Wat moet er in een echtscheidingsconvenant staan?
In je echtscheidingsconvenant staan afspraken voor zowel de korte als de lange termijn. Dat is belangrijk omdat het zorgt voor duidelijkheid en houvast voor nu, maar ook voor later. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:
- Woning: Wie blijft er in het huis wonen?
- De verdeling van de inboedel: Wie neemt wat mee?
- Hypotheek: Wie neemt deze over en hoe wordt hij afgehandeld?
- Financiën en schulden: Hoe worden het spaargeld en schulden verdeeld?
- Verzekeringen en pensioen: Hoe wordt het pensioen verdeeld?
- Alimentatie: Is er een verplichting? Zo ja, welke bedragen voor partner en kinderen?
- Communicatie: Hoe blijven jullie in contact na de scheiding?
- Nakoming afspraken: Wat als afspraken niet worden nagekomen?
Afspraken over kinderen, zoals wie wanneer voor de kinderen zorgt, moet je vastleggen in een apart ouderschapsplan. Dit is onderdeel van het echtscheidingsconvenant.
Heb ik een echtscheidingsconvenant nodig voor een hypotheek?
De bank vraagt de uitspraak (beschikking) op van de rechtbank. Als er een convenant is, dan wil de bank die lezen. Is er geen convenant (omdat jullie het niet eens konden worden, en de rechter eraan te pas moest komen), dan wil de bank de uitspraak van de rechter lezen. Banken willen weten wat jullie afgesproken hebben als je een nieuwe hypotheek wil afsluiten. Maar ook of je de hypotheek wil aanpassen om de woning en de hypotheek op je naam te krijgen. Ze kijken of je nog geld moet betalen of krijgen van je ex, of ze kijken wie welke schulden overneemt. Dat heeft namelijk gevolgen voor je leencapaciteit.
Wat kost een echtscheidingsconvenant?
Hoeveel een echtscheidingsconvenant kost hangt af van een aantal dingen: hoeveel afspraken jullie willen maken, of jullie het eens zijn, of jullie veel zaken te verdelen hebben, etc. Je kunt veel afspraken zelf al voorbereiden. Om het convenant in te dienen bij de rechtbank heb je altijd een advocaat nodig. Mediators en scheidingsbegeleiders werken samen met advocaten, waarbij scheidingsbegeleiders het convenant opstellen, en advocaten het convenant indienen bij de rechtbank. Deze werkwijze is flink goedkoper dan wanneer je een advocaat ook je convenant laat opstellen.
Hoelang is een echtscheidingsconvenant geldig?
Een echtscheidingsconvenant blijft altijd geldig totdat jij en je ex-partner samen besluiten het te wijzigen of te beëindigen.
Echtscheidingsconvenant opvragen
Bewaar je echtscheidingsconvenant goed na goedkeuring, want banken kunnen erom vragen als je een nieuwe hypotheek aanvraagt. Ben je het toch kwijtgeraakt? Dan kun je een kopie krijgen bij je advocaat, de rechtbank, of de gemeente waar de scheiding is ingeschreven. Dat is dezelfde gemeente als waar je getrouwd bent.
Echtscheidingsconvenant getekend en dan?
Na het indienen van het echtscheidingsconvenant bij de rechter duurt het ongeveer vier tot zes weken voordat er een beschikking (een uitspraak) ligt van de rechter. Als de kinderen nog iets willen zeggen tegen de rechter zonder dat hun ouders erbij zijn (dat mag vanaf 12-jarige leeftijd), dan duurt het proces langer.
Frits werkt samen met Partners Uit Elkaar
Als je uit elkaar gaat, wil je dat alles rondom je huis en hypotheek goed geregeld is. Frits werkt samen met Partners Uit Elkaar om jou hierbij te helpen. De hypotheekadviseurs van Frits zijn gespecialiseerd in scheidingen en relatiebreuken, en de financieel scheidingsadviseurs van Partners Uit Elkaar hebben al veel scheidingen begeleid. Zo zorgen we samen dat je scheiding en financiële zaken soepel verlopen. Wil je meer weten? Bekijk de website van Partners Uit Elkaar of plan een gratis hypotheekgesprek bij Frits.