Wat is een krediethypotheek?

Veel mensen hebben een groot deel van hun vermogen vastzitten in hun huis. Stel dat je woning meer waard is geworden, heb je in theorie meer geld, maar in de praktijk nog niet. Met een krediethypotheek maak je deze overwaarde vrij, zonder je huis te verkopen. Let op: sinds 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk om een krediethypotheek af te sluiten.
stopwatch

3 min

calendar
5 maart 2025
eye

4053

Bijgewerkt: 5 maart 2025

Geschreven door: Marco Palfenier

Gecontroleerd door: Wouter Kraus

Geschreven door:
Marco Palfenier

Gecontroleerd door:
Wouter Kraus

Wat is een krediethypotheek?

Een krediethypotheek is een manier om de overwaarde van je woning te gebruiken. Je sloot een doorlopend krediet af, waarbij je toegang kreeg tot een afgesproken limiet. Dit afgesproken limiet kun je gebruiken. Je bepaalt zelf hoeveel geld je opneemt en wanneer en hoe je dit aflost. Je betaalt eigenlijk alleen rente over het bedrag dat je opneemt.

Voorbeeld: In het verleden was het dus mogelijk om een krediethypotheek af te sluiten. Stel voor dat je woning €400.000 waard is. Had je daar geen hypotheekschuld meer op? Dan was het voor 2023 mogelijk om een krediethypotheek af te sluiten. Zo kon je bijvoorbeeld €100.000 van de overwaarde gebruiken.

Waarom kiezen voor een krediethypotheek?

Met een krediethypotheek konden mensen meer uit hun woning halen. Je kon bijvoorbeeld geld opnemen als je het nodig had. Over dit geleende bedrag betaalde je rente, niet over het gehele bedrag. Ook kon je het gebruiken als aanvulling op je pensioen. Vooral handig wanneer je een klein pensioen had. En natuurlijk kon je blijven wonen in het huis waarvan je de overwaarde gebruikte als krediethypotheek.

Krediethypotheek vs. andere hypotheekvormen

Hoe verschilt een krediethypotheek van andere opties?

  • Krediethypotheek: Een krediethypotheek was flexibel omdat je geld kon opnemen wanneer je het nodig had. Ook kon je grote maar ook kleinere bedragen opnemen. 
  • Opeethypotheek: Bij een opeethypotheek leen je in één keer een groot bedrag. Over dit grote bedrag betaalde je volledig maandelijks de lasten. 
  • Aflossingsvrije hypotheek: Een aflossingsvrije hypotheek is een stuk minder flexibel. Je kunt het niet overal voor gebruiken. Maar de voorwaarden om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten waren een stuk voordeliger. Tegenwoordig zijn deze voorwaarden beperkt. Zo mag je bij de meeste banken niet meer dan 50% van de totale hypotheeksom als aflossingsvrije hypotheek afsluiten. 

Wat zijn de risico’s bij een krediethypotheek?

Bij een krediethypotheek horen een aantal risico’s. Het is verstandig hier rekening mee te houden als je al een krediethypotheek hebt. Vanaf 1 januari 2023 kun je geen krediethypotheek meer afsluiten. 

  • Rentestijging: Bij een krediethypotheek hoort altijd een variabele rente. Deze variabele rente kan je maandlasten beïnvloeden. Hoge rente brengt namelijk meer kosten met zich mee, waardoor je maandlasten toenemen. 
  • Beperkte erfenis: Heb je kinderen of andere erfgenamen en wil je een erfenis achterlaten? Met een krediethypotheek heb je minder overwaarde, omdat je dit voor een gedeelte opneemt. Zo blijft er minder erfenis over om te verdelen. 
  • Gebruik je krediet bewust: Het kan verstandig zijn om je krediet bewust te gebruiken. Je krijgt in één keer toegang tot vaak een groot bedrag. Je kunt dit gebruiken voor verschillende zaken, zoals een aanvulling op je pensioen. Maar daarvoor moet je wel zelfdiscipline hebben. 

Hoe helpt een krediethypotheek bij je pensioeninkomen?

Voor gepensioneerden biedt een krediethypotheek extra financiële ademruimte. Je kunt flexibel kleine bedragen opnemen voor onverwachte uitgaven. Hierbij kun je denken aan zorgkosten of om te genieten van je vrije tijd.

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

Wat is een krediethypotheek?

20/09/2024

Invloed van het energielabel op je hypotheek in 2024

30/08/2024

Hoe werkt De Hypotheker in vergelijking tot Frits?

29/08/2024

Een box 3 hypotheek

20/08/2024

Een a.s.r. hypotheek afsluiten via Frits

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.