Samenlevingscontract stoppen
Het stoppen van een samenlevingscontract is een stuk eenvoudiger dan een scheiding, zeker als jullie samen een huis hebben. Volg altijd de afspraken in het contract. Het blijft namelijk geldig tot je het officieel opzegt. Dit doe je simpelweg met een brief waarin beide partijen aangeven dat de relatie stopt. Je hoeft geen notaris in te schakelen, wat kosten bespaart. De brief hoeft niet ingewikkeld te zijn; een paar duidelijke zinnen volstaan. Dit maakt het proces simpel en laagdrempelig.
Waar moet je aan denken bij het beëindigen van een samenlevingscontract?
Bij het beëindigen van een samenlevingscontract komt zowel de emotionele als praktische kant kijken. Juridisch gezien is het eenvoudig: een aangetekende brief is vaak genoeg, zonder tussenkomst van een rechter of notaris. Emotioneel kan het zwaarder wegen. Als jullie goed uit elkaar gaan, kunnen jullie samen afspraken maken over de verdeling van spullen en het huis. Bij lastige beslissingen kan een mediator helpen. Zorg ervoor dat je de regels uit het contract volgt en maak duidelijke afspraken om financiële problemen te voorkomen.
Wat als we samen een koophuis hebben?
Hebben jullie samen een huis? Dan hangt het van de registratie in het Kadaster af wat er gebeurt. Staat het huis op één naam, dan verandert er niets. Zijn jullie samen eigenaar, dan moeten jullie kiezen: wie blijft er in het huis of verkopen jullie het? De persoon die blijft, moet de ander uitkopen. Lukt dit niet, dan is verkopen vaak de beste optie. Jullie afspraken hierover worden bij de notaris vastgelegd, en de bank moet akkoord gaan. Vergeet niet om ook afspraken te maken over de verdeling van spullen en schulden.
Wat kost het ontbinden van een samenlevingscontract?
Het ontbinden van een samenlevingscontract kost meestal niets. In tegenstelling tot een scheiding hoef je niets officieel vast te leggen. Maar als jullie het niet eens worden over wie wat krijgt, kunnen er wel extra kosten bij komen, bijvoorbeeld voor een mediator. Een voordeel is dat je geen partneralimentatie hoeft te betalen, zoals wel het geval is bij een scheiding of geregistreerd partnerschap. Dat scheelt weer!
Frits werkt samen met Partners Uit Elkaar.
Als je uit elkaar gaat, wil je dat alles rondom je huis en hypotheek goed geregeld is. Frits werkt samen met Partners Uit Elkaar om jou hierbij te helpen. De hypotheekadviseurs van Frits zijn gespecialiseerd in scheidingen en relatiebreuken, en de financieel scheidingsadviseurs van Partners Uit Elkaar hebben al veel scheidingen begeleid. Zo zorgen we samen dat je scheiding en financiële zaken soepel verlopen. Wil je meer weten? Bekijk de website van Partners Uit Elkaar of plan een gratis hypotheekgesprek bij Frits.