Zelf je huis bouwen: de wensenlijst
Waarschijnlijk wil je zelf je huis bouwen, omdat het dan precies is zoals jij wilt. Je hoeft geen rekening te houden met bestaande muren, onhandig aangelegde waterleidingen of een locatie die het nét niet is. Je krijgt letterlijk je droomhuis. Daarom is het handig om te beginnen met een lijst: welke dingen zijn onmisbaar in jouw nieuwe huis? Wil je een extra badkamer voor de kinderen? Een rieten kap? Een volledig smart home? Of heb je misschien interesse in een prefab woning? Schrijf al je wensen op en kijk daarna of het ook financieel haalbaar is.
Bereken direct wat jij kunt lenen
Het budget
Als je eenmaal je wensenlijst hebt, heb je ook een budget nodig. Hoeveel denk je kwijt te zijn aan het kopen van de grond, bouwmaterialen, de architect en de aannemer? Dat is meestal een lastige berekening om te maken. Op Eigen Huis vind je een overzicht met concrete kostenposten. Vervolgens kun je bekijken wat je hiervoor nodig hebt aan hypotheek en of je dit bedrag ook kunt lenen van de bank. De bank stelt vaak een aantal eisen voordat ze je een hypotheek geven voor een huis dat nog gebouwd moet worden. Zo zijn de volgende documenten verplicht: een afbouwgarantie, bestemmingsplan, bouwvergunning, bodemonderzoek en eventuele afspraken over erfpacht. Ook zul je een gedeelte eigen geld in gaan leggen, maar daar lees je later meer over.
Plankosten en stichtingskosten
Als je zelf een huis gaat bouwen, zijn de kosten onderverdeeld in twee verschillende soorten kostenposten. Deze posten hebben ook weer betrekking op je hypotheek.
Plankosten
De plankosten zijn kosten die je maakt voordat de echte bouw is begonnen. Hierbij kun je denken aan bouwtekeningen en vergunningen. Deze kosten betaal je van je eigen geld, omdat je ze niet mag meenemen in je hypotheek.
Stichtingskosten
Hiermee worden de totale kosten bedoeld die je maakt als je zelf een huis gaat bouwen. Hieronder vallen dus ook de aankoop van de grond, de bouwkosten, het aansluiten op de riolering en het aanleggen van elektriciteit, licht en water. Ook vergunningen en het loon van de architect vallen onder de stichtingskosten. Je mag de stichtingskosten betalen vanuit je hypotheek.
Het aanvragen van de hypotheek als je zelf een huis gaat bouwen
Er komt behoorlijk wat op je af als je zelf een huis gaat bouwen. Wil je je hypotheek goed regelen en zeker weten dat je niet te veel betaalt? Dan kun je met één van onze experts bellen. Zij nemen je in het proces mee en helpen je zo goed mogelijk met alle documenten die je aanlevert bij de bank.