Oplevering nieuwbouw, wat gebeurt er precies?
Als je huis wordt opgeleverd betekent 't dat het helemaal af is. Tenminste, als je het niet casco hebt laten bouwen (zonder badkamer en keuken bijvoorbeeld). Let op: dit is het moment om goed te kijken of alles wel in orde is. Bij de oplevering ga je namelijk akkoord met hoe je huis is opgeleverd. Blijken er hierna dingen niet oké? Dan wordt het lastiger om aan te kloppen bij de aannemer. Het is dus een goed idee om iemand mee te nemen die van wanten weet. Alles naar behoren gedaan? Dan krijg je de sleutels en kun je gaan beginnen met het uitzoeken van verfkleuren voor de muur.
Neem eventueel een pro mee
Heb je geen handige Harry in je vriendenkring? Je kunt ook een echte pro meenemen naar de oplevering: een bouwkundige. Die doet dan een opleveringskeuring. Hoeveel dat mag kosten? Dit hangt af van de grootte van je nieuwbouwhuis. Houd rekening met een bedrag van ongeveer tussen de 180 en 250 euro. Deze investering kan je een heleboel hommeles schelen.
Voorschouw nieuwbouw
Ondanks dat het wettelijk gezien niet verplicht vindt het bij nieuwbouw wel vaak plaats: een voorschouw, of vooroplevering. Hierbij kan je nog voor de oplevering de woning alvast bekijken. Je kan vaak bij zo'n vooroplevering ook al eventuele gebreken melden. Dan kan de aannemer dat mogelijk nog aanpassen voor de echte oplevering.
Oplevering nieuwbouw en het proces-verbaal
Een proces-verbaal? Het klinkt alsof je je aannemer voor de rechter sleept, maar dat is het niet. In het proces-verbaal wordt netjes opgeschreven welke gebreken jij en je aannemer tegenkomen bij een rondje door het huis. Heb je geen bouwkundige bij je? Wees niet bedeesd bij het checken van je huis. Ga even langs de ramen en kozijnen. Trek de wc een paar keer door. Komt er warm water uit je douche? Dat soort dingen. Wil je echt goed voorbereid op pad? Neem dan de handige Checklist Oplevering Nieuwbouw (pdf) mee. Dan sta je alweer een stuk sterker tijdens de oplevering.