Meerwerk nieuwbouw, wat is het precies?
Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, is dit bijna altijd onderdeel van een groot project. De aannemer die dit gaat bouwen heeft een standaardindeling gemaakt en zet die in principe overal hetzelfde neer. Stel je voor dat jij nou net een stopcontact ergens anders wilt. Of een radiator niet precies op de plek van je super ruimte-efficiënte boekenkast. Dan geef je dit aan bij de aannemer. Dit heet dan meerwerk.
Bereken direct wat jij kunt lenen
Minderwerk
Het kan natuurlijk ook zijn dat er iets in de standaardindeling zit wat jij niet wilt hebben. De keuken bijvoorbeeld, of de badkamer. Je hebt misschien wel grootse plannen om die zelf onderhanden te nemen. Dit heet minderwerk. Hiervoor krijg je een vergoeding, omdat de aannemer minder hoeft te doen. Van deze vergoeding kun je weer ander meerwerk dekken. Zo balanceer je de kosten een beetje.
Lijst meerwerk nieuwbouw
Hoe ziet zo'n meerwerklijst eruit? Dat verschilt per bouwproject en aannemer. Sommige lijsten zijn wel 60 pagina's groot. Andere zijn maar 5 pagina's. Frits heeft een voorbeeld meerwerklijst nieuwbouw voor je. Goed om te weten is dat het bijna altijd om een gecombineerde lijst gaat waar meer- en minderwerk op staan. Staat er bij het bedrag een - voor? Dan gaat het om minderwerk.
Kun je geld voor meerwerk lenen?
Ja, dit geld kun je ook lenen bij de bank, in dezelfde Hypotheek Nieuwbouw. Al het extra werk dat je laat doen, draagt bij aan de waarde van je woning. Stel, je koopt een nieuwbouwhuis voor 200.000 euro en je laat voor 20.000 euro aan meerwerk doen. Dan is je woning na afloop 220.000 euro waard. Je mag dan 220.000 euro lenen bij de bank omdat je maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen.
Nieuwbouw tips meerwerk
De meer- en minderwerk lijsten zijn vaak eindeloos. Daarom hier wat handige nieuwbouw tips voor meerwerk. Doe er je voordeel mee:
- Kijk of er dingen zijn die je na de oplevering kunt (laten) doen. Straks is je kersverse droomhuis af en vindt de oplevering plaats. Het kan goed zijn dat je een aantal dingen op de meerwerklijst best zelf kunt doen. Of misschien weet jij wel een andere aannemer die het veel goedkoper uit kan voeren. Dan kun je ervoor kiezen om deze dingen na de oplevering te laten doen. Dit kan je veel geld schelen.
- Check of er dingen zijn die je nóóit meer kunt aanpassen. Op de meerwerklijst staan vaak ook een aantal dingen die later niet meer aan te passen zijn. Denk bijvoorbeeld aan extra loze leidingen naar de zolder. Nu wil je hier misschien nog geen slaapkamer maken, maar over een paar jaar misschien wel.
- Controleer het meer- en minderwerk goed bij de oplevering. Bij de oplevering krijg je de kans om goed te checken of alles wel volgens afspraak is gedaan. Het is daarom verstandig om iemand mee te nemen die er ervaring mee heeft. Gemiddeld zijn er wel 21 gebreken in een nieuwbouwwoning bij de oplevering bleek uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis.
Heb je een nieuwbouwhuis op het oog?
Ben je nog midden in de zoektocht naar je woning en wil je vast met een hypotheekadviseur praten? Dan kun je natuurlijk altijd terecht bij onze adviseurs. Zij weten alles over nieuwbouwhypotheken en kijken goed mee naar je financiële situatie. Zo weet je zeker dat je goed wordt geadviseerd.