Overlijdensrisicoverzekering en de belasting
Premies die je betaalt voor een overlijdensrisicoverzekering zijn niet aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Daarom hoef je ook geen inkomstenbelasting te betalen over een eventuele uitkering.
Erfbelasting
Als de verzekerde van een overlijdensrisicoverzekering overlijdt, volgt er een uitkering. De uitkering wordt betaald aan degene die in de polis is benoemd. Dit hoeft niet te worden gedeeld met erfgenamen. De ontvanger van de uitkering moet wél erfbelasting betalen. De hoeveelheid erfbelasting hangt af van twee factoren:
1. De hoogte van de uitkering
2. De mate van verwantschap
Zo geldt er voor partners (gehuwden, samenwoners) een hoge vrijstelling voor de erfbelasting. Pas boven dat bedrag is erfbelasting verschuldigd.
Overlijdensrisicoverzekering en de belasting: premie splitsen
In geval van huwelijkse voorwaarden kan de heffing van erfbelasting op een uitkering voorkomen worden. Dit kan door een verzekering op twee levens af te sluiten met premiesplitsing. Dit houdt in dat de partner die de uitkering ontvangt, ook de premie betaalt voor de uitkering. Zo wordt er niets aan het vermogen van degene die overlijdt onttrokken.
Voor partners die zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, geldt een andere bijzonderheid. De uitkering is een gemeenschappelijk bezit, waarvoor beide partners gezamenlijk de premies hebben betaald. De helft van de uitkering is dus reeds van de achterblijvende partner. Die hoeft dus “slechts” over de helft van de uitkering erfbelasting te betalen (voor zover deze uitstijgt boven de vrijstelling).
Bereken direct wat jij kunt lenen
Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek
Kon je het allemaal volgen? Als het niet helemaal duidelijk is, kun je het nog altijd bespreken met onze hypotheekadviseurs. Die sluiten trouwens ook gratis overlijdensrisicoverzekeringen voor je af bij een hypotheek. Handig! Laat je het weten als je een gratis hypotheekgesprek wilt?