotheek?

Misschien wil je het renteverlies liever niet in één keer zelf betalen. Omdat je het geld niet op je bankrekening hebt staan bijvoorbeeld. In dat geval kun je je hypotheek ophogen met het verwachte renteverlies. Hierdoor wordt je hypotheekrente ook hoger. Belangrijk om te weten is dat je ook al aflossing betaalt vanaf dag 1 na het passeren van de hypotheek.

Je zou denken dat je dan ook meer hypotheekrenteaftrek hebt. Zo werkt het niet. Als je de hypotheek ophoogt met je renteverlies, dan moet je tijdens de belastingaangifte je schuld opsplitsen. Dat gaat zo: De oorspronkelijke schuld geef je op in box 1, de hypotheekrente over dit deel mag je aftrekken van de belastingen. (1). De ophoging in de vorm van het renteverlies geef je op in box 3: de hypotheekrente is dus niet aftrekbaar

Wat kun je het beste doen?

Wanneer je de hypotheek ophoogt met het renteverlies dan betaal je over dit deel ook hypotheekrente. Je mag deze rente niet aftrekken van de belasting. Onder aan de streep ben je dus duurder uit dan als je het renteverlies uit eigen middelen zou betalen. Behoort dit niet tot de mogelijkheden voor jou? Geen zorgen, een van onze hypotheekadviseurs helpt je graag verder als het moment daar is. Wil je alvast even praten over bouwrente, renteverlies en de belastingen? Plan dan een gratis hypotheekgesprek in.

Nu een afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.