Oversluiten of rentemiddelen?

De hypotheekrente is elke maand weer een behoorlijk bedrag. Maar over een periode van twintig of dertig jaar, is het pas echt een smak geld. Belangrijk om zo nu en dan je rente onder de loep te nemen om te zien of (en hoe) je kunt besparen. De twee meest gebruikte manieren zijn oversluiten en rentemiddelen. Maar met welke optie bespaar je het meest?
stopwatch

3 min

calendar
23 juli 2024
eye

7839

Bijgewerkt: 9 januari 2025

Geschreven door: Eduard Knape

Gecontroleerd door: Bertrick van der Steege

Geschreven door:
Eduard Knape

Gecontroleerd door:
Bertrick van der Steege

Oversluiten

De meest gekozen optie is het oversluiten van je hypotheek naar een andere bank. Dit kan interessant zijn als de huidige rente lager is dan het tarief waarop jij je hypotheek destijds hebt afgesloten. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

De bank waar je nu zit, wil je niet zomaar kwijt. Daarom betaal je vaak een boete als de rentevaste periode nog niet is afgelopen en je naar een andere bank overstapt. Daarnaast zijn er ook andere kosten, zoals een nieuwe taxatie van je huis, een bezoek aan de notaris en het inschakelen van een adviseur. 

Rentemiddelen

Bij rentemiddeling maak je met de bank een afspraak voor een nieuwe, langere rentevaste periode. De rente die je gaat betalen, ligt tussen je oorspronkelijke rente en de huidige marktrente in.

Het voordeel? Je maandlasten dalen direct. Maar let op: de nieuwe rente ligt vaak iets boven de actuele marktrente. Daardoor ben je op de lange termijn vaak meer kwijt dan je verwacht.

Oversluiten of rentemiddelen?

Wat is nou de voordeligste optie? Rentemiddelen klinkt in eerste instantie misschien aanlokkelijk. Het levert immers direct lagere maandlasten op als de rente nu lager is dan waarvoor je hebt afgesloten. Uiteindelijk betaal je dit rentevoordeel terug aan de bank, onder andere door een rente-opslag. Ook zet je je rente voor een lange periode vast, voor een percentage dat een stuk hoger ligt dan de huidige markt.

Het grootste nadeel van oversluiten is dat je te maken krijgt met een boete voor contractbreuk. Ook heb je kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Als de rente nu veel lager ligt dan waarvoor je hebt afgesloten, dan heb je de kosten waarschijnlijk wel snel terugverdiend. Op de lange termijn ben je met oversluiten dus vaak goedkoper uit dan met rentemiddelen. Dat maakt onderstaande grafiek duidelijk.

Rentemiddelen grafiek

Je kunt zien dat je bij oversluiten 'in het rood' begint, omdat je een boete moet financieren. Maar bij rentemiddelen (de transparante lijn) eindig je op de lange termijn juist met een negatieve besparing. Het hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af wat de beste optie is. Soms kun je bijvoorbeeld helemaal niet overstappen naar een andere aanbieder, omdat je te weinig inkomen hebt om een nieuwe hypotheek af te kunnen sluiten of omdat je huis minder waard is dan je hypotheek.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoe kun je het beste op je rente besparen?

Er komt veel kijken bij de keuze tussen rentemiddelen en oversluiten. Banken zijn vaak niet transparant over wat voor jou de beste optie is om te besparen. Logisch, want het is voor hen niet gunstig als jij minder rente gaat betalen. Daarom maken ze het proces soms onnodig ingewikkeld.

Wij helpen je daar graag doorheen. Als onafhankelijk adviseur kijken we samen naar jouw situatie en zorgen we dat jij precies weet wat de slimste keuze is.

Hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Rentemiddeling

23/07/2024

Oversluiten of rentemiddelen?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.