In onze nieuwe hypotheek renteverwachting lees je welke bewegingen zich de afgelopen maanden in de hypotheekmarkt aftekenen én wat jij als huizenkoper of oversluiter kan doen. Benieuwd wat de renteverwachting voor jouw situatie betekent? Maak een gratis afspraak.
(update april 2025)
Geschreven door onze financieel journalist Michiel Pekelharing. Deze renteverwachting geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel advies.
De hypotheekrente is de afgelopen maanden opvallend snel gestegen. Voorlopig hoeven huizenkopers en oversluiters zich daar echter niet al te veel zorgen over te maken. Het heeft er alle schijn van dat het rentesprongetje een tijdelijk fenomeen is.
Het is toch even schrikken voor wie een hypotheek af- of oversluit: de rente voor leningen met een looptijd van 10 jaar is ruim een half procent hoger dan zes maanden geleden. Dat heeft alles te maken met de stijging van de rente op de obligatiemarkt, waaraan de hypotheektarieven zijn gekoppeld.
Met name in de eerste week van maart schoot de rente van Nederlandse 10 jaars-staatsobligaties omhoog. Die toename wordt vooral veroorzaakt door een opvallende koerswijziging in Duitsland. Daar maakte de regering bekend dat er de komende jaren 500 miljard euro geïnvesteerd wordt in infrastructuur, defensie en groene energie.
Omdat de toekomst van de Duitse overheidsfinanciën er door deze plannen iets minder solide uitziet dan verwacht, vragen obligatiebeleggers een iets hogere rentevergoeding. En omdat de rente op Nederlandse staatsobligaties vaak in lijn beweegt met die van Duitsland, laat die beweging zich nu ook voelen op de hypotheekmarkt.
De rentestijging laat zich overigens niet overal even hard voelen. Met name bij leningen met een rentevaste periode van tien jaar of meer is de rente de afgelopen tijd omhoog gegaan. Bij kortere looptijden ligt de rente op hetzelfde niveau of zelfs wat lager dan een half jaar geleden. Deze tarieven bewegen namelijk wat meer mee met de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB).
Omdat de inflatie in de eurozone onder controle komt, krijgt de ECB steeds meer ruimte om de rente te verlagen. Het moet dan ook raar lopen als de variabele hypotheekrente in de loop van 2025 niet nog verder daalt.
Ook de rente voor langere looptijden kan in de loop van het jaar een stapje terug doen. Het heeft er namelijk alle schijn van dat het tarief op Duitse – en dus ook Nederlandse – staatsobligaties te hard is opgelopen. Zelfs als Duitsland de investeringsplannen doorzet, komt de verhouding tussen staatsschuld en bbp in 2030 hooguit op 60% uit. Dat is financieel een heel gezonde schuldverhouding, zodat beleggers Duitse staatsobligaties nog altijd zien als veilige haven. Daar komt bij dat het investeringsprogramma op korte termijn weinig bijdraagt aan het oplossen van de grote economische uitdagingen van Duitsland.
Naast een vergrijzende bevolking zijn dat oplopende handelsspanningen met de Verenigde Staten en toenemende internationale concurrentie voor de industriesector. Naar verwachting komt de economische groei in het lopende jaar niet eens op 0,5% uit. Bij een dergelijk laag tempo hoort gebruikelijk een lagere obligatierente.
Het meest waarschijnlijke scenario is dat de Duitse en Nederlandse obligatierente in de loop van het jaar weer wat gaat dalen, naarmate beleggers meer oog krijgen voor de zwakke economische groei in Duitsland en de eurozone. Als de onrust op financiële markten toeneemt, kan de rentedaling wat sneller vorm krijgen.
In periodes van oplopende spanning op aandelenmarkten kiezen beleggers namelijk vaak voor de veiligheid van Duitse en Nederlandse staatsleningen. In dat geval stijgen de prijzen, waardoor de rente omlaag geduwd wordt.
Omdat de rente voor langere looptijden relatief snel gestegen is, kan het een afweging zijn om de voorkeur te geven aan een wat kortere rentevaste periode van vijf jaar of aan een variabele rente. De economische ontwikkelingen wijzen erop dat de hypotheekrente in de loop van 2025 wat kan dalen. Huizenkopers en oversluiters hoeven zich dus niet te haasten met het vastzetten van het rentetarief.
Michiel Pekelharing is financieel journalist met ruim 25 jaar ervaring in de beleggingswereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel advies.
Lees ook onze huizenmarkt verwachting
Wij hebben geen dure kantoren door heel het land en werken volledig digitaal. Dit scheelt in de kosten. Je krijgt onafhankelijk advies, persoonlijke service én een vaste lage prijs.
We nemen de tijd om jou alles uit te leggen, op zo'n manier dat jij het na kunt vertellen.
Met onze rekentools, dashboard en de uitgebreide kennisbank kom je al een heel eind in het berekenen van je hypotheek en je mogelijkheden. Dit kun je zelf al doen:
Tijdens de Fritsanalyse verkennen we de mogelijkheden voor jouw hypotheek. Samen met jouw hypotheekadviseur maak je berekeningen die je kunt terugzien en aanpassen in je eigen dashboard. 24 uur per dag. Dit geeft je alle controle: jij kunt namelijk alles zien wat wij zien.
Starters, verhuizers en oversluiters. Verschillende Fritsanalyses, met hetzelfde resultaat: Inzicht in jouw situatie. Het gesprek is gratis en duurt 45 minuten. Zullen we?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.