Nieuwbouwdepot, hoe werkt dit precies?

Vaak is een nieuwbouwhuis kopen een spannend proces waarin er veel geregeld moet worden. Logisch dat je dan af en toe met vragen zit. Hoe wordt bijvoorbeeld de verbouwing van je nieuwe huis gefinancierd? En hoe zit zo'n nieuwbouwdepot in je hypotheek in elkaar?
stopwatch

3 min

calendar
10 mei 2023
eye

1174

Bijgewerkt: 29 oktober 2024

Gecontroleerd door: Marco Palfenier

Gecontroleerd door:
Marco Palfenier

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoe werkt een nieuwbouwdepot?

Als je een nieuwbouwhuis koopt, is de eerste stap naar de notaris gaan. Je komt daar om de hypotheekakte te tekenen en de grond te kopen. Je sluit dan een hypotheek af die even hoog is als de totale koopsom. Op dat moment hoef je niet langer bouwrente aan de aannemer te betalen. Je hypotheek gaat op dat moment in en je begint met het betalen van rente. Een deel van de hypotheek gebruik je om de grond mee te betalen, het andere deel komt in het bouwdepot. Dit nieuwbouwdepot gebruik je om de rest van de bouw mee te betalen.

Maximale hypotheek berekenen

Je maandlasten tijdens de bouw

Op het moment dat je de hypotheek hebt afgesloten, ga je aflossen. Je lost af over het totale bedrag wat je uiteindelijk nodig hebt voor je nieuwbouwwoning. Ook als je huis nog een skelet is, betaal je al aan rente en aflossing. Dan betaal je dus dubbele lasten, omdat je dan nog ergens anders woont. Toch is het verstandig om het tekenen bij de notaris niet uit te stellen. Anders betaal je langere tijd bouwrente. De bouwrente is wat je betaalt aan de projectontwikkelaar omdat hij kosten moet maken om de grond en de start van de bouw voor te financieren. De bouwrente is vaak hoger dan de hypotheekrente op dit moment. Daarom kan het snel naar de notaris gaan je veel geld schelen!

Hoe werkt renteverlies?

Het bouwdepot dat je bij je hypotheek hebt afgesloten, gebruik je om de rekeningen van de aannemer te betalen. Je ontvangt rente over het bedrag dat in het bouwdepot staat. Deze rente die je ontvangt wordt afgetrokken van je maandelijkse kosten aan je hypotheek. Hoe meer geld je uit het bouwdepot haalt, hoe minder rente je hierover krijgt. Je maandlasten zullen hiermee dus meer worden. De depotrente is meestal iets lager dan de hypotheekrente die je betaalt. Het verschil tussen de rente die je ontvangt op het depot en de rente die je moet betalen is aftrekbaar in box 1. Hierdoor hoef je uiteindelijk minder belasting te betalen. Een meevaller! De rente die je betaalt wordt renteverlies tijdens de bouw genoemd.

Regels van het bouwdepot

Vanaf het moment dat je de hypotheek afsluit, heb je twee jaar om het geld uit het bouwdepot te gebruiken. Het komt vaak voor dat het bouwdepot eerder leeg is dan de bouw klaar is, maar dit kan ook andersom. Als je nog geld in het depot hebt staan terwijl de bouw al klaar is, dan wordt dit afgetrokken van je hypotheek. Wil je meer weten over de voorwaarden van het bouwdepot

Nieuwbouwdepot afsluiten

Heb je een nieuwbouwhuis gekocht of heb je er eentje op 't oog? Onze hypotheekadviseurs zijn gespecialiseerd in hypotheken voor nieuwbouwhuizen. Wil je weten wat je mogelijkheden zijn of wil je meer informatie over een hypotheek met bouwdepot? Maak dan een gratis afspraak!

Nu een afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.