Wat is een energiebespaarlening?
Een energiebespaarlening is een lening speciaal voor mensen en Verenigingen van Eigenaars (VvE's) die hun huis energiezuiniger willen maken. Je kunt hierbij denken aan isolatie of een zonneboiler. De lening mag je voor vierentwintig verschillende energiebesparende maatregelen gebruiken. Omdat deze lening een initiatief is van de overheid, is de rente relatief laag. Wel wordt er gekeken naar wat je maximaal kunt lenen, zodat je niet meer leningen aangaat dan je financieel aan kunt.
Benieuwd welke maatregelen het beste bij jou en je huis passen? Onze duurzaamheidsscan geeft je 't antwoord.
Wat zijn de voorwaarden en wat voor rente betaal je?
De belangrijkste voorwaarden van deze lening zijn:
- Je bent eigenaar en bewoner van een bestaand huis.
- De lening is een maandannuïteitenlening.
- Je kunt minimaal 2.500 euro en maximaal 65.000 euro lenen.
- De aanvraag voor de energiebespaarlening is drie maanden geldig.
- Als je de lening aanvraagt, mag je niet ouder zijn dan 75 jaar. Is er sprake van twee aanvragers? Dan wordt alleen het inkomen van de aanvrager die jonger is dan 76 jaar in de financieringsaanvraag meegenomen.
- Particuliere huiseigenaren en VVE's met minimaal acht appartementsrechten mogen een energiebespaarlening aanvragen.
Geld lenen kost geld
Je hoort het vaak: geld lenen kost geld. Bij een energiebespaarlening is dat helaas niet anders. Naast je maandelijkse aflossing, betaal je over de lening iedere maand rente. Hoeveel dit is, hangt af van de gekozen looptijd. De rente voor deze lening is wel aftrekbaar van de belasting. Soms kun je ook meer lenen als je huis een laag energielabel heeft. Ontdek de invloed van jouw energielabel op jouw hypotheek.
Energiebespaarlening vs duurzaamheidslening
Naast de energiebespaarlening bestaat er ook een duurzaamheidslening. In essentie zijn de twee leningen hetzelfde, maar er is één verschil. De energiebespaarlening wordt landelijk geregeld en de duurzaamheidslening wordt regionaal bepaald. Dat betekent dat de gemeente of provincie bepaalt welke maatregelen worden gefinancierd en voor wie het beschikbaar is. De gemeente werkt hiervoor samen met Stimuleringsfonds Volkhuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).
Bereken direct wat jij kunt lenen
Een energiebespaarlening of toch een hypotheek?
De energiebespaarlening kent nog één groot voordeel: je betaalt geen afsluitkosten. Als je een hypotheek gaat afsluiten dan heb je deze kosten wel. De afsluitkosten kunnen oplopen tot in de honderden euro's.
Ook zijn er een paar nadelen, waardoor het soms toch voordeliger kan zijn om te kiezen voor het verhogen van je hypotheek. Zo kun je bijvoorbeeld niet zelf je looptijd bepalen (deze is vastgesteld op basis van het bedrag dat je gaat lenen) en zal je al het geld verplicht moeten besteden aan de energiebesparende voorzieningen die zijn opgenomen in de maatregelenlijst van het energiebespaarfonds die jou het geld leent. Twijfel je wat voor jou het beste is? Dan kun je altijd even bellen met één van onze hypotheekadviseurs.