Valkuilen oversluiten hypotheek

Wil je je hypotheek oversluiten? Dat kan heel aantrekkelijk zijn in de kosten! Je moet wel rekening houden met een aantal zaken, zodat niet achteraf blijkt dat je de verkeerde beslissing hebt genomen. Let daarom op deze vijf valkuilen.
stopwatch

3 min

calendar
7 september 2021
eye

62096

Bijgewerkt: 24 december 2024

Geschreven door: Karin de Jonge

Gecontroleerd door: Bertrick van der Steege

Geschreven door:
Karin de Jonge

Gecontroleerd door:
Bertrick van der Steege

De vijf valkuilen bij het oversluiten van je hypotheek

Bereken direct wat jij kunt lenen

1. Je rentevaste periode is nog niet afgelopen

Dit is een van de belangrijkste valkuilen. De meeste online rekenmodules berekenen de besparing van het oversluiten door je huidige hoge rente te vergelijken met de nieuwe lage rente. Waar ze geen rekening mee houden is dat je van je huidige bank aan het einde van je rentevaste periode weer een nieuwe rente aangeboden krijgt. Niemand weet wat de rentes over een aantal jaar zullen zijn, maar om aan te nemen dat ze net zo hoog zullen zijn als de hoge rente die je nu betaalt is niet juist. Onze tool rekent voor de besparing met twee verschillende rentes:

  1. Je huidige hoge rente tot aan het einde van je rentevaste periode
  2. De rente die jij verwacht na je rentevaste periode
Op deze manier maak je een eerlijke vergelijking en reken je jezelf niet rijk. Benieuwd naar de renteverwachting van de komende tijd?
Nu berekenen wat je kunt besparen

2. Bruto versus netto besparing

Als je een hypotheek oversluit naar een lagere rente, daalt daarmee ook je hypotheekrenteaftrek. Hierdoor bespaar je uiteindelijk minder dan het op het eerste gezicht lijkt door de lagere maandlasten. Aan de andere kant mag je al je oversluitkosten zoals de boeterente, advieskosten en notariskosten eenmalig van je inkomen aftrekken in het jaar van oversluiten. Het is daarom belangrijk om niet alleen te kijken wat je elke maand bespaard, maar ook te checken hoeveel je hiervan overhoudt nadat je alle belastingvoordelen meerekent.

3. Terugverdientijd

Bij het oversluiten van je hypotheek, weeg je een aantal dingen tegen elkaar af:

  • Lagere maandlasten door een lagere rente
  • Hoogte van de oversluitkosten (boeterente, advieskosten, notariskosten, e.d.)
  • Zekerheid van een lage rente door een nieuwe (langere) rentevaste periode

Om te bepalen of het oversluiten van je hypotheek de moeite waard is, is het belangrijk om de terugverdientijd te weten. Als je terugverdientijd langer is dan de resterende rentevaste periode is het meestal niet de moeite waard om over te sluiten. Omdat de rente afhankelijk is van hoe lang je de hypotheek opnieuw vastzet, moet je daar met de terugverdientijd rekening houden.

4. Bankspaarhypotheek

Een bankspaarhypotheek is fiscaal erg aantrekkelijk. Het is daarom zelden interessant om deze hypotheek over te sluiten. Als je hypotheek uit meerdere leningdelen bestaat met verschillende aflosvormen, dan kan het anders liggen. Nagenoeg alle rekentools die online beschikbaar zijn, houden geen rekening met de fiscale aspecten van de leningdelen. Daarom worden er vaak verkeerde adviezen gegeven rondom bankspaarhypotheken.

5. De laatste van alle valkuilen: risico-opslag

Banken rekenen voor een hypotheek een basisrente die verhoogd wordt met een risico-opslag. Deze risico-opslag is afhankelijk van de verhouding tussen je hypotheekbedrag en de waarde van je huis. Omdat de meeste mensen de hypotheek (gedeeltelijk) aflossen, verandert deze verhouding gedurende de loop van je hypotheek. Dat betekent dat je bij het kiezen van de bank niet alleen kijkt naar de bank met de laagste rente op dit moment, maar naar de bank die gedurende de looptijd van je hypotheek het goedkoopst uitkomt. Als je hier geen rekening mee houdt, blijkt in veel gevallen dat goedkoop duurkoop is.

Wil je je hypotheek gaan oversluiten? Omzeil de valkuilen

Als je je hypotheek wilt oversluiten, wil je natuurlijk wel naar een betere hypotheek. Waardoor je ook echt minder betaalt gedurende de hele looptijd. Om je hier zo goed mogelijk in te adviseren, staan er altijd adviseurs van ons voor je klaar om je hiermee te helpen. Zo weet je zeker dat je goed uit bent.

Mogen wij je helpen?
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

30/08/2024

Geld besparen? Dat kan met deze 5 bespaartips

23/07/2024

Beleggingshypotheek oversluiten

23/07/2024

Boeterente meefinancieren of direct betalen bij oversluiten?

1/07/2024

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

10/01/2024

Aflossen als je huis onder water staat

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.