De herbouwwaarde berekenen: hoe werkt dat?

De herbouwwaarde staat voor het bedrag dat je nodig hebt om je huis weer precies op dezelfde manier te herbouwen, nadat er bijvoorbeeld een brand of storm is geweest. In dit artikel lees je hoe je de herbouwwaarde kunt berekenen.
stopwatch

3 min

calendar
25 april 2023
eye

382

Bijgewerkt: 30 oktober 2024

Geschreven door: Eduard Knape

Gecontroleerd door: Marco Palfenier

Geschreven door:
Eduard Knape

Gecontroleerd door:
Marco Palfenier

Herbouwwaarde?

Stel: het huis waarin je woont wordt verwoest door een storm of brand. Vreselijk natuurlijk, maar wat zijn de stappen die je zet om het huis weer op te bouwen? Om te beginnen ben je voor dit soort rampen gelukkig verzekerd, die vallen namelijk onder je opstalverzekering. Wanneer je een opstalverzekering afsluit, moet je de herbouwwaarde opgeven. De premie voor deze opstalverzekering hangt voor een groot gedeelte af van deze waarde. Ook handig om te weten: de herbouwwaarde valt vaak lager uit dan het bedrag waarvoor je het huis hebt gekocht. Hier hoef je niet van te schrikken, dit komt omdat bij de koopprijs ook de locatie en de grond zitten inbegrepen, deze gaan natuurlijk niet verloren als het huis afbrandt.

Hoe kun je de herbouwwaarde berekenen?

Je kunt de herbouwwaarde op twee manieren vaststellen: met een taxateur (het wordt dan vastgelegd in je taxatierapport) of met een herbouwwaardemeter. De herbouwwaardemeter kun je zelf invullen, het risico hiervan is dat je deze misschien niet goed genoeg invult. Hierdoor kun je soms onder- of oververzekerd zijn. Opstalverzekeringen die gebruik maken van een herbouwwaardemeter, geven vaak een garantie tegen onderverzekering. Hierin zegt de verzekeraar dat ze geen beroep doen op eventuele onderverzekering bij schade.

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Verzekeringen

18/07/2024

Kapitaalverzekering eigen woning

18/06/2024

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

10/01/2024

Wat is de woonlastenverzekering (betalingsbescherming)

8/12/2023

Wat is een opstalverzekering?

10/08/2023

Aansprakelijkheidsverzekering: nodig voor je nieuwe huis?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.