Het oversluiten van je hypotheek houdt in dat je de huidige hypotheek afbetaalt en een nieuwe hypotheek afsluit. Dit kan vaak bij je eigen bank of bij een andere bank. Je kunt je hypotheek bijvoorbeeld oversluiten als de rentevaste periode eindigt, of als de huidige rente lager is dan jouw rente. Denk aan de volgende vragen bij de herfinanciering van je hypotheek.
Als de hypotheekrente die je nu kunt afsluiten lager is dan de rente die je hebt, kan het zo zijn dat oversluiten voordelig voor je is. Zo krijg je lagere hypotheeklasten.
Je kunt met oversluiten ook een stukje meer zekerheid over je maandlasten krijgen. Stel, je zet nu voor dertig jaar je rente vast, dan heb je zekerheid. Je weet dan dat je de komende dertig jaar deze rente blijft betalen. Ook als de rente stijgt. Daarnaast levert die zekerheid meestal ook nog wel een besparing op.
Je kunt ook je hypotheek oversluiten als je nog een woekerpolis hebt, zoals een beleggingshypotheek of een levenhypotheek. Deze hypotheken zijn vaak onvoorspelbaar en in veel gevallen leveren ze niet zoveel op als je had verwacht. Banken mogen dit soort hypotheken niet meer afsluiten, maar er zijn nog steeds veel mensen die deze hypotheeksoorten hebben. Oversluiten naar bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek, kan een stuk meer rust geven. Je bent dan van je woekerpolis af en hebt meer zekerheid over het afbetalen van je huis.
Als je al een goed product hebt, dan kun je die vaak meenemen als je je hypotheek gaat oversluiten. Zo kun je bijvoorbeeld je aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere bank.
Het is niet altijd voordelig om over te sluiten. Het oversluiten van je bankspaarhypotheek is meestal niet voordelig. Onze hypotheekadviseurs zullen het altijd eerlijk zeggen als je gewoon goed zit bij je huidige bank. Daar kan je op vertrouwen!
Ondanks de reden die je hebt, is er één regel die voor iedereen geldt: je moet met je nieuwe hypotheek natuurlijk niet duurder uit zijn dan met je vorige. Je wilt niet dat je maandlasten omhoog gaan als je oversluit. Ook met een lagere rente kunnen je maandlasten hoger worden. Bij oversluiten komen namelijk altijd kosten kijken. Benieuwd wat voor kosten dat zijn? Je leest er alles over in hoofdstuk 3 en 4. Weten of jij voordeliger uit bent door over te sluiten? Met onze handige tool heb je het binnen een paar minuten berekend!
Oversluiten betekent dat je jouw huidige hypotheek beëindigt. Daarna sluit je een nieuwe hypotheek af. Bij een nieuwe hypotheek moet je huis vaak getaxeerd worden. De bank wil namelijk altijd weten hoeveel je huis waard is. Dat heeft invloed op je maximale lening, je risicoklasse en het bedrag dat je aflossingsvrij mag lenen. Is je hypotheek lager dan 60% van de WOZ-waarde? Dan is een taxatie niet altijd nodig. Je kunt zelf een taxateur regelen, maar je kunt er ook voor kiezen om het via Frits te regelen. Wij werken samen met Maatwerk en Fitrex. Via ons betaal je voor een taxatie 625 euro.
Je nieuwe hypotheek moet, net als de eerste keer dat je een hypotheek afsloot, worden geregeld bij de notaris. Ook voor de notaris betaal je kosten. Sluit je jouw hypotheek via Frits over? Dan kunnen wij een notaris voor je regelen als je dat wilt. We werken samen met de Nationale Notaris, de kosten voor de notaris zijn 864 euro (tenzij er wat bijzonders aan de hand is).
Er gaat wat werk zitten in het oversluiten van je hypotheek. Het is daarom vaak verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen. Onze adviseurs helpen je graag met oversluiten. In een gratis eerste gesprek bespreken jullie al jouw wensen. Wanneer alles duidelijk is, kiezen jullie samen een bank en wordt daarna alles geregeld.
Soms komt het voor dat je eerder van je hypotheek af wilt dan het einde van je rentevaste periode. Dan kun je de rente van je hypotheek afkopen. Het bedrag dat je aan de bank moet betalen heet in dit geval de boeterente. Dit betaal je als je een groot bedrag wilt aflossen. Of als je jouw hypotheek wilt oversluiten naar een andere bank. Daarover lees je alles in het volgende hoofdstuk.
Je kunt je oversluitkosten vaak meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Je betaalt het bedrag dan niet in één keer. Het bedrag wordt meegenomen in het bedrag dat je moet aflossen bij je nieuwe bank. Daarnaast zijn oversluitkosten fiscaal aftrekbaar. Kijkend naar het totaal kunnen die kosten dus best wel meevallen. Zeker als je daardoor een stuk goedkoper uit kan zijn.
De oversluitboete betaal je aan de bank als je oversluit voordat je rentevaste periode is afgelopen. Dit mogen ze doen. Jij verbreekt namelijk een contract met je bank. Daardoor lopen zij inkomsten mis. Je zou namelijk tot een bepaalde afgesproken datum rente betalen over je hypotheek. Als je naar een andere bank gaat, betekent dit dat de bank waarbij je weggaat deze rente niet meer krijgt. Daarom moet je deze kosten compenseren. Dat is in de vorm van een oversluitboete.
