Wel of niet de rente meenemen naar een andere woning?
Als je samen met je ex-partner een huis hebt, dan ben je - tenzij je anders hebt afgesproken - voor 50% eigenaar van het huis en de hypotheek. Gaan jullie het huis verkopen en heeft jullie hypotheek een verhuisregeling? Dan mag je bij een paar banken ieder een deel van het rentecontract meenemen. Maar bij de meeste banken moeten jullie kiezen wie de rente mee mag nemen naar de nieuwe woning: jij of je ex-partner. Deze afspraak moet je vastleggen in het convenant of de vaststellingsovereenkomst.
Het meenemen van het rentecontract (interessant als je lage rente hebt!) kan alleen als de woning verkocht wordt.
Blijft één van beide wonen in de oude woning? Dan moet diegene de hypotheek overnemen. Hij of zij houdt dan de lage rente. Sommige mensen spreken daarom af dat hiervoor een vergoeding betaald moet worden, maar dit is niet verplicht!
Degene die vertrekt moet dan in hypotheektermen worden 'ontslagen uit hoofdelijke aansprakelijkheid'. Het proces heet ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid. Uiteraard moet degene die achterblijft wel genoeg inkomen hebben om dit te dragen.
Bij de meeste banken kun je hiervoor meer lenen dan wanneer je een nieuwe woning koopt. Laat je echter goed informeren door onze scheidingsexperts!
Hypotheekrente meenemen na scheiding
Maar wat betekent dat 'hypotheekrente meenemen na scheiding'? Dit betekent dat je de rente van de hypotheek meeneemt naar een nieuw huis. Ga je extra lenen? Dan sluit je voor dat extra gedeelte een nieuwe leningdeel af met nieuwe rente en voorwaarden. Let op, het meenemen van de rente kan alleen als het oude huis wordt verkocht en jouw bank een verhuisregeling heeft.
Aflossingsvrije hypotheek meenemen na scheiding
Ook voor een aflossingsvrije hypotheek geldt dat je deze vaak mee mag nemen naar een nieuw huis. Maar, hier zitten meerdere addertjes onder het gras.
Het recht op renteaftrek over een aflossingsvrije hypotheek is namelijk persoonsgebonden. Ga je de hypotheek na scheiding aflossingsvrij voortzetten? Dan kan het zijn dat je over de helft hiervan (want die is van jouw ex-partner) geen recht hebt op renteaftrek.
Sinds 2013 zijn de regels rondom hypotheekrenteaftrek voor aflossingsvrije hypotheken veranderd. Als je jouw aflossingsvrije hypotheek meeneemt naar een nieuw huis, gaan de nieuwe regels gelden. Daardoor mag je aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50 procent van de waarde van je nieuwe huis. Is het hoger? Dan mag je over dat gedeelte de hypotheekrente niet aftrekken.
Wij loodsen je door de jungle
Het regelen van de hypotheek als je uit elkaar gaat, is een echte expertise. Daarom hebben wij een speciaal team scheidersexperts die van a tot z alles voor je regelen. Zij doen dagelijks niets anders en weten van de hoed en de rand. Het eerste gesprek is altijd helemaal gratis.