Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Je gaat uit elkaar. Staat de hypotheek op naam van jullie beiden en wilt één van jullie in het huis blijven wonen? Dan is het van belang om de ander te 'ontslaan' van de hoofdelijke aansprakelijkheid. Hoe dit werkt leggen we in dit artikel aan je uit.
stopwatch

3 min

calendar
9 januari 2024
eye

2643

Bijgewerkt: 13 november 2024

Geschreven door: Ilona Dingemanse

Gecontroleerd door: Judie Liu

Geschreven door:
Ilona Dingemanse

Gecontroleerd door:
Judie Liu

Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid?

Als je samen met je partner een huis koopt, ben je in de meeste gevallen allebei hoofdelijk aansprakelijk voor het terugbetalen van de hypotheek. 'Hoofdelijk' wil zeggen dat je allebei verantwoordelijk bent voor de hele hypotheekschuld. Als de één de lasten niet meer betaalt, dan is de ander verantwoordelijk voor de hele maandelijkse last. Ook als je niet meer samen in het huis woont.

Het is daarom belangrijk dat de ander ontslagen wordt uit de hoofdelijke aansprakelijkheid als de één in het huis wil blijven wonen. De vertrekkende partner is dan niet aansprakelijk voor het wel of niet betalen van de maandelijkse lasten. 

Kun je in het huis blijven wonen?

Ja, dat kan, als je inkomen dit ook toelaat. Eerder betaalde je samen de maandlasten van de hypotheek, nu komen deze bij jou alleen terecht. Kijk goed hoe hoog die maandlasten precies zijn, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Denk erover na of het uitkopen van je ex-partner verstandig is. Je moet hiermee rekening houden als je huis onder- of overwaarde heeft. Onze scheidingsexperts denken hierin graag met je mee.

Ontslaan uit hoofdelijke aansprakelijkheid

Jullie blijven allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de hele hypotheek en de hele maandelijkse betaling totdat dit officieel is aangepast in een notariële akte van verdeling en hypotheekakte. Dit betekent dat jullie allebei tot dat moment verantwoordelijk zijn voor het betalen van de maandlasten. Als dit niet goed geregeld wordt en één van beiden betaalt zijn of haar deel van de lasten niet, dan kan de bank de lasten ook op de ander verhalen.

Als één van beiden het huis voor 100% op zijn of haar naam wil krijgen, moet er bij de bank een aanvraag tot 'ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid' gedaan worden. De bank checkt of de achterblijver de lasten alleen kan dragen, en hoe een eventuele uitkoopsom voor de overwaarde betaald moet gaan worden. 

Als de bank akkoord is, kan de vertrekkende partner worden ‘ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid’. Hiervoor moet bij de notaris de akte van verdeling worden getekend. Vanaf de dag dat die akte is getekend is alleen de blijvende partner nog verantwoordelijk voor het betalen van de maandlasten. 

Kosten ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Je moet rekening houden met verschillende kosten als je adviseur een aanvraag voor 'ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid' indient. Denk bijvoorbeeld aan de volgende kosten: 

  • Advies- en bemiddelingskosten van de adviseur

  • Administratiekosten van de bank

  • Offertekosten van de bank

  • Notariskosten voor de akte van verdeling en een eventuele hypotheekakte (bij een verhoging voor bijvoorbeeld de uitkoopsom)

  • Kadasterkosten (worden verrekend via de notaris)

  • Taxatiekosten als de woning getaxeerd moet worden 

Soms wordt er afgesproken dat deze kosten betaald worden door de achterblijvende overnemende partner, maar jullie kunnen hier samen afspraken over maken.  Onze adviseurs en scheidingsexperts vertellen je precies met welke kosten je rekening moet houden.

Hoelang duurt het regelen van ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid?

Dat is erg afhankelijk van de bank waar je de hypotheek hebt afgesloten. Gemiddeld moet je rekening houden met 8 tot 13 weken, maar er zijn uitschieters naar 6 maanden. Iedere bank heeft een ander (veelal handmatig) proces en heeft hierdoor een andere doorlooptijd. Ook het verzamelen van de juiste informatie kost soms meer of minder tijd.  

Frits werkt samen met Partners Uit Elkaar

Als je uit elkaar gaat, wil je dat alles rondom je huis en hypotheek goed geregeld is. Frits werkt samen met Partners Uit Elkaar om jou hierbij te helpen. De hypotheekadviseurs van Frits zijn gespecialiseerd in scheidingen en relatiebreuken, en de financieel scheidingsadviseurs van Partners Uit Elkaar hebben al veel scheidingen begeleid. Zo zorgen we samen dat je scheiding en financiële zaken soepel verlopen. Wil je meer weten? Bekijk de website van Partners Uit Elkaar of plan een gratis hypotheekgesprek bij Frits.   

Naar partnersuitelkaar.nl
Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Scheiden

10/10/2024

Samenlevingscontract ontbinden: hoe werkt het?

20/08/2024

Scheiden: hoe zit het met de belasting na de overwaarde?

2/07/2024

Scheiden: zo zet je jullie hypotheek op 1 naam

8/03/2024

Ontbinden geregistreerd partnerschap: hoe werkt het?

8/03/2024

Pensioen bij scheiding

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.