Het berekenen van de oversluitboete is behoorlijk complex. Het hangt af van meerdere factoren zoals het huidige rentepercentage tegenover de actuele rentestand, de lengte van de resterende periode, het boetevrije gedeelte en het bedrag dat je nog hebt aan hypotheek. Wil je weten hoe het precies zit? In dit artikel lees je precies hoe het boetebedrag tot stand komt.
Je hoeft geen boete te betalen als je rentevaste periode is afgelopen. De afspraak die je met je bank had gemaakt is dan afgelopen. Je kunt dan naar een andere bank zonder dat je jouw oude bank een bedrag verschuldigd bent. De andere kosten, die in hoofdstuk 3 staan uitgelegd, blijven nog wel staan.
Schrik je van de berekende boete? Dat gebeurt vaak. Het bedrag kan soms behoorlijk hoog uitvallen. Toch kun je vaak nog steeds besparen ondanks je boete. De kosten die je bespaart met oversluiten zijn namelijk vaak meer dan de boete, als je kijkt naar je hele looptijd. Daarnaast kun je de oversluitboete in veel gevallen meefinancieren. Je hoeft het bedrag dan niet in één keer te betalen. Dat scheelt ook een hoop.
Op onze website kun je al een hoop lezen en informatie verzamelen. Ook over het onderwerp oversluiten kun je al heel veel zelf lezen. Als je deze gids nu aan het lezen bent is dat al een heel goed teken. Met alle informatie hierin ben je al een heel eind op weg! Zo wordt het voor jou duidelijk wat er allemaal gaat gebeuren.
Benieuwd geworden of oversluiten zin heeft voor jou? Dan is het tijd om onze gratis tool in te vullen. Je vult wat gegevens in en binnen een paar minuten weet je of je hypotheek oversluiten voor jou voordelig is. Wij vergelijken alle banken en onze tool laat meteen zien wat jouw beste optie is.
Kwam uit de berekening dat je kunt besparen? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Je wordt gebeld op een tijdstip dat jou het beste uitkomt. Samen bekijken jullie dan jouw hypotheek in een FritsAnalyse. Dit gesprek is gratis en duurt ongeveer 45 minuten. Jullie kijken naar je opties en in grote lijnen wordt geschetst hoe jouw nieuwe hypotheek eruit komt te zien.
Na de FritsAnalyse vul je een vervolgvragenlijst in. In deze vragenlijst geef je meer informatie. Bijvoorbeeld over je financiële situatie. Je kunt hier ook meteen jouw wensen invullen over je nieuwe hypotheek. Er wordt een klantprofiel voor je gemaakt. Je komt in de agenda van jouw hypotheekadviseur te staan en er wordt een back-officer toegewezen om alles rondom het oversluittraject te regelen. Je plant dan ook een afspraak in voor je adviesgesprek.
In het adviesgesprek neem je samen met de adviseur al jouw gegevens door. Jullie checken samen of alles goed is ingevuld. Je maakt daarna een paar belangrijke keuzes zoals de aflosvorm van je nieuwe hypotheek en de rentevaste periode. De adviseur maakt met deze informatie een paar scenario’s. Je kijkt dan naar welke bank het beste bij jouw situatie past.
Je hebt bij het adviesgesprek samen met de adviseur een bank uitgekozen. Bij deze bank wordt een aanbod van rentes aangevraagd. Hiermee wordt de rente van je hypotheek vastgezet. Jij levert dan alle documenten aan die de bank vraagt. Dat gaat heel makkelijk in je persoonlijke online dashboard. Wij zorgen er daarna voor dat alles wordt geregeld.
Als de bank al jouw documenten heeft goedgekeurd, kun je naar de notaris. Je nieuwe hypotheek is dan bijna rond! Met jouw back-officer bespreek je het proces dat je doorloopt bij de notaris. De notaris vraagt een finale aflosnota aan bij je oude bank. Daarin staan een aantal belangrijke gegevens. Denk aan de hoogte van je oversluitboete. Als dit rond is, maak je een afspraak om jouw nieuwe hypotheek te passeren. Je gaat naar de afspraak, zet je handtekening en je nieuwe hypotheek is een feit. Gefeliciteerd!
Je hypotheek is overgesloten naar een nieuwe bank! In een laatste gesprek bespreek je hoe jij het traject hebt ervaren en wat er misschien beter kan. Met jouw input kunnen wij ons op deze manier blijven verbeteren!
Om ervoor te zorgen dat jij geen verkeerde beslissing neemt, hebben we de grootste valkuilen op een rijtje gezet. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!
We hebben deze uitgebreid beschreven in ons artikel 'Valkuilen oversluiten hypotheek'.
Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina.
Niet altijd. Of het noodzakelijk hangt af van twee zaken:
Wanneer de hypotheeksom lager is dan 60% van de WOZ-waarde, is een taxatie bij veel banken niet noodzakelijk. Een recente WOZ-beschikking is dan genoeg. Let wel: dit geldt niet overal. Lees meer over de taxatie bij oversluiten.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.