Scheiden: zo zet je jullie hypotheek op 1 naam

Bij een scheiding komt veel regelwerk kijken. Nog meer als jullie samen een koophuis en hypotheek hebben . Als één van jullie in het huis wil blijven wonen, kun je de hypotheek op 1 naam zetten.
stopwatch

3 min

calendar
2 juli 2024
eye

15634

Bijgewerkt: 13 november 2024

Geschreven door: Ilona Dingemanse

Gecontroleerd door: Judie Liu

Geschreven door:
Ilona Dingemanse

Gecontroleerd door:
Judie Liu

Hypotheek op 1 naam zetten

Jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan, maar jullie hebben samen een hypotheek. Als één van jullie in het huis wil blijven wonen dan moet degene die blijft de ander uitkopen.  Als de hypotheek uiteindelijk op 1 naam gezet wordt, dan is de vertrekkende partner  'ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid'. De vertrekkende partner is niet meer aansprakelijk voor het terugbetalen van de hypotheek en voor het betalen van de maandelijkse kosten. Dit proces van de hypotheek op 1 naam zetten heet daarom in vaktermen ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid.

Er zijn een paar stappen die je moet doorlopen bij het overzetten van de hypotheek bij scheiding.

Stap 1: Bepaal hoeveel het huis waard is

Bepaal samen de waarde van jullie woning. Wil je hier hulp bij, of wil je een onafhankelijk advies, schakel dan een taxateur of makelaar in.

Tip! Je kunt de makelaar een schatting laten doen van de verkoopwaarde, vaak is dit gratis.

Stap 2: Verdeel de waarde van het huis onderling

De manier waarop jullie de waarde van het huis verdelen, hangt af van jullie samenlevingsvorm.

  • Gemeenschap van goederen (gehuwd vóór 1 januari 2018): Jullie zijn samen eigenaar van de woning en samen eigenaar van de hypotheek. De hypotheekschuld kan niet anders dan 50/50 verdeeld worden.

  • Beperkte gemeenschap van goederen (gehuwd na 1 januari 2018): Was het huis voordat jullie trouwden van jou? Dan blijft het na de scheiding ook van jou, tenzij dit anders is vastgelegd. Als jullie het huis kochten toen jullie gehuwd waren, dan zijn jullie samen eigenaar. De hypotheek hebben jullie dan ok samen, en die wordt bij scheiding 50/50 verdeeld. 

  • Huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of samenlevingscontract: Het hangt af van de afspraken die jullie onderling hebben gemaakt of het huis van jullie beiden is, of voor een bepaald deel van de één of de ander. De schuld hangt samen met het bezit, dus ben je voor 30% eigenaar? Dan heb je de hypotheek ook voor 30%. 

Stap 3: bereken de uitkoopsom

Als één van beiden wil blijven wonen, moet de ander uitgekocht worden. De achterblijver  neemt dan het aandeel in de hypotheek over van de ander, en als er overwaarde is, dan moet er een uitkoopsom betaald worden aan de vertrekkende partner. 

In de meeste gevallen zijn jullie ieder voor 50% eigenaar van de woning. Dan wordt een uitkoopsom als volgt bepaald:

Neem de waarde van de woning. Haal hiervan af de nog openstaande hypotheek waarover renteaftrek mogelijk is. En deel deze uitkomst door 2. Dit is de uitkoopsom voor de overwaarde van de woning. 

Je kunt ook andere zaken verrekenen met de uitkoopsom (denk aan een inboedel of een auto), maar als de achterblijvende partner de hypotheek wil verhogen, dan kan dat meestal alleen voor het bedrag dat nodig is om de helft van de overwaarde te betalen. 

Laat je goed informeren door onze gespecialiseerde hypotheekadviseurs!

Bereken direct wat jij kunt lenen

Maandlasten als je hypotheek op 1 naam staat

Als je gaat scheiden en kinderen hebt, is het fijn als zij in een vertrouwde omgeving kunnen blijven. Een nadeel is dat de maandlasten nu bij één persoon komen te liggen. Bekijk of de hypotheek te betalen is wanneer deze op 1 naam komt te staan. Bij een hypotheek die eerst aflossingsvrij was, moet bij overname door een partner minimaal de helft naar een annuïteitenhypotheek omgezet worden. Dit komt door regelgeving uit 2013 waarin de leenregels rond hypotheken zijn aangescherpt.

Kosten hypotheek op 1 naam zetten

Bij Frits hebben we een team van scheidingsexperts die dagelijks hypotheken op 1 naam zetten. Zij kunnen jou helpen om de hypotheek van A tot Z te regelen. Je betaalt hiervoor 2.800 euro en 3.050 euro als je ondernemer bent.

Omdat de regels voor hoofdelijk ontslag per bank anders zijn, is een aanvraag tot  hoofdelijk ontslag niet geautomatiseerd. Dat betekent dat er door veel partijen (de bank, de adviseur, de tussenpartij waar de bank de administratie heeft ondergebracht, etc) handmatige aanpassingen gedaan moeten worden. Hierdoor is een aanvraag complexer en arbeidsintensiever. Je betaalt daarom een toeslag van 700 euro .

Benieuwd naar je mogelijkheden? We zoeken het graag voor je uit.

Nu een afspraak maken

Welke documenten heb je nodig?

Als je de woning op 1 naam wil zetten is er altijd een 'akte van scheiding en deling' of 'akte van verdeling' nodig.  De akte teken je pas als de bank akkoord is met de hypotheek. maar de bank wil de akte al wel in een eerder stadium zien. Deze akte wordt door een notaris gemaakt, en je kunt al voor het tekenen ervan een concept opvragen.  

De notaris maakt deze akte op basis van je convenant of op basis van je vaststellingsovereenkomst (voor samenwoners die uit elkaar gaan). Zorg er  daarom voor dat de afspraken in deze documenten juist zijn!

De bank vraagt ook om het convenant (bij scheiding) of de vaststellingsovereenkomst (bij samenwoners).

Andere belangrijke documenten om bij de hand te hebben, zijn je loonstroken en een werkgeversverklaring, als je ondernemer bent zijn dit je jaarrekeningen en aangiftes.

Wat ook belangrijk is, is een overzicht van je schulden en alle andere verplichtingen. Denk aan een studielening of een private lease contract. 

Frits werkt samen met Partners Uit Elkaar

Als je uit elkaar gaat, wil je dat alles rondom je huis en hypotheek goed geregeld is. Frits werkt samen met Partners Uit Elkaar om jou hierbij te helpen. De hypotheekadviseurs van Frits zijn gespecialiseerd in scheidingen en relatiebreuken, en de financieel scheidingsadviseurs van Partners Uit Elkaar hebben al veel scheidingen begeleid. Zo zorgen we samen dat je scheiding en financiële zaken soepel verlopen. Wil je meer weten? Bekijk de website van Partners Uit Elkaar of plan een gratis hypotheekgesprek bij Frits.  

Naar partnersuitelkaar.nl
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Scheiden

10/10/2024

Samenlevingscontract ontbinden: hoe werkt het?

20/08/2024

Scheiden: hoe zit het met de belasting na de overwaarde?

2/07/2024

Scheiden: zo zet je jullie hypotheek op 1 naam

8/03/2024

Ontbinden geregistreerd partnerschap: hoe werkt het?

8/03/2024

Pensioen bij scheiding

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.