Overgangsrecht, zo profiteer je alsnog van hypotheekrenteaftrek

Vanaf 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek strenger geworden. Om recht op hypotheekrenteaftrek te hebben moet je de hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflossen. Had je daarvoor al een hypotheek? Dan valt die onder overgangsrecht.
stopwatch

3 min

calendar
10 juli 2023
eye

8090

Bijgewerkt: 30 oktober 2024

Geschreven door: Karin de Jonge

Gecontroleerd door: Marco Palfenier

Geschreven door:
Karin de Jonge

Gecontroleerd door:
Marco Palfenier

Wat is overgangsrecht?

Overgangsrecht is in het leven geroepen om de overgang van de oude naar de nieuwe regels over hypotheekrenteaftrek eerlijk te laten verlopen. De nieuwe regels die vanaf 1 januari 2013 van kracht zijn, schrijven voor dat je alleen recht hebt op hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflost. Maar wat als je nou daarvoor al een aflossingsvrije hypotheek had? Dan valt die onder het overgangsrecht. Dit betekent dat je ook met deze aflossingsvrije hypotheek nog recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Hoe maak je er gebruik van?

Dit is vrij eenvoudig. Bij je jaarlijkse belastingaangifte lever je ook de aangifte Inkomstenbelasting 2012 aan. Hierop staat namelijk dat je in 2012 een eigenwoningschuld (hypotheek) had op 31 december 2012 en wat daar de hoogte van was. Hiermee laat je zien dat je recht hebt op overgangsrecht.

Overgangsrecht bij verhuizing

Hoe zit het dan met overgangsrecht bij een verhuizing? Als je verhuist verandert je hypotheek toch ook? Je lost je oude hypotheek namelijk af door de verkoop van je huis. Dit klopt. Toch kan je toch nog gebruik maken van het overgangsrecht. Dit kan door een jaar na de verkoop van je oude huis, een nieuw huis te kopen en een hypotheek af te sluiten. Stel dat je dus ergens in 2022 je oude huis hebt verkocht en de hypotheek hebt afgelost, zorg er dan voor dat je voor 31 december 2023 een nieuwe woning hebt. Dan hoef je niet binnen 30 jaar annuïtair of lineair af te lossen, maar heb je wel hypotheekrenteaftrek.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Tot wanneer kun je er gebruik van maken?

Je kunt tot en met 2044 gebruik maken van deze overgangsregeling. Tenminste, als je dus al een hypotheek had op 31 december 2012. Vanaf 2045 moet iedereen kiezen voor een hypotheek die annuïtair of lineair wordt afgelost. Dat duurt dus nog wel even. Dit betekent niet dat je in de tussentijd niet kunt oversluiten. Ook dan blijf je in de overgangsregeling, maar betaal je wel minder rente door te kiezen voor een andere bank.

Nu berekenen wat je kunt besparen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

30/08/2024

Geld besparen? Dat kan met deze 5 bespaartips

23/07/2024

Beleggingshypotheek oversluiten

23/07/2024

Boeterente meefinancieren of direct betalen bij oversluiten?

1/07/2024

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

10/01/2024

Aflossen als je huis onder water staat

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.