Frits' Overbiedingsmonitor - april 2025

Iedere maand brengen we in kaart hoe er geboden wordt op de Nederlandse woningmarkt. De afgelopen maanden zien we opvallende verschuivingen: het aantal woningen waarop wordt overboden is in maart iets gedaald, van 71% in februari naar 65% in maart. Ook het gemiddelde overbiedingspercentage is iets afgenomen, van 13% naar 12%.

Opvallend is ook dat ongeveer een kwart van de huizenkopers die overbiedt te maken krijgt met een lagere taxatie. Starters moeten daardoor gemiddeld € 29.000 uit eigen middelen bijleggen.

De belangrijkste conclusies:

Bij hoeveel procent van de transacties wordt er overboden?

1-monthly_overbidding_percentage

Deze grafiek toont het percentage woningtransacties waarbij de uiteindelijke koopsom hoger ligt dan de vraagprijs. Zo krijg je inzicht in hoe vaak kopers bereid zijn meer te betalen dan gevraagd, ongeacht de hoogte van het bod. 

Hoeveel wordt er gemiddeld overboden bij woningaankopen?

2-monthly_mean_overbidding_percentage

Deze grafiek laat zien met hoeveel procent kopers gemiddeld overbieden bij de aankoop van een woning. We hebben alleen transacties meegenomen waarbij de koopsom hoger ligt dan de vraagprijs. Transacties waarin niet is overboden, hebben we buiten beschouwing gelaten. Zo krijg je een eerlijk beeld van hoe actief er wordt overboden.

Bij hoeveel procent van de transacties ligt de taxatiewaarde lager dan de koopsom?

quarterly_taxatie_onder_koop_percentage (1)

Deze grafiek laat zien bij welk percentages van de woningtransacties de taxatiewaarde lager uitvalt dan de koopsom. Dit kan vervelend zijn, want je mag maximaal 100% van de taxatiewaarde financieren met je hypotheek. Als de taxateur de woning lager waardeert dan het bedrag dat je hebt geboden, moet je het verschil dus met eigen geld bijleggen. Zeker bij hoge bedragen kan dit voor financiële tegenvallers zorgen. Daarom houden we bij hoe vaak dit voorkomt en hoe groot het bedrag is dat starters bij moeten leggen.

Hoeveel eigen geld moeten starters extra inleggen als de taxatiewaarde lager is?

gemiddeld_verschil_taxatie_koopprijs_starters_per_jaar

Deze grafiek laat zien hoeveel eigen geld starters gemiddeld moeten inleggen bij woningtransacties waarbij de taxatiewaarde lager uitvalt dan de koopsom. Omdat je maximaal 100% van de woningwaarde mag financieren, moet het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde uit eigen middelen betaald worden. Zeker bij grotere bedragen kan dit voor financiële problemen zorgen. Daarom monitoren wij niet alleen hoe vaak dit gebeurt, maar ook hoe hoog het bedrag gemiddeld is dat kopers zelf moeten bijleggen.

Over de Frits' Overbiedingsmonitor 

Onze Overbiedingsmonitor geeft iedere maand inzicht in hoe er geboden wordt op koopwoningen in Nederland. Alle cijfers zijn gebaseerd op onze eigen klantdata. Wil je meer weten over ons onderzoek? Stuur ons een mail naar hallo@ikbenfrits.nl
Wil je beter voorbereid zijn bij het bieden op een woning? Plan een gratis gesprek met een van onze adviseurs.

Gratis afspraak maken

 

Logo Frits

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.