Nieuwbouw of bestaande bouw? De voor- en nadelen op een rij

Na lang wikken en wegen heb je de knoop doorgehakt: je wilt een huis kopen. Maar wordt het nieuwbouw of bestaande bouw? Dit zijn de voor- en nadelen van nieuwbouw op een rij!
stopwatch

3 min

calendar
6 juli 2023
eye

6461

Bijgewerkt: 7 november 2024

Gecontroleerd door: Bertrick van der Steege

Gecontroleerd door:
Bertrick van der Steege

Nieuwbouw of bestaande bouw? De voordelen van een nieuwbouwhuis

1. Alles zelf bepalen

Als koper van een nieuwbouwhuis ben je de eerste eigenaar. Dit heeft als voordeel dat je bijna alles zelf kunt bepalen! De inrichting, tuin, keuken en soms zelfs de indeling. Vaak is er een lijst met opties waar je uit kunt kiezen bij de aannemer, dit heet de meerwerklijst.

Bereken direct wat jij kunt lenen

2. Vaste koopprijs

Op veel plaatsen is overbieden vaker regel dan uitzondering. Bij nieuwbouwhuizen staat de koopprijs meestal vast. Dit scheelt niet alleen een hoop stress, maar je weet ook van te voren waar je aan toe bent. Als je weet wat je maximaal kunt lenen, weet je gelijk welk huis je wel en niet kunt kopen.

3. Vrij op naam

Een nieuwbouwhuis koop je vrij op naam, terwijl je een bestaand huis meestal koopt met kosten koper. Dit scheelt meer dan je denkt! Bij een nieuwbouwhuis betaal je daarnaast ook geen overdrachtsbelasting, makelaarskosten en taxatiekosten.

4. Energiezuinig

Nog een groot voordeel van een nieuwbouwhuis is het energielabel. Nieuwe huizen hebben bijvoorbeeld al goede isolatie en dubbel glas. Daarmee bespaar je enorm op je energierekening, waar je portemonnee heel blij van wordt!

Nieuwbouw of bestaande bouw? De nadelen van een nieuwbouwhuis

1. Dubbele lasten

Een nieuwbouwhuis moet meestal nog gebouwd worden. Dit neemt gemiddeld zes tot achttien maanden in beslag. Tijdens deze periode betaal je huur of hypotheek over je oude woning en rente en aflossing voor je nieuwe nieuwbouwhuis. Je krijgt dus altijd te maken met dubbele lasten.

2. Tijd

Niet alleen de bouw van het huis neemt tijd in beslag, maar ook alle keuzes die er te nemen zijn. Doordat je bij een nieuwbouwhuis bijna alles zelf mag bepalen neemt dit ook behoorlijk wat tijd in beslag. Pas dus op voor keuzestress.

3. Een loting

Het kan zijn dat er sprake is van loting voor een nieuwbouwproject. Heel vervelend als je op zo'n manier je droomhuis aan je voorbij ziet gaan. Ook kan het zijn dat de keuze voor de nieuwe bewoners wordt gemaakt door de projectontwikkelaar.

Klaar om te kiezen tussen nieuwbouw of bestaande bouw?

Nu je alle plussen en minnen op een rijtje hebt, wordt de keuze tussen nieuwbouw of bestaande bouw hopelijk een stukje makkelijker. Er is alvast één zekerheid: wij helpen je natuurlijk waar nodig met het afsluiten van de juiste hypotheek. Of je nou kiest voor een bestaand huis of nieuwbouwhuis, onze adviseurs vinden de hypotheek die het beste bij jou past. Bereken alvast wat je maximaal kunt lenen of maak een afspraak met een expert. Tot snel?

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